Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır. Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
Tarih sayfalarında da var olan ve Türklere Anadolu'nun kapılarını açan büyük Malazgirt Zaferinin kazanıldığı yer olan Doğu Anadolu bölgesi içerisinde konumlanmış olan Muş şehrinin yiyecek olarak üzümü ve Velikanlı peyniri; hediyelik olarak ise lalesi ve kilimi oldukça meşhurdur.
Muş geleneksel el sanatları ile adından söz ettiren şehirlerden biridir. Birçoğu zamanla unutulmaya yüz tutsa da kilimcilik, halıcılık, semercilik, keçecilik, dantel ve boncuk oyacılığı ilin geçim kaynakları arasındadır. Muş evlerini süsleyen kilimler ilden alabileceğiniz hediye seçeneklerinden biridir.
İlgili 34 soru bulundu
İlk çağda Muş'u da içine alan bölgeye “Taronitit” deniyordu. Bu bölgenin merkezi durumundaki Muşun adı da kimlik kaynaklarda “Taron” olarak geçmektedir. Aynı kelime, islam çağlarında “Taron” olarak kullanılmıştır.
Doğal, tarihi ve kültürel değerler bakımından büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Muş, Doğu Anadolu'nun Yukarı Murat-Van bölümünde, Çar Deresi ve Korni Deresi arasındaki ovaya kurulmuştur. Urartulardan başlayan köklü kültür tarihi, ilin hiç şüphesiz en önemli turizm kaynağıdır.
Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Bugün ancak %20 civarı bir Türk nüfusu ilçede kalmıştır. Muş Merkez'e gelecek olursak, burada Kürt nüfusu köylerde çoğunluktadır.
Alım ve satımının serbest olduğu Amerika'nın bazı eyaletleri, Fransa ve Portekiz'de dahi taşınması yasalarca suç teşkil etmektedir. Türkiye'de muşta, 6136 sayılı kanun uyarınca ateşsiz silahlar kategorisine girmektedir ve dolayısıyla alımı, satımı ve bulundurulması yasaktır.
Net bir sayı olmasa da ilçeleri de hesaba katarak Muş ilinin sınırları içinde yaşayan bireylerin yaklaşık yüzde 75-80 arası Kürt oldukları ve anadillerinin Kürtçe olduğunu ileri sürebiliriz.
Başlıca ürünleri buğday, arpa, mısır, nohut, tütün ve şekerpancarıdır. Bunun dışında Türkiye'nin üçüncü büyük ovası olan Muş Ovası'nda patates yetiştirilmeye başlandı.
Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır. Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
Muş lalesi, Muş'un Türkiye çapında markalaşmasına öncülük eden bir kültürel değeridir. Muş lalesi Nisan sonu ile Mayıs başlarında çiçek açar ve 15 günlük kısa bir ömrü vardır. Her yıl Mayıs ayında festival düzenlenir. Muş üzümü de meşhur ürünüdür.
Tarihî camileri, köprüleri, kaleleri ve evleri ile geçmişe doğru nostaljik bir yolculuğa çıkacağınız Muş Doğu Anadolu Bölgesi'nin en güzel şehirlerinden biridir.
Bulanık ilçesi 1927 yılında Muş' un il olması sebebi ile Muş' a bağlı ilçe olmuştur. Eski ismi Kop olup daha sonra Bulanık olarak değiştirilmiştir. İlçemiz Muş İlinin en büyük ilçesidir.
Bitlis hanlığının ortadan kalkmasından sonra Muş Erzurum eyaletine bağlı sancağın merkezi olurken, Bitlis'te Muş'a bağlandı. 1700 yılları sonrasında Muş ve çevresinde bir nevi babadan oğula geçen yerel paşalık vardı.
Muş ili sınırları içinde kalan başlıca göller: Haçlı (Bulanık), Hamurpet (Akdogan), Küçük Hamurpet, Gaz (Kaz) gölleridir. İlin güneydoğusunda Bulanık ilçesinin güneyindedir.
Varto ilçesinde ise Aleviler çoğunluktur. Alevi nüfusunun neredeyse tamamı Zazadır. İlçede Şafi Kürt nüfusu da mevcuttur. Az sayıda Türkmen nüfusu da mevcuttur.
Muş'un %35'i dağlarla çevrilidir. Güneydoğu Toros Dağları'nın uzantıları olan dağların yanı sıra platolar da ilde geniş bir yer kaplar. Bol sulu ve otlu olan platolar sayesinde Muş'ta hayvancılık oldukça gelişmiştir. Muş ülkemizin en büyük ovalarından birine de ev sahipliği yapmaktadır.
Muş il alanı Fırat Havzası içindedir. İl topraklarını sulayan önemli akarsular Murat ile onun kolu olan Karasu'dur.
Malazgirt, Bulanık ve Merkez nüfusunun çoğunluğunu oluşturur. Muş'ta ki ikinci kalabalık grup ise Türklerdir. Türk nüfusu içerisinde Muş'un yerlileri de olan Türkmenler, Terekeme (Karapapak) Türkleri, Azerbaycan Türkleri, Ahıska Türkleri ve Karadeniz Bölgesinden buraya göç etmiş Türk nüfusu yer almaktadır.
Muş'un simgesi 'kırmızı laleler', baharla birlikte açtı. 15 günlük ömrü lale, Muş ovasını kırmızıya bürüdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri