Ağaç mantarı ya da İstiridye mantarının bilimsel yani Latince adı "Pleurotus Ostreatus" olup zehirsizdir ve yenilebilir.
Çiğ haliyle yenilebilecek şekilde olmayan ancak pişirildikten sonra lezzet bombası haline gelen sığır dili mantarı, kayın, meşe, palamut, köknar ağaçlarına tutunurlar. Turuncu sığır olarak da bilinen kardeş türü mevcuttur. Yoğunlukla Karadeniz bölgesinde görülür.
Ceviz Ağacı Mantarı : Ceviz ağaçlarında mantar hastalığı kurumaya kadar giden , ürün kalitesini oldukça düşüren ciddi bir hastalıktır. Bu konuda bugüne kadar mantar ile mücadeledeki tecrübelerimizi sizlere aktarmak istiyoruz. Önemli olan mantarı yenmesi değil ağaçlarınızın mantar olmasını engellemektir.
Doğada türeyen her mantarın yenmemesi gerektiğini belirten Dr. Barış Mutluer, “Nerede üretildiği belli olan ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından üretim izni almış mantarlar tüketilmelidir” dedi.
İlgili 22 soru bulundu
Ağaç mantarı ya da İstiridye mantarının bilimsel yani Latince adı "Pleurotus Ostreatus" olup zehirsizdir ve yenilebilir.
Kavak mantarı, Pleurotus ostreatus, yaygın bir yenilebilen mantar türüdür. İlk kez Almanya'da I. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılmıştır ve şu anda dünya çapında ticari bir besin olarak üretilmektedir.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Daha önce dediğimiz gibi Türkiye'de yaklaşık 100 farklı zehirli mantar türü mevcuttur. Gelin mantarı ve sinek mantarı olarak bilinen kırmızı şapkalı ve beyaz benekli mantar, zehirlidir. Ülkemizde yetişen zehirli mantarlardan biri de kuzugöbeği ebesi mantarıdır.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Kütahya'nın merkeze bağlı Ahiler köyünde asırlık söğüt ağaçlarının gövdelerinde yetişen söğüt mantarları ilgi görüyor. Ahiler köyünde çobanlık yapan Henüz Bacak, isimli vatandaş bölgelerinde yetişen ve çok tüketilen söğüt mantarının sonbaharla birlikte bir ay kadar süren zamanda toplanıp tüketildiğini söyledi.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
Ağaçlarda mantar hastalığı sıkça karşılaştığımız bir sorundur. Bakımsız ve gerekli zamanlarda toprağın havalanmaması pH değerlerinin farklılık göstermesi fazla gübreleme yapılması ve buna bağlı olarak kimyasal gübrelerin toprakta kalması ile mantar oluşumunda başlıca sebepleri arasındadır.
Meşe mantarı yenip yenmeyeceği ve zehirli olup olmadığı yine merak edilen konular içerisinde geliyor. Meşe mantarı özel bir mantar olmak ile beraber, aynı zamanda lezzetli bir mantar türüdür. Yani zehirli değildir ve tüketilebilir.
Oldukça lezzetli bir mantar türü olan çıntarın mangalda ızgarası yapılabilir. Ayrıca dilerseniz sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında kullanabilirsiniz. Tadı kuzu etine benzetilir.
Çam mantarı bilinen diğer isimleri ile Kanlıca mantarı ya da çıntar mantarı, tüketime uygun bir mantar türüdür. Russulacae familyasından tabağınıza gelen bu mantarın tadı da oldukça lezzetlidir.
Doğada ise bu takip imkânsızdır. Nemli bir ortamda çıkan mantarı yemek ise zehir ihtimalinden dolayı risklidir. 'Şuradaki mantar zehirlidir ya da değildir' ayrımı kesinlikle yapılamaz.” dedi. Prof.
Türkiye'de Bolu bölgesinde "Mavi cincile", Karaman civarında da "Mor mantar" olarak adlandırılır. Yetiştiği ortama çok güzel bir koku salar. Kesinlikle çiğ olarak yenmemelidir, hafif zehirlenmelere veya mide problemlerine yol açabilir.
Zehirli yaprakların kenarları pürüzsüz de olabilir tırtıklı da olabilir. Üst yüzeyleri parlak veya mat olabilir. Mevsimler boyunca değişiklik gösterebilirler; örneğin ilkbaharda yeşil, yaz aylarında sarı-yeşil ve sonbaharda kırmızı olabilir. Beyaz meyve kümeleri yaz başında gelişir ve daha sonra griye dönüşür.
Ancak zehirli mantarın esas ölümcül etkisi özellikle 48-72 saatten sonra başlayabiliyor. Karaciğer başta olmak üzere ciddi organ harabiyeti ve komaya giden bir süreçle karşılaşıyoruz. Bunların o aşamadan sonraki tedavileri çok güç. Çok geç kalınıyor ve maalesef ölümcül olabiliyor.
Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
Amanita phalloides; evcikkıran ya da ölüm meleği de denir), Amanitaceae familyasından zehirli bir mantar türüdür. Türkiye'deki ölümcül zehirlenmelerin neredeyse %90 kadarından sorumlu, son derece zehirli ve tehlikeli bir mantardır.
Kavak Mantarı Yenir mi ve Zehirli mi? Kavak mantarı zehirli olmayan mantar türleri içerisinde yer alır. Özellikle birçok farklı pazarda ya da manavda karşılaşılan mantar türleri arasında gelmektedir. Zehirli bir mantar türü olmamasının yanı sıra, aynı zamanda oldukça lezzetli bir mantar olarak da ifade etmek mümkündür.
Ülkemizde özellikle kayın ağaçlarında ve ikincil olarak da meşe ağaçlarında görülür. Kuzey yarıkürede, ağaçların güney tarafında, güney yarıkürede kuzey tarafında yetişir.
"Toprağın derin kısımlarında yetişen, faydaları ve ekonomik değeri değeriyle tanınan, dünyanın birçok bölgesinde yetiştiren bir mantar türü olan Trüf mantarı, meşe ağaçlarının kök kısımlarından toplanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri