Köken. Kara Tatarlar Uygurlar, Kırgızlar, Tatarlar ve bir miktar da Moğollar ile birlikte Anadolu'da karışarak ortaya çıkan bir Türk halkıdır.
Moğol İmparatorluğunun dağılmasından sonra, batıya gelen Türk çoğunluklu Tatarlar, Altınordu Devleti'ni kurmuşlardır. Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Tatar sözü de Osmanlı gibi, etnik değil, siyasi bir işaret taşımaktadır, Kısacası, yirminci yüzyılda, kendilerine 'Tatar' denilen Rusya müslümanları, Moğol değil, ataları Moğol idaresinde yaşamış ve zamanla Moğollar'ı da Türkleştirmiş 'olan Türkler' dir.
Oldukça eski bir tarihî geçmişe sahip olan Tatar halkının ataları VI. asrın başında İdil-Ural Bölgesine göç eden Bulgar Türkleridir. Şimdiki İdil-Ural Tatarları Suvar, Sibir, kısmen Hunlar ve İdil Bulgarları ile XII. asırda Türkistan'dan gelerek bu bölgeye yerleşen Kıpçak Türklerinin torunlarıdır.
Moğollar arasındaki “Tatar” adı bir Moğol boyunu ve Moğolistan sahasındaki Türk-Moğol boylarını ifade etmekteyken Türk dünyasında, özel olarak Kıpçak bozkırlarında, ortaya çıkan “Tatar” adı ise Kıpçak Türklerini ifade etmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Kırım Tatarları ya da Kırımlılar (Kırım Tatarcası: qırımtatarlar, qırımlar), anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir.
Türkiye'deki Kırım Tatarları Kırım, Dobruca, Bulgaristan ve Bucak bölgelerinden Türkiye'ye göç etmiş olan Kırım Tatarları ve Romanya Tatarları'dır.
13. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar
Eskişehir-Ankara ve Bolu-Düzce-Zonguldak arasında yaşayan Orta Asya Türkleri ve Türkleşmiş Müslüman Moğollardan oluşan topluluğa Selçuklu ve Osmanlı Döneminde "Karatatar Türkmenleri" de denilmekteydi.
Kırım Tatarlarının tamamı Sünnî Müslüman olup, anânevî olarak Hanefî mezhebine bağlıdırlar. Kırım Tatarlarının ana dili olarak konuştukları lehçelerin hepsi Türk dilidir.
Oğuzlar Bozoklar ve Üçoklar diye ikiye ayrılır Oğuz türkleri 24 Boydan meydana gelir. Anadolu Türkleri, Suriye Türkleri Irak Tükleri, Kuzey Azerbaycan ve Güney Azerbaycan Türkleri, Balkan Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Kafkasya Türkler ve Kırım Türklerinin Bir kısmı Oğuz Boyuna Mensuptur. Kıpçak Kağan.
Tatarca veya İdil Tatarcası (Tatarca: татар теле veya татарча), Türk dillerinin Kıpçak grubuna bağlı bir dildir. Aynı aileden bir lehçe olan Kırım Tatarcasından ayırmak için “Kazan Tatarcası” olarak da adlandırılır. Çoğunluğu, Rusya Federasyonu içindeki Tataristan'da yaşayan Tatarlar tarafından konuşulur.
Bayçura (Tatarca, Rusça: Бичура), Türk ve Tatar mitolojisinde kiler cini, Bıçura olarak da bilinir. Evlerde ve bodrumlarda yaşar. Kadın kılığına girer. Kırmızı giysili olarak betimlenirler.
II. Dünya Savaşı'na adar Kırım'dan Anadolu'ya yapılan göçleri meydana geldiği yıl bazında ifade edece olursa bu göçler, 1783'te Kırım'ın ilha ından hemen sonra, 1790'larda, 1812'de, 1829'da, 1860-1861'de, 1874'te, 1878'de, 1890'larda, 1903'te, 1918-1922 arasında, ve 1933'te gerçe leşmiştir.
Bilim adamlarının mutabık oldukları bir konu varsa o da Nogay Orda'daki halkın büyük çoğunluğunun Türklerden oluşmuş olmasıdır. Kıpçak Bozkırlarındaki halkın hem Moğollardan önce hem de Moğollardan sonra çoğunlukla Türklerden oluşması, etnonim olarak Türklerin belirleyici bir rol oynamalarını sağlamıştır.
Kırım Ukrayna'ya bağlı olan özek cumhuriyet yönetimi bulunan bir ülkedir. Başkenti Simferopol olarak kabul edilmiştir. Kırım'a gitmek istiyorsanız farklı ulaşım araçlarını tercih edebilirsiniz.
Türk kavminin başlıca iki büyük kolu var: Güney kolu Oğuzlar ve Kuzey kolu Kıpçaklar. Oğuz kolu, Selçuklu ve onun devamı olarak Osmanlı Devleti'nin esas unsurudur. Kıpçaklar ise Hazar Denizi ve Karadeniz'in kuzeyinde varlık gösterdiler. Kırım Türkleri, Kıpçak kolundandır.
Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu Rus olmakla birlikte, ülkede Ukraynalılar ve Kırım Tatarları oldukça büyük nüfusa sahiptir. Ruslar: %58,32; Ukraynalılar: %24,32; Kırım Tatarları: %12,1; Beyaz Ruslar: %1,44; diğer Tatarlar: %0,54; Ermeniler: %0,43; ve Yahudiler: %0,22.
İnatçı ve savaşçı ruhludurlar.
Kimse onlara istemedikleri bir şeyi yaptıramaz.
Moğol-lar'ın XIII. yüzyıldaki istilaları sırasında Anadolu'ya gelen ve Tatar diye adlandırılan Doğu Türkleri ile tamamen Türkleşmiş olan bu Moğol toplulukları, çoğunlukla Eski-şehir bölgesinin de dâhil olduğu Orta Anadolu bölgesine yerleşmeyi tercih etmişler-dir.
Orta Anadolu'nun önemli bir ticaret merkezi olan Eskişehir'de Tatarlar, nüfusun büyük bir yüzdesini oluş- turmakta olup Eskişehir, köyleri ve şehir merkezi ile en fazla Kırım Tata- rının bulunduğu ilimizdir.
Türk ve Tatar Tarihi (Zeki Velidi Togan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Kırım Tatarcası (Qırımtatarca, Qırımtatar tili, Tatar tĭlĭ, Tatarşa veya Kırım Tatarşa) ya da Kırımca (Qırımca, Qırım tili), Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir.
Bu coğrafyada bugün hâlen Kıpçak Türk lehçesini konuşan halklar meskundur, buna örnek olarak Kazaklar, Kazan Tatarları, Başkurtlar, Nogaylar, Karaçay-Malkarlar, Kırım Tatarları verilebilir.
Toplamda 193.865 Kırım Tatarı sürgün edildi. 151.136 kişi Özbekistan SSC'ye, 8.597 Mari ÖSSC'ye, 4.286 Kazakistan SSC'ye, geriye kalan 29,846 kişi ise Rusya SFSC'nin çeşitli oblastlarına sürgün edildi. Mayıstan 10 Kasım'a kadarki süreç içerisinde Özbekistan'a sürülen Kırım Tatarlarından 10.105 kişi açlıktan ölmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri