Karalahana genellikle Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bir lahana türüdür. Ordu başta olmak üzere Trabzon, Düzce ve Artvin en fazla karalahana üretimi yapılan iller arasında yer alıyor.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Toprak: Organik maddece zengin, killi-tınlı ve milli topraklarda bol ürün verir. Erken ürün almak için kumlu, kumlu-tınlı topraklar tavsiye edilir. Ekim: Serin iklim sebzesi olan lahana memleketimizde sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir.
İlgili 16 soru bulundu
Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6°C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Yazları serin olan bölgelerde, sonbahar hasadı için ilkbaharın son günlerinde bitkilerimizin ekimini yapabiliriz. Ilıman bir kış mevsimi olan soğuk iklimlerde, kış veya ilkbahar hasadı için yaz aylarında lahana ekebiliriz.
Lahana Tohumu Ne Zaman Ekilir? Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Lahana, kökeni Avrupa olarak tahmin edilen ve yaygın olarak bilinen bir mahsuldür. Ancak, lahana üretimi son yüzyıldır tüm dünyada popüler olmuştur.
Beyaz baş lahana gerek ülkemizde ve gerekse karadeniz bölgesinde yoğun bir şekilde yetiştirilen ve de severek tüketilen bir sebzedir.
Kara lahananın mevsimi ve saklanması
Kara lahana, kasım ve aralık ayına kadar tarlada ve bahçede büyüyebilen bir sebzedir. İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır.
Baş lahana olarak sınıflandırılan beyaz ve kırmızı lahanalar ülkemizde çoğunlukla Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriliyor.
İklim istekleri bakımında seçici bir bitki değildir. Lahana yetiştiriciliği için optimal sıcaklık 12-23 °C derece arasındadır. Tohumlar çimlenip 3-4 yapraklı olana kadar düzenli olarak sulama yapılması lazımdır.
Türkiye'de karalahana, mancar, pancar, azman lahana, Gürcüce şaviphali gibi farklı farklı isimlerle de biliniyor. Yarım metreye kadar uzayabiliyor, çabuk, kolay ve genellikle kış sebzesi olarak yetişiyor.
Karalahana çorbası Karadeniz mutfağında yapılan bir çeşit çorbadır.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
cabbage i. cabbage i. brassica oleracea capitata i.
Yaprakları sararmış, pörsümüş ve tadında acılık olan lahanalar kesinlikle tüketilmemelidir. Zira bağırsakları bozabilir.
En son 42,5 kilogram gelen lahana üretmiştik. Tam dolsa 50 kilogramı bulur.
15-47 KİLOGRAM ARASI LAHANA ÜRETİYOR
Tarlasında su havuzunda beklettiği koyun gübresini sıvı halde kullanan Aydoğan, bu sayede ağırlıkları 15 ile 47 kilogram arasında değişen lahana üretti.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yetiştirilen 50 kilogramlık lahana görenleri şaşırtıyor.
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
Bir dekardan 2-8 ton arasinda lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarinda lahana bitkisi bulunur.
pH'sı 6-6,5 olan, organik maddece zengin tınlı-killi topraklarda başarılı sonuç alınır. Özellikle asitli topraklarda yetiştiricilik yapmaktan kaçınılmalıdır. Lahana bitkileri üst üste aynı toprakta yetiştirilmemelidir. Mutlaka münavebe yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri