Kara lahana, birçok yemek çeşidine yakışabilen bir besindir. Kara lahanayı kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemleri ile hazırlayabilir; çorba, sarma, börek, yemek, salata olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra haşladıktan sonra mikserden geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
Yüksek lif değer ile sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir. Astım, romatizma, safra kesesi gibi hastalıklara fayda sağlar. Stresi azaltır ve depresyona fayda sağlar.
En meşhur lezzeti ise karalahana sarması veya yöresinde daha sık kullanılan adıyla karalahana dolması olarak bilinir. Etli veya etsiz iki haliyle de enfes olur. Karalahana çorbası ise çok doyurucu, çok şifalı bir tarifidir. Genellikle içine barbunya veya mısır konularak ve ek olarak mısır unu ilavesiyle yapılır.
Karalahana suyu sadece toksinleri atmakla kalmaz aynı zamanda idrarın kolayca sökülmesini sağlar. Böbrek bezlerinin fonksiyonlarını artırır. Böylece taş ve kum oluşumunu önler.
İlgili 21 soru bulundu
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Hem pişirilmiş hem de çiğ olarak tüketilebilen karalahana vitamin ve mineral açısından oldukça güçlü bir besindir. Alternatif tıpta özellikle kemik ağrıları ve sindirim sorunlarında kullanılır. Mutfaklarda kızartması, çorbası ve sarması yapılır. Sumakla beraber tüketildiğinde tadı daha güzel olur.
Lahana suyunda yer alan antioksidan maddeler sayesinde, bağırsaklarınızda oluşan zararlı maddelerin atımı kolay olacaktır. Yani ödem ve şişlik gibi problemleri lahana suyu ile giderebilirsiniz. Bağırsak sisteminin daha aktif çalışmasına destek olan lahana suyu sizi kolon kanserinden de koruyacaktır.
Sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp, önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Pişirme süresinin sonunda bir çatalla kontrol edin ve yapraklar yumuşadıysa tencerenin altını kapatın.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
Yoğurtlu kara lahana salatası olarak da bilinen yoğurtlu mor lahana salatasını mayonezli hazırlayabileceğiniz gibi mayonez kullanmadan da hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda süzme yoğurt kullanmayacaksanız yoğurdunuzun suyunu süzdürerek kullanmalısınız.
Lahana katmanlı bir sebzedir. Nasıl temizleneceği konusunda kafa karıştırabilir. O lahanayı pişirmeden önce, araştırmalar onu pişirmeye başlamadan önce yıkamanızı öneriyor.
Kara lahana çorbası gaz yapar mı? Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Dr. Hilal Batmaz'ın cevabı: (Evet, lahana gaz yapan besinlerdendir. Ayrıca pırasa, karnabahar, brokoli, lahana, kereviz, enginar, turp, bezelye, nohut, kuru fasulye, mercimek, portakal, kavun, kiraz da gaza neden olan yiyecekler arasında yer alır.)
Phylloquinone (K1 vitamini olarak da adlandırılır): K1 vitamini daha çok lahana, karalahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
- Yağ yakımını hızlandırarak kilo vermede tercih edilir. Suyunu içerek diyetinize destek olabilirsiniz. - Lif değeri yüksek olduğu için sindirim kolaylaşmasını sağlar. - Kalsiyum açısından zengin olan karalahana kemikleri güçlendirir.
Tencere içerisine bir litre su konulduysa bir yemek kaşığı veya iki yemek kaşığı tuz isteğe bağlı konulabilmektedir. Lahana haşlanırken tuzu içine çekeceği için bire bir artırarak haşlama yapmak gerekmektedir.
Lahananınızı haşlarken suyun içerisine hiçbir şekilde tuz ilave etmeyin. Lahananınızı bütün bir şekilde en kolay tüm şekilde bu yöntemle haşlayabilirsiniz.
Kara Lahanaları yıkayıp ince ince doğrayalım. Normal tencerede üzerini 4 parmak geçecek kadar su koyup 3-5 dk. Kadar kaynatalım ve süzelim. (Bunu kara lahananın acısını almak için yapıyorum. )
Kara lahana; kalori açısından düşük, besin değeri açısından yüksek bir besindir. Bu özelliği ile kilo vermek isteyenler için ideal bir besin seçeneğidir. Bol lifli yapısı sayesinde uzun süren tokluk hissi sağlayarak zorlanmadan kilo vermeye önemli ölçüde yardımcı olur.
Zayıflamaya ve özellikle göbek bölgesindeki yağların eritilmesine yardımcı olur. Yağ yakıcı ve ödem atıcı özelliktedir. Lahananın lif içeriği metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Lahana suyu vücudu toksinlerden arındırır.
Karalahana, kalp hastalığı riskini azaltabilecek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca kandaki şeker oranını düşürdüğü bilinmektedir.
İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır.
ZENGİN VİTAMIN İÇERİĞINE SAHİP
Lahanada en çok bulunan vitamin, kan pıhtılaştırıcı etkisiyle bildiğimiz K vitamini. Kan kalsiyum seviyesini düzenleyerek kemiklerin güçlenmesinde görev alır. Ayrıca kalp hastalıklarının önlenmesi için kesinlikle gereklidir.
Lahana romatizma, gut, artrit, böbrek taşı, cilt hastalıkları ve egzama gibi problemlere yol açan toksinleri, serbest radikalleri, yüksek ürik asiti yok ederek kanı temizler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri