Karabuğday kalorisi düşük olduğundan dolayı pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Eğer diyetteyseniz ya da sağlıklı bir beslenme programı uygulayacaksanız mutlaka karabuğdayla tanışmalısınız.
Karabuğday Pilavı, ana öğünlerde miktarına dikkat edilerek tüketilebilir. Kan şekerini hızlı yükseltme özelliği olmadığı için şeker hastaları da tercih edebilir. Tüketileceği zaman, 5-6 çorba kaşığı kadar tüketilmesi yeterlidir.
Karabuğday, bolca magnezyum bulundurduğundan kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor, bu sayede diyabet hastalarına da destek oluyor. Lifli yapısı sayesinde sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlıkla işlemesini sağlıyor, özellikle bağırsak sağlığını korumada oldukça önemli görevler üstleniyor.
Karabuğdayı iyice yıkadıktan sonra tencereye ekleyip, soğanla birlikte 1-2 dakika kavurun. Sıcak suyu ya da tercihinize göre et-tavuk suyunu ekleyin. Tuzu, kuru naneyi, kırmızı pul biberi de ekleyip bir iki kez karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı en kısık duruma getirerek pilav suyunu çekene kadar pişirin.
İlgili 42 soru bulundu
% 75 oranında kompleks karbonhidrat içeren kara buğday, yüksek oranda lif içerir. Bu sayede hem sağlıklı bir besin alternatifi sunar hem de uzun süre tok tutar, aynı zamanda kabızlık sorunu yaşayanlar için iyi bir lif kaynağıdır.
KARABUĞDAYIN ZARARLARI
Yüksek kalorili bir besin olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir. Karabuğday alerjisi olanların tüketmemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için alerjik bir bünyeye sahipseniz dikkatli tüketmenizde fayda var.
Günlük 100 gram karabuğday tüketimi günlük B1 vitamini ihtiyaçlarının yüzde 40'ı kadarını karşılar. Demir içeriği demir kansızlığına iyi gelir. Choline maddesi karaciğerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Karabuğday diyeti, düzenli yapıldığında 2 haftada 10 kilo vermenizi sağlayabilmektedir. Karabuğday diyeti; katı, diyete bağlılık gerektiren ve zor olarak nitelenen diyet programlarından biri olarak ifade edilir. Karabuğday diyeti için bir kaç hafta boyunca karabuğday lapası tüketmek gerekmektedir.
1 Porsiyon (Orta) Karabuğday Pilavı 316,56 kaloridir. Karabuğday Pilavı içeriğinde 42,74 Karbonhidrat(g), 15,31 Protein(g), 9,10 yağ(g), 2,56 lif(g), 373,91 Sodyum(mg), 344,00 potasyum(mg), 32,60 Kalsiyum(mg), 7575,24 A Vitamini(ui), 11,35 C Vitamini(mg), 4,73 ve Demir barındırır.
Karabuğday (Pişmiş) Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 92 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Çay Bardağı (Normal) yani 50 gramlık miktarında Karabuğday (Pişmiş) 46 kalori bulunmaktadır. Karabuğday unu, B kompleks vitaminlerinden, magnezyum, mangan, bakır ve lif açısından zengindir.
Tüketilmesi durumunda ishal, gaz, şişkinlik, ağrı, kramp gibi bazı sindirim problemleri ortaya çıkar. Çölyak hastaları dışında da bazı kişilerde glutene karşı besin intoleransı (duyarlılığı) görülmektedir.
Lif oranı yüksek olan karabuğday sindirim sisteminin de dostudur. Boşaltım sisteminin de düzgün çalışmasını sağlayarak bağırsakların işlevsel çalışmasına yardımcı olur.
Son günlerde bir taraftan glutensiz beslenme ile çok popüler haline gelen karabuğday aslında bir buğday cinsi değildir. Greçka olarak da bilinen özellikle Rusya'da çok yetiştirilen ve tüketilen bir tohumdur. Karakılçık ise Anadolu'nun buğdayıdır.
Karabuğday diyeti yapılırken ihtiyaç duyulan besinler; karabuğday, yoğurt, taze veya kuru meyvelerdir. Diyetten 14 gün sonra karabuğdaya vücudun alışmaması için, vücudun mutlaka dinlendirilmelidir.
Kahverengi pirinç, karabuğday, yulaf ve mısır unu sindirimi 90 dakika alır. Bakliyat ve fasulyelerin sindirimi yaklaşık 120 dakika sürer.
Karabuğday, kan şekerini kontrol etmede etkidir. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür.
Yüksek oranda diyet lifi, B1, B2 ve E vitamini içeren karabuğday diyetlerin vazgeçilmezi oluyor. İşte karabuğdayın zayıflamaya etkileri... - Yüksek lif içeriği ve düşük glisemik indeksi ile uzun süre tok kalmanızı sağlar.
-Bir adet karabuğday patlağı sadece 32 kaloridir. Bu da düşük kalorili atıştırmalık içerisinde yer almasını sağlar.
Bir diğer adı Greçka olan karabuğday, kuzukulağıgiller familyasından, yaprakları pazıya benzeyen bir bitkinin tohumu.
Son Olarak 3,5 Su Bardağı Sıcak Suyu Karışıma Ekledikten Sonra 10 – 15 Dakika Kadar Pişirin. Pişirme İşlemi Bittiğinde 1,5 Su Bardağı Karabuğdayı Ekleyin. Karabuğday Ekleme Sürecinden Sonra 1,5 Çay Kaşığı Tuz Ekleyerek Pilavı Son Kez Karıştırın ve 20 Dakika Kadar Ağzı Kapalı Olarak Demlemeye Bırakın.
- Karabuğday'da Gluten madesi bulunmaz: Gluten, Çölyak (Celiac) hastalarının kesinlikle kaçınması gereken bir besin maddesidir.
Karabuğday olarak da bilinen greçka, özellikle Rus mutfağında çok önemli bir yeri olan protein deposu bir gıda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri