2013 yılında hac için ön kayıt yaptıran ve kaydı aralıksız olarak yenilenen kişilerin kura katsayısı 12x12=144'tür. 2017 yılında hacca gitmek üzere kayıt yaptıran kişinin kura katsayısı 8x8=64'tür. Her ikisinin kurada bulunma sayısı ise 144+64=208'dir. Bu sayı ikiye bölündüğünde 208/2=104 olur.
"Bir vatandaş 2010'da kaydolmuşsa 2020'ye geldiğinde 11 yıl beklediği için bu sayı kendisiyle çarpılıyor. Bu vatandaşın katsayısı 121'dir. İsmi 121 defa kurada dönmüş oluyor.
HAC KURA SIRASI NE DEMEK? 2024 yılı hac kura çekimine katılan adaylar, e-Devlet üzerinden sonuçlarını görüntülüyor. Sonuçlarını sorgulayan hacı adaylarının yoğunluğu nedeniyle sıraya alınmasına hac kura sonuç sırası adı veriliyor.
Yapılan duyuruya göre kurada ismi çıkan hacı adayları, sonuçları saat 21.00'den itibaren öğrenecek. Vatandaşlar e-Devlet Hac.gov.tr hac kura çekimi sonuçları sorgulama ekranı üzerinden, T.C kimlik numaraları ile hac kura sonuçları isim listelerini sorgulayabilecekler.
Diyanet İşleri Başkanlığınca hac kurasında, başvuru yoğunluğu ve kontenjan sınırı nedeniyle 10 yıldır katsayılı sistem uygulanıyor. Sisteme göre, hacı adayı isminin kurada kaç kez yer alacağı, ön kayıt başvurusunu yaptığı yıla göre belirleniyor.
İlgili 34 soru bulundu
2017 yılında hacca gitmek üzere kayıt yaptıran kişinin kura katsayısı 8x8=64'tür. Her ikisinin kurada bulunma sayısı ise 144+64=208'dir. Bu sayı ikiye bölündüğünde 208/2=104 olur. Bu durumda kaydı önce olanın katsayısı 144'ten 104'e düşerken, sonradan kayıt olanın katsayısı 64'ten 104'e yükselmiş olur.
Hacca gitmeye hak kazananlar, ilk defa müracaat eden ve kurada ismi çıkmayan birini yanlarına almak isterse, kazanılan haklarını kaybedecek ve tekrar kuraya girmek zorunda kalacak.
Hac adayları e-Devlet üzerinden asil kayıt hakkı kazanıp kazanmadığını sorguladı. Asil kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıtlarını yaptıracak. Bu süre içinde kayıt yaptıramayan adaylardan boş kalan kontenjanlara yedek listedeki adaylar için kura çekimi gerçekleşecek.
Türkiye'den hacca gitmeye hak kazananlar, yatırdıkları tutarı geri almazlarsa bu haklarını bir sonraki yıla devredebilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş başkanlığında toplandı.
Kurasız Hac, Özel Vizeli Hac olarak da tabir ediliyor. Burada hacı adaylarının özellikle dikkat etmesi gereken nokta şu; kurasız hac ile hacca gidecek olan hacı adayları kura sırası bekleyenlerin hakkına girmiş olmuyorlar.
Bizim onu heyet raporuna istinaden 2021'e erteleme şansımız var. Bir vatandaşımız 2020'de kesin kayıt hakkı elde edip ancak gitmek istemediği takdirde, bir sonraki yılın hac kurasına edinmiş olduğu katsayıyla girecek. İki kez üst üste gitmekten vazgeçip gidemezse katsayıları sıfırlanıyor."
SONUÇLAR AÇIKLANDI. Diyanet İşleri Başkanlığınca, 2024 hac kurası 2 Kasım 2023 Perşembe günü tamamlandı. Kaydı yenilenen ve ön kayıt yaptıran 2 milyon 473 bin 65 kişinin katıldığı hac kuraları çekildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, son dönemde gündemde olan kurasız haccın mümkün olmadığını belirterek, "Kurada çıkmayan kardeşlerimiz değişik yerlere yönlendiriliyor.
"Kesin kayıtlar 6-24 Kasım tarihleri arasında olacak"
Kura çekiminin noter huzurunda gerçekleşeceğini vurgulayan Erbaş, şunları kaydetti: "Yaklaşık 2 milyon 473 bin 65 kişinin kura çekimi 4-5 saat sürecek ve çıkan kuralar noter aracılığıyla tescillenecektir.
Dolar üzerinden hesaplandığında ise hac fiyatları en düşük ücret 6530 $ oluyor. Ancak kur değişikliğinde fiyatlarda da inme ya da yükselme söz konusu olmakta. 2023 yılı Hac kontenjanı ise 65 yaş üstü dahil olmak üzere 83 bin 430 olarak belirlenmişti.
Hac Fiyatları 2024 6611Usd'Den Başlayan Fiyatlar (Ortalama 200.000 TL)
Hacca gitmeye hak kazananlar, ilk defa müracaat eden ve kurada ismi çıkmayan birini yanlarına almak isterse, kazanılan haklarını kaybedecek ve tekrar kuraya girmek zorunda kalacak.
2024 yılında hacca gitmek üzere ilk defa müracaat etmek isteyen vatandaşlarımıza yönelik ön kayıtlar 13 Eylül'de başladı. Daha önce hac kaydı olup durumlarında değişiklik yapmak istemeyenlerin kayıt yenileme işlemleri Başkanlığımızca otomatik olarak yenilenecek.
Bedel hac için gelen kimse hangi hacca niyet etmelidir? Vekil, gönderen kişinin (müvekkilin) belirlediği hacca niyet etmelidir. Müvekkil, hac çeşitlerinden birini belirtmeksizin, sadece “hac yapmasını” söylemiş ise; vekil ifrada niyet etmelidir; “dilediğini yap” diyerek serbest bırakmış ise dilediğine niyet edebilir.
2023 hac için boş kalan kontenjanlara 30 Mart-7 Nisan arasında kayıt yapma imkanı tanınacak. Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 30 Mart-7 Nisan tarihleri arasında illere dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.
Kayıt süreci devam ederken 2024 yılı Haccı gidiş ve dönüş tarihleri Diyanet tarafından paylaşıldı. Diyanet'in açıkladığı takvime göre gidişler 9 Mayıs-12 Haziran ((1 Zilkade 1445- 5 Zilhicce 1445) tarihleri arasında olacak.
Yedek kayıt hakkı kazanan adayların, başka bir üniversitede veya üniversitemizde eski kayıtlı tezli yüksek lisans veya doktora kaydı olması ve kayıt silme işleminin hala yapılmamış olması durumunda, ilgili Üniversiteden kayıtlarını sildirmesi ve YÖK sistemine yansıtılması durumunda kayıtları yapılacaktır.
"2023'te, 2022'de 65 yaşından büyük olması ve aşı sebebiyle gidemeyen 34 bin 443 hacı adayımız kurasız bir şekilde hac ibadetini bu sene yapacaklardır.
İlk kez kayıt yaptıracak olan hacı adayları başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirecek. Ön kayıt ücreti olan 450 TL ödendikten sonra kayıt işlemi tamamlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri