Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korur Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardım edebilecek bileşikler içeren tahin, ayrıca toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Susam tohumunun ezilmesiyle elde edilen ve genel olarak kahvaltı öğününde tüketilen tahinin birçok faydası vardır. Beslenme uzmanları tahinin 'karaciğer detoksu' sağladığını dile getiriyor. Tahin, karaciğer detoksu için çok önemli olan metiyonin maddesini barındırır.
Aşırı yağlı et grupları, alkollü içecekler, sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi şarküteri ürünleri, yağda kızartılmış yiyecekler, et suyu, tahin, kakaolu gıdalar ve yağlı sosların karaciğeri yorabileceği unutulmamalıdır.
KARACİĞER VE MİDENİN DOSTU PEKMEZ ÖKSÜRÜĞÜ DE KESİYOR
Karaciğeri temizleyerek damarları açar, kan basıncını dengeler. Hastalık aşamasında ise iyileşme sürecini hızlandırır. Mide rahatsızlıklarının tedavisinde destekleyici özelliğe sahiptir. Anne sütünü arttırdığı da bilinen faydaları arasında yer almaktadır.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
İlgili 32 soru bulundu
Karaciğer, yapısı gereği kendi kendini yenileyebilmektedir ve bu süreç yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir.
Sabahları aç karnına tahin tüketmek gün içinde kişinin daha enerjik olmasını sağlar. Tek başına tahin tüketemeyen kişiler ise tahin pekmez karışımını tercih edebilir.
Andız pekmezinin her gün bir kaşık olarak tüketilmesi de vücuda pek çok yarar sağlar. Son dönemlerde oldukça popüler olan pekmezin özellikle mide, böbrek ve karaciğer sorunları olan kişilere iyi geldiği görülür.
Karaciğerdeki toksin maddeleri temizlemek için mevsiminde taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalı özellikle kereviz, enginar, ıspanak gibi sebzeler tüketilmelidir. Balda bulunan cholin maddesi karaciğer hücrelerini güçlendirir. Bu nedenle sabah kahvaltılarında 1-2 tatlı kaşığı organik bal tüketimi önerilebilir.
Tahin Zararları
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez.
Dr. Onur Yaprak, 'Yapılan çalışmada oruç tutan ve tutmayan ve karaciğerde yağlanması olan 2 grup karşılaştırıldığında oruç tutan grupta insülin direnci, kolesterol, karaciğer enzimlerinde azalma olduğu ve oruç tutmanın karaciğer yağlanmasına karşı iyi gelebileceği sonucu bulunmuş.
Hızlı kilo vermek, uzun süre aç kalmak ve sağlıksız diyetler. Hepsi karaciğer yağlanmasını artırıyor.
Tahin hangi hastalığa iyi gelir? Tahinin düzenli tüketimi özellikle kalp hastalığı ve felç riskini azaltır. Aynı zamanda tahin kolesterol seviyesini düşürerek kan basıncını kontrol altında tutar. Kemik sağlığını destekleyen tahin ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere de sahiptir.
Tahin, yüksek oranda antienflamatuar bileşikler içeriyor. Bu özelliği ile tahin, akciğer hastalığı, yaralanma ve iltihap ağrılarını hafifletiyor. Aynı zamanda tahin, güçlü antioksidan içeriği ile anti-bakteriyel özelliğe de sahiptir.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Andız pekmezi; bronşit, öksürük, akciğer, karaciğere ciddi oranda faydalı bir pekmezdir. Bu sebepler dolayısıyla sağlık sektörü tarafından gün geçtikçe artan bir ilgiye sahiptir.
İçeriğindeki kalsiyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kemikleri güçlendirir. Cilt dostudur, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Genellikle tek başına ya da bal, pekmez gibi besinlerle karıştırılarak kahvaltıda tüketilir. Kahvaltı dışında unlu mamullerin içine de eklenir.
Tahin, kan akışının düzenli olmasına sağladığı katkıyla kalp krizi ve inme riskini de azaltmaktadır. Çok önemli olan bu iki rahatsızlıktan korunabilmek için damar tıkanıklığının oluşmasını önlemede tahinin tüketilmesi büyük rol oynar. Kolesterole karşı dayanıklılığımızı artırır.
Tatlı yedikten sonra siz de su içenlerden misiniz? Uzmanlara göre bu davranış sağlık açısından çok tehlikeli. Çünkü tatlı yenildikten sonra içilen su, ani şeker yükselmesine neden olarak kalp krizi ve inmeyi tetikliyor.
Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi besinleri daha çok tüketin.
Fakat sarı leblebi bu açıdan oldukça zengindir. Bu nedenle, karaciğer enzimlerinin işlevinde önemli bir rol oynayarak kanseri önlemektedir. Selenyum ayrıca, iltihabı önler ve tümörün büyümesini engeller. Leblebi, DNA hasarı ve hücre mutasyonu gibi durumları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Aşırı alkol kullanımının dışında yanlış beslenme düzeni ve obezite karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Salam, sucuk gibi katkı maddeli besinler, yağlı kızartmalar, hazır meyve suları ve şekerli beslenme karaciğer yağlanmasına yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri