Son derece gelişmiş bir cihaz kullanılarak karaciğer ultrasonu yapılır. İşlem esnasında ilgili bölgede bulunan en küçük ve en büyük olmak üzere tüm hastalıklar rahatlıkla görüntülenebilir. Dolayısıyla eğer bölgede herhangi bir kanser hücresi mevcut ise bu da ultrason yöntemi kullanılarak kolaylıkla teşhis edilebilir.
Karaciğer, karaciğerdeki safra yolları, karaciğer dışındaki yolları, safra kesesinin değerlendirildiği ultrason tetkikidir. Karaciğer Ultrasonu yapılabilmesi için hastanın en az 8 saattir aç olması gereklidir. Hepatobilier Ultrason genellikle kronik karaciğer hastalığı olan kişilerin kontrolü amacıyla istenilmektedir.
Karaciğer ultrasonu ile karaciğerin yanı sıra safra yolları ve safra kesesi de incelenir. Hepatobilier Us sonuçları elde edildiğinde ise hastalarda ciddi olarak tanımlanabilecek birçok hastalığın teşhisi konabilir.
Karaciğer kanserinde erken teşhis şansı çok düşük de olsa, özellikle yüksek riskli hastalarda düzenli yaptıracağınız kontrollerle hastalığı ileri evrelere geçmeden yakalamanız mümkün. Hastalığın tanısı ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile konulabilir. Ayrıca alfafötoprotein testi de yapılır.
Yumuşak dokularda oluşan tümör tespitinde. İnce uçlu iğne biyopsilerinde ve meme biyopsisinde ultrason kullanılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ultrasonda değerlendirilirken parankimi yani dokusu, boyutu, ekosu, içinde iyi veya kötü huylu tümör ve/veya kistik yapılar olup olmadığı değerlendirilir.
Sonuç: Karaciğer metastazlarının incelenmesinde, dina- mik kontrastlı ultrasonografi etkin bir yöntemdir.
Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Karında rahatsızlık hissi, karın ağrısı ve hassasiyet, sarılık, bulantı, kusma, iştah kaybı, çabuk doyma, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, ateş belirtiler arasındadır.
Yüksek AST, başta karaciğer olmak üzere kalp, beyin, böbrek ve kaslarda herhangi bir hastalık belirtisi olabilir. AST yüksekliğine neden olan en önemli hastalıkların başında karaciğer kanseri, kronik hepatit, siroz ve safra kanallarındaki tıkanıklıklardır.
Genellikle üst karın ultrasonografisinde karaciğerde yağlanma ve büyüme tanısı konur.
Karaciğerde hasar olup olmadığının araştırılmasında kullanılan en yaygın testler ALT ve AST adlı karaciğer enzimleridir. Kanda ALT nedir sorusu, alanin aminotransferaz adlı karaciğer enziminin kısa ismi olarak cevaplandırılabilir.
Karaciğerin düzgün işlev sergileyip sergilemediği, bir dizi özel kan testiyle tayin edilebilir. Bu testler sayesinde akut, kronik karaciğer hastalıkları, hepatit, kolestaz (safra tıkanıklığı) gibi sorunlar rahatlıkla teşhis edilebilir.
Karaciğerin sağlıklı olup olmadığını anlamanın yolu, kan testidir. Karaciğer fonksiyon testleri, enzim değerleri, karaciğer sağlığını kontrol etme yöntemleridir.
Onur Yaprak, “Karaciğerde bir hasar meydana geldiğinde ciltte sararma, kaşıntı, noktasal kızarıklıklar, saç dökülmesi ve tırnak şekil bozuklukları ile morluklar görülebilir” dedi. Prof. Dr. Onur Yaprak, ciltteki değişikliklerin karaciğer hastalıklarının belirtisi olabileceğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu.
özellikle sindirim sisteminden (bağırsaklar) gelen kanın ilk önce karaciğerden geçmesi nedeniyle buralara ait kanserlerin karaciğer metastazları sık görülür. Kalın bağırsak, mide, pankreas, safra yolları, ince bağırsak gibi organlara ait kanserlerde karaciğere metastaz sıktır.
Karaciğer kanserinin belirti ve bulguları arasında sarılık, sağ tarafta belirgin karın ağrısı, sağ omuz ağrısı veya karnın sağ üst bölgesinde yumru hissedilmesi gibi şikayetler bulunur. Bu şikayetlere ek olarak karaciğer kanserine spesifik olmayan kilo kaybı ve halsizlik gibi şikayetler de bulunabilir.
Karaciğerde kitle, genellikle herhangi bir bulgu göstermez. Bu nedenle görüntüleme tetkiklerinde tesadüfi olarak belirlenebilirler. Ateş, sarılık, halsizlik, karın ağrısı, kilo kaybı, kusma ve bulantı gibi belirtiler kanser hastalarında görülen belirtilerdir.
Karaciğer kanserine yakalanmış bir kişi için genellikle tedavi yöntemleri hastalığın belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Karaciğer kanseri yaşam süresi için uzman doktorlar ve araştırmacılar ise minimum 6 ay en fazla ise 9 ay olarak belirlemiştir.
Karaciğer kanserinden kurtulma şansı var mı? Karaciğer kanserine bağlı olarak tedavi ve hastanın genel sağlık durumu göz önüne alındığında, karaciğer kanserinden kurtulma şansı vardır. Erken teşhis ve uygun tedavi ile daha iyi sonuçlar elde etmek mümkündür.
İleri derecede karaciğer yağlanması ve iltihabı olan kişilerde 5 yıl içinde kanser gelişme riski yüzde 10'dur.
Karaciğer, akciğer, meme ve kolorektal kanserleri içeren çeşitli kanserlerin metastazı için en sık görülen bölgelerden biri olduğundan, PET MR, evreleme için daha iyi bir araçtır, çünkü PET/BT'de karakterize edilmesi için çoğunlukla çok küçük olabilen küçük karaciğer tümörlerinin tespitini sağlar.
Karaciğer, bir kısmı hasar gördüğünde veya çıkarıldığında kendini yenileyen ve büyüyen tek organımızdır. Bu sebeple insanlar karaciğerlerinin bir bölümü için donör olabiliyorlar ve organ bağışı yapabiliyorlar.
Karaciğer kisti tedavi edilmediğinde yaşanacak durumlara ek olarak “Karaciğer kist kaç cm tehlikelidir?” sorusunun yanıtı da merak edilir. Kist 4 cm'den büyükse gerekli tanının konulması önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri