Sabit parçalar için de nemli bir bez kullanabilirsiniz. Türk kahvesi makinelerinin cezveleri her kullanımdan sonra yıkanmalıdır.
Su Haznesi Olmayan Makineler
Çıkmayan, inatçı kahve kalıntıları için, deterjanlı bir sünger ile ovalamak gerekir. Makinenizin kullanım ve bakım talimatında “Makinede yıkanabilir” ibaresi varsa cezveyi bulaşık makinenizde yıkayabilirsiniz.
Makinenizin cezve giren özel haznesinin tüm iç yüzeyini de kuru bir bezle tamamen silerek temizleyebilirsiniz. Su haznesi olmayan makinelerin temizliği için her kahve yapımından sonra cezveyi ılık su altında çalkalamak yeterlidir.
Cezveyi kurulayarak kuru bir yerde muhafaza ediniz. UYARI: Elektrikli cezveyi suya sokmay›n. Cihaz periyodik bak›m gerektirmez.
Cezveye 1 su bardağı sirke ekleyin ve kapağını kapatın. Cezveyi 1 gece bu şekilde bırakın. Ertesi gün sirkeyi boşaltın ve sünger yardımıyla cezvenizi temizleyin. Dibi tutan cezve nasıl temizlenir için temizleme yöntemlerinden biri olan sirke sıklıkla kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Fırından çıkartılan ya da ocaktan alınan sıcak cezve kesinlikle soğuk bir zemine konulmamalıdır. Yıkarken tel ile değil bulaşık süngerinin sert kısmını kullanarak fazla ovalamadan ve mümkün olduğunca az deterjan kullanarak yıkayınız. Kesinlikle bulaşık makinesinde yıkamayınız.
Yarım çay bardağı sirkeyi ve 1 su bardağı suyu çaydanlığın içine aktarın. Çaydanlığı ocağın üzerine alın ve içindeki karışımı kaynatın. Kaynayan karışım çaydanlığın içindeki kirecin büyük bir kısmını çözecek, kalanlar ise yumuşadığı için çok daha kolay çıkacaktır. İçindeki bu kaynayan karışımı dökün.
Su haznesinde kireç oluşumunu engellemede sirkeli sudan yardım alabilirsiniz. Bunun için yarısı su, yarısı sirkeden oluşan sirkeli su karışımını hazneye dökün ve makineyi çalıştırın. Bir süre sonra makineyi kapatın ve yarım saat kadar sirkeli suyla bekletin.
Ayrıca iç yüzeylerinde yüksek sıcaklık olan kahve makineleri, düzenli olarak temizlenmezse, içinde koliform bakterisi ürer. Bu durumda da koliform bakteri; kahveye acımsı, ekşimsi bir tat verir.
Cezvenizin içini pamuklu bir bezle deterjan ile ıslatın ve cezvenin içini nazikçe ovalayın. Bu durumda, ovma işlemini kumaş yerine toz yapacaktır. Ardından tozu durulayın ve kabartma tozunu kullanabilirsiniz.
Cezvenin sadece iç kısmını çeşmenin altında çalkalayabilir, ardından iç ve dış kısmını nemli bir bezle temizleyebilirsiniz. Ürünün gövdesini ise ürünün fişini çıkardıktan sonra nemli bir bezle temizleyebilirsiniz. Ürünün gövdesi ya da cezvesi kesinlikle bulaşık makinasında yıkanmamalıdır.
- Kahve makinesine su veya süt koyduktan sonra kahvesini eklemeniz lazımdır. Kahveyi sevdiğiniz yoğunluğa göre ekleyebilirsiniz. Kahveyi ekleyip hafifçe karıştırdıktan sonra kahve makinesinin tuşuna basarak çalıştırabilirsiniz. - Kahveniz hazır olduktan sonra kahve makinesi ses çıkaracaktır.
Sote, kızartma ya da diğer yemeklerin yapımından sonra granit tavayı sudan geçirip bulaşık makinesine atabilirsiniz. Bulaşık makinesi yıkamasına uygun bir yapıya sahiptir. Bazı durumlarda güçlü lekeler de olabilir. Bu durumda bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile lekeyi kaldırabilirsiniz.
Su haznesinde su bekletmemeye özen gösterin. Tüm bakımlara rağmen kireç oluşumu gözlemliyorsanız hazneye sirkeli su karışımı dökerek makineyi çalıştırın. Makineyi kapatarak 30 dakika bekleyin. Sonra hazneyi boşaltıp sirke kokusunun gitmesi için makinenizi temiz su ile 1 ya da 2 tur daha çalıştırın.
Arçelik Telve kahve makinesi cezvesi özel yapısı sayesinde kolay temizlenebilen bir üründür. Ancak ürün bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun değildir. Bu şekilde yapılan temizlemeler ürünün yapısına zarar verebileceği için tavsiye edilmez.
Bir kap içinde bir miktar sirke ve içme suyunu karıştırın. Bu karışımı kahve lekesi olan bölgeye dökün. Sirkeli su karışımının lekede bir süre kalmasını bekleyin. Daha sonra ılık bez ile karışımı döktüğünüz alanı temizleyin.
Makineniz su, süt ya da sütlü kahve gibi içecekleri kaynatmaya uygun değildir. Yalnızca Türk kahvesi pişirmek için tasarlanmıştır.
SİRKE VE KARBONAT
Sirkenin asidik yapısının olması muslukta oluşabilecek kireçlenmeyi anında götürecektir. Sirkeye ekleyeceğiniz az miktarda ki karbonat tepkime oluşturarak, musluğunuzu kireçten kurtaracak ve daha temiz bir musluğa sahip olacaksınız.
Asitli yapıya sahip olan sirkenin karbonat ile beraber uygulanması da mümkün oluyor. Kap içerisinde su, sirke ve karbonatın karıştırılması kireçlenmiş yüzeylerin arındırılmasını sağlıyor.
Bir adet limonu ortadan ikiye kesin ve cezve ya da tava gibi bakır ürünleri bu limonla silin. Bir süre bekledikten sonra sudan geçirerek yıkayın. Ardından kuru bir bezle ürün üzerinde su kalmasını önleyin. Limon, içindeki asit sayesinde bakır ürünlerin daha parlak görünmesini sağlayacaktır.
Öncelikle toprak ve kilden yapılan güveçlerinizi (Makinede yıkamaya uygun olanlardan değilse) asla bulaşık makinesine koymamalı ve onu yıkarken asla bulaşık deterjanı, sabun gibi kimyasal maddeler kullanmamalısınız.
Kullananların yanı sıra hediyelik eşya olarak da alternatif bir ürün haline geldi” şeklinde konuştu. Toprak cezvede pişen kahvenin daha köpüklü ve aromatik bir tadı olduğunu belirten Aslan, “Kahvenin Türk kültüründe önemli bir yeri var. Damak lezzetine önem verenler mutlaka toprak cezvede pişen kahveyi denemeli.
Küflenen Güveç/Çömlek Nasıl Temizlenir? Temizlenmiş olan çömlek güveci kuru bir bez, sünger veya peçete yardımıyla silmelisin. Ardından bir miktar ılık suyu çömleğin içine koyup kaynayana dek beklemelisin. Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra ılık suyla durulayıp kurulayabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri