Sunuş ve terminoloji. Kara delik “kütleçekimsel tekillik” denilen bir noktaya toplanmış bir kütleye sahiptir. Bu kütle "kara deliğin olay ufku" denilen ve söz konusu tekilliği merkez alan bir küreyi oluşturur. Bu küre, kara deliğin uzayda kapladığı yer olarak da düşünülebilir.
Bilim insanlarına göre kara deliğin diğer tarafında ak delik olduğu var sayılmaktadır. Ancak bu teoriyi net bir şekilde kanıtlayan herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Her şeyi yutan cisimler kara delik olarak adlandırılırken, her şeyi kusan cisimler ise ak delik olarak adlandırılmaktadır.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Kara deliklerin çekim gücünden üretilen bu dalgalar uzay-zamanı değiştirir. Kara delikler birbirlerine ne kadar yaklaşırsa yer çekimi dalgalarının gücü o kadar artar. En sonunda birbirine çok yaklaşan iki kara delik “birleşir”. İki kara deliğin birleşmesiyle ikisinden de daha büyük tek bir kara delik oluşur.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Peki bir kara delik bütün evreni parça parça yutabilir mi? Kısa yanıt, 'hayır'. NASA'ya göre, bir kara deliğin tüm evreni yemesi mümkün değil, hatta bütün bir galaksiyi dahi yutamaz.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Bir kara deliğin kütlesi ne kadar fazla ise o kadar uzun ömürlü olur. Çünkü onlar için ömürlerini belirleyici olan mekanizma füzyon değil Hawking ışımasıdır! Eyfel Kulesi'ni bir kara deliğe dönüştürürseniz ömrü yalnızca bir gün olacaktır. Güneş kütlesindeki bir kara delik ise 1067 yıl kadar yaşayacaktır.
kara deliklerin etrafında bir olay ufku bulunur. aslında burası bir sınır gibidir. kara deliğe düşen herhangi bir şeyin geri dönüşünü imkansız hale getirir. yani, bir insan kara deliğin olay ufku içine düştüğünde, artık çok geçtir diyebiliriz ve dış dünyayla iletişim kuramaz ve kurtulması imkansız hale gelir.
Solucan delikleri teorik gök olaylarıdır. Ve amaçları uzay zamanın bir noktasından rastgele olduğu düşünülen bir başka noktasına bir kapı açmaktır. Yani bir solucan deliğine girdiğinde evrenin rastgele (veya belirli) bir yerinden çıkarsın. Ortada zaman yolculuğu veya paralel evrenlere geçiş gibi bir olayı yok.
Kara ve delik
Kara deliklerin varlığı John Michell ve Pierre-Simon Laplace tarafından, birbirlerinden habersiz olarak, daha 18. yüzyılda göz önünde bulundurulmuştur. O zamanlar düşünülen, "kaçış hızı" ışık hızından daha fazla olabilecek, yani ışığın çekimlerinin etkisinden kaçamayacağı kozmik cisimlerin varlığıydı.
Evet, bir kara deliğin dahi sınırlı bir ömrü var. Stephen Hawking 1974'te bu araştırmaları yaptı ve ardından bilimsel jargona 'Hawking radyasyonu' terimini kattı. Ünlü bilim adamına göre bu kara delikler kuantum mekanikleri nedeniyle bir enerji yayıyordu ve bu da giderek küçülüyordu, sonunda da buharlaşıyordu.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Merhaba, bu maddeler hiçbir yere gitmez. eğer kara deliğe düşen maddeler bir yere gidiyor olsaydı, o zaman kara delik diye bir şey olmazdı. çünkü biliyoruz ki kara delikler içine madde çektikçe büyür. çektiği maddeyi bir yerlere fırlatsaydı büyüyemezdi zaten. kara delikten fışkıran şey radyasyondur, madde değil.
Hesaplamalarına göre kuantum mekaniği sayesinde olay ufku devasa bir ateş duvarına dönüşebilir ve temas ettiği her şeyi anında yakabilir. Buna göre, kara delikler hiçbir yere açılmaz çünkü içeriye hiçbir şey giremez.
Bir kez olay ufkunu geçip kara deliğe düşen bir cisim, bir daha kara deliğin çekiminden kurtulup dışarı çıkamaz. Çünkü kara deliklerin olay ufkunun içinde kurtulma hızı ışık hızından büyüktür. Bir cismin bir gök cisminin kütle çekiminden tamamen kurtulması için gerekli olan hıza kurtulma hızı denir.
Kara delikler, evrendeki yer çekiminin çok güçlü olduğu ve bu sayede etrafındaki zaman ve uzayı bozan yerlere denir. Bir kara deliğin içine girdikten sonra hiçbir şey, hatta ışık bile dışarı çıkamaz.
Daha çok, olay ufkunun dışında gerçekleşenler veya birleşmelerden ortaya çıkan gravitasyonel dalgalar incelenebilir. Olay ufkunun şekli dönmeyen bir kara delik için tamamen küreseldir, fakat dönen bir kara delik için biraz daha basık bir geometriye sahiptir.
Kara deliklerin en yüksek dönüş hızı 1 olurken, bu hız ışık hızının büyük bir bölümüne tekabül ediyor. Penn Eyalet Üniversitesinde çalışan fizikçi Ruth A. Daly ve meslektaşları, Sgr A*'nin dönüş hızının 0,84 ile 0,96 arasında olduğunu keşfetmiş.
Burak G. Sorunun cevabı büker. Kara delikler çok güçlü yerçekimi kuvvetine sahiptirler, ışığın bile kaçamadığı, zamanı bile durdurabilecek bir güç.
Kara delikler de teorik olarak Hawking Radyasyonu denilen bir ışıma ile kütle kaybedebilirler. İşin tekniği aşırı derin, sadece bu sürecin evrendeki her şey yok olduktan sonra gerçekleşeceğini söylemek burası için yeterli. Yani en azından birkaç trilyon yıl sonra kara delikler kütle kaybetmeye başlayabilir.
Bilinen en küçük kara deliklerin, Güneş'in yaklaşık 5 katı kütleye sahip olduğu belirtiliyor. En büyüklerinin de Güneş'in kütlesinin yaklaşık 65 katı kadar olduğu düşünülüyor.
Bir kara deliğin olay ufku, geri dönüşü olmayan noktadır. Bu noktadan geçen her şey, kara delik tarafından yutulacak ve bilinen evrenimizden sonsuza dek yok olacaktır.
Dünya'ya 1.500 ışık yılı uzaklıkta bir kara delik keşfedildi. Gaia BH1 adı verilen gök cismi, bilinen kara deliklerin Dünya'ya en yakını unvanını ele geçirdi. Bilinen kara deliklerin çoğuna uzaydaki hareketleri sırasında eşlik eden bir yıldız vardır.
Evet; bir karadelik, Güneş'i yutabilir. Ancak bunun için yeterince büyük olması gerekmektedir. Bilinen en büyük karadelik olan OJ287, 18 milyar Güneş kütlesine sahip ve olay ufkunun çapı da yaklaşık olarak 211 milyar kilometre, Güneş'imizin çapı ise 1.392.700 kilometre uzunluğundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri