Karalahana yemeğinin en çok pişirildiği Trabzon'da pek çok insan bu lezzeti haşlama olarak da bilir. Trabzon'un nadide sokaklarında, şiir yazılası dağlarında; elleri maharetli teyzelerimizin hazırladığı, belki de pişirirken faydasından bi haber olduğu karalahana yemeğini çok seveceğinize eminiz.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu , Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
En meşhur lezzeti ise karalahana sarması veya yöresinde daha sık kullanılan adıyla karalahana dolması olarak bilinir. Etli veya etsiz iki haliyle de enfes olur. Karalahana çorbası ise çok doyurucu, çok şifalı bir tarifidir. Genellikle içine barbunya veya mısır konularak ve ek olarak mısır unu ilavesiyle yapılır.
Karalahanaları iri iri doğrayın ve tencereye ekleyin. Domatesi de tencerenin içine rendeleyin. Tuzunu ve suyunu ekledikten sonra 20 dakika orta ateşte, 20 dakika da kısık ateşte pişirin ve ocaktan alın. Sıcak servis edin, afiyet olsun!
Kara lahana, birçok yemek çeşidine yakışabilen bir besindir. Kara lahanayı kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemleri ile hazırlayabilir; çorba, sarma, börek, yemek, salata olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra haşladıktan sonra mikserden geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Kara lahana iyot seven bir bitkidir ve gıdalarla vücuda girdiğinde vücuttaki tüm iyodu toplar, tiroit bezine hormon üretmek için iyot kalmadığı için doku kendisini büyüterek sorunu çözmeye çalışır ve sonuçta tiroid bezi büyür yani guatr ortaya çıkar.
Karalahana aslında ıspanak veya pazı yerine kullanabileceğiniz bir sebze.
Kilo vermeye yardımcı olur: Kara lahana kilo vermeye yardımcı olan mükemmel bir besindir. Düşük kalori ve karbonhidrat ile yüksek miktarda lif içerir. İçerisindeki lif metabolizmayı hızlandırırken, besinlerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olur. Ayrıca tokluk hissi yaratır.
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Karalahana, marul ile bezer görünümde olması sebebiyle aynı kategoride sanılsa da aslında turpgiller (Brassica) ailesinden, geniş ve kalınca kat kat yapraklara sahip bir sebzedir. Beyaz ve kırmızı lahana gibi merkez yaprakları baş oluşturmaz. Kış sebzesi olarak yetiştirilen karalahananın yaprakları koyu yeşildir.
Yoğurtlu kara lahana salatası olarak da bilinen yoğurtlu mor lahana salatasını mayonezli hazırlayabileceğiniz gibi mayonez kullanmadan da hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda süzme yoğurt kullanmayacaksanız yoğurdunuzun suyunu süzdürerek kullanmalısınız.
kara lahana karadenizli dışındakiler anlasın diye kullanılır. genelde lahana olarak bilinen bitkiye karadeniz'de kelem denir. beyaz olana yani. kara lahana olarak bilinen koyu yeşil olana sadece lahana denir. mor olana mor lahana denir. bizim ollada (bkz: mancar) derler.
Kotilli lahana ismi Karadeniz de kullanılan bir isim. Siz lahana alırken topaklı lahana diye alabilirsiniz.
lazlar zaten karalahana demezler, bunun lazcadaki ismi luqu veya lu'dur.
aka. kara lahana. kırmızı lahana olarak yanlış anılan bitkinin olması gerektiği gerçek ismi.
Lahana sebzesinin aşırı tüketimi vücudunuzda su kaybına neden olabilir. Bu şifalı besinin fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapabilir. Ayrıca lahana sebzesinin suyunu içenler çok fazla tükettikleri zaman idrar yollarında tahrişe neden olur. Bundan dolayı belirli aralıklarla tüketmeniz gerekmektedir.
İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Trakya yöre mutfağında pazının daha çok sarmalarda kullanıldığını görürüz. Sarması domates veya salçayla yapılan sosla birlikte daha ziyade fırında pişirilir. Asma yaprağı gibi narin olmadığı için yaprakların yumuşaması için daha fazla haşlanması gerekebilir.
Pazı, sadece taze olduğunda ve çeşitli yapraklı yeşillikler gibi doğru şekilde hazırlanmadığında acıdır. Acılaşmamasını sağlamak için pazı pişirmenin en iyi yolu nedir? Yaprakların saplarını ayıklayıp yumuşayana kadar pişirmek, acı olmamasını sağlamanın en etkili yoludur.
Lahana sebzeler arasında kanserle savaşan bileşikler olan glikozinolitleri içermektedir. Lahana ayrıca anti kanser olan sülforafan, izotiyosiyanatlar ve indol-3-karbinol (I3C) açısından da zengindir. Yapılan çalışmalarda, lahana tüketiminin akciğer, kolon, meme ve serviks kanseri riskini azalttığı görülmüştür.
"Karadeniz, ülkemizde kara lahananın en fazla üretildiği ve tüketildiği bölgedir. Ne yazık ki, kara lahana vücutta iyodu tutuyor. Tutulan iyodu tiroit bezi kullanamadığı için bez büyüyor yani guatr ortaya çıkıyor. İşte Karadeniz'de guatrın fazla görülmesinin sebeplerinden biri de bu.
Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor. Normal miktarda ve dengeli beslenen kişilerde ise sorun bulunmuyor. Sadece çok fazla tüketmenin zarar olduğunun hatırlanması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri