Yaz-kış yenilen bu sebzenin adı Eski Yunanca'daki lahana "yenilebilen sebze" kelimesinden gelmekte ve bölgede kelem, lu (Lazca), pancar, mancar, pezük, şaviphali (Gürcüce) olarak da adlandırılmaktadır.
aka. kara lahana. kırmızı lahana olarak yanlış anılan bitkinin olması gerektiği gerçek ismi.
Yöresel olarak farklı adlandırılan kara lahanaya mancar, pancar, azman lahana da denilmektedir. Genellikle etli dolması yapılan bu bitkinin yemeği ve kavurması da yapılır. İçerdiği yüksek C vitamini dışında A, B ve E vitaminleri bakımından da zengindir. Oldukça besleyici olmasının dışında birçok faydası vardır.
Kotilli lahana ismi Karadeniz de kullanılan bir isim. Siz lahana alırken topaklı lahana diye alabilirsiniz. İç yağınıda aktarlardan peynircilerden bulabilirsiniz. Barbunyanız taze değilse geceden ıslatmanız gerekli, taze ise hiç haşlamadan direk lahanalarla tencereye dökün.
Yüksek lif değer ile sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir. Astım, romatizma, safra kesesi gibi hastalıklara fayda sağlar. Stresi azaltır ve depresyona fayda sağlar.
İlgili 25 soru bulundu
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Kan dolaşımını düzenler
Karalahanadaki potasyum, kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, baş ağrısı gibi şikayetlere karşı tüketilebilir.
lazlar zaten karalahana demezler, bunun lazcadaki ismi luqu veya lu'dur.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu , Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
Kelem (Lahana) Sarması - Isparta.
Karalahana, marul ile bezer görünümde olması sebebiyle aynı kategoride sanılsa da aslında turpgiller (Brassica) ailesinden, geniş ve kalınca kat kat yapraklara sahip bir sebzedir. Beyaz ve kırmızı lahana gibi merkez yaprakları baş oluşturmaz. Kış sebzesi olarak yetiştirilen karalahananın yaprakları koyu yeşildir.
Tam bir C vitamini deposu olan kara lahana aynı zamanda A, B, E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir açısından da oldukça zengindir. Kara lahananın faydalarını sıralayacak olursak: Cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.
Kara pancar demir açısından iyi bir kaynaktır. Bu nedenle demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca vücudun demir emilimini artırır ve C vitamini içerir. Ayrıca, kara pancar B 12 vitamini ve folik asit içeriği ile enerji seviyelerinin artmasını sağlar ve yorgunluk belirtilerini hafifletir.
Mor lahana suyunu öksürükle geçen günlerinizde tüketirseniz; balgam problemini vücudunuzdan atabilirsiniz. Boğaz ve burun tıkanıklığı durumunda da antioksidan etkisi sayesinde faydalı olacaktır ve solunum yollarını temizleyecektir.
Karalahana çorbası Karadeniz mutfağında yapılan bir çeşit çorbadır.
Kapuska yemeği yapımı için; öncelikle 1 kilo (yarım orta boy) beyaz lahanayı temizleyip, bıçak yardımı ile çok ince ve kalın olmayacak şekilde doğrayın.
Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur, kalp sağlığını destekler. Karalahana hem çiğ hem de kavurma, haşlama, buharda pişirme gibi yöntemlerle tüketilebilir.
Kara lahana, birçok yemek çeşidine yakışabilen bir besindir. Kara lahanayı kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemleri ile hazırlayabilir; çorba, sarma, börek, yemek, salata olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra haşladıktan sonra mikserden geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
lazca ''dişi üreme organı.'' (bkz: kvevri).
bildiğim kadarıyla sadece rize'nin ve artvin'in bir kaç ilçesinde konuşulan unutulmaya yüz tutmuş, bazı kelimelerin lazca karşılığı bilinmediği için yerlerine türkçe kelimeler konulmuş ve ilçeden ilçeye ufak değişiklikler gösteren dildir(daşkimi/daçkimi(kız kardeş)). kendi alfabeleri vardır. ''x'' harfi ''gh'' sesiyle ...
Lazca "Tatlı" anlamına gelen LOYA modeli %100 dana derisinden el işçiliği ile üretilmiştir.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
İçerisinde şeker bulunduğu için diyabet hastalarının şekerini yükseltebilir. Diyabet hastaları diğer gıdalarda olduğu gibi, beyaz lahanayı da tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
Hava kirliliğine karşı korur. Kansızlığı önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Karaciğerin vücuda giren zehirli maddelerin etkisini gidermesinde rol alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri