Karadağ'a karayolundan girişlerde, en az 6 ay geçerliliği bulunan umuma mahsus pasaport ile 180 gün içinde 90 güne kadar turistik ya da transit geçiş amaçlı seyahat etmek mümkündür.
Karadağ yolculuğu için, Bulgaristan'dan itibaren E- 80 numaralı karayolu takip edilmektedir ve Sofya şehrinden geçilerek, Katolina Sınır Kapısı'ndan Sırbistan'a giriş yapılmakta, Špiljani Sınır Kapısı ile Sırbistan'dan çıkılmakta ve Karadağ'a giriş yapılmaktadır.
Umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları, her altı ay içinde, ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren doksan günü geçmemek şartı ile vize almadan Karadağ'a seyahat edebilir. Karadağ'da 90 günden fazla kalacak olan Türk vatandaşlarının ise vize başvurusu yapması zorunludur.
Eğer araç kiralayarak ülkeyi gezme planınız varsa hangisine indiğiniz çok fark etmiyor fakat uygun ya da fiyat farkı çok değilse Tivat'a uçmak daha rahat olacaktır. Araç kiralamayacaksanız ve kıyı şeridi seyahati planlıyorsanız kesinlikle ilk seçiminiz Tivat olsun.
Karadağ Türkleri, diğer Balkan Türkleri gibi, yazı dili olarak standart Türkçeyi kullanırlar. Bunun yanında, Karadağ'da yaşadıkları yerlerde konuştukları ağız bir Rumeli ağzıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Para birimi olarak Euro kullanmasına rağmen Karadağ'ın herhangi bir Avrupa ülkesinden oldukça ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Bu çerçevede, Türkiye ve Karadağ vatandaşı olan diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri, birbirlerinin ülkesine, her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren doksan (90) günü aşmayan bir süre için veya transit geçiş maksadıyla vize almadan girebilmektedir.
Karadağ'a ne zaman gidilir? Akdeniz ikliminin hakim olduğu Karadağ, yazları oldukça sıcak ve kuru geçiyor. Keyifle kumsallarda dolaşıp, denize girebileceğiniz en uygun zaman mayıs ve eylül ayları arasındaki dönem.
Karadağ'da kaç gün kalmalı? 3-4 gün Kotor, Budva ve Perast'ı gezmek için yeterli olacaktır ama, biraz da plajların tadını çıkarayım, yakınlardaki yerleri de gezeyim derseniz Karadağ'da hiç sıkılmadan bir hafta da geçirilir bizce. 1 gününüz daha varsa ve vizeniz varsa (Dubrovnik için) Herceg Novi+Dubrovnik eklenebilir.
İsterlerse hiçbir sınava girmeden sürücü belgelerini değiştirebilirler. Türkiye'de tescil ve trafik belgesine sahip araçlar Karadağ'da kullanılabilir. 6 aydan fazla Karadağ'da kalacakla ise araçları için Karada yetkili makamlarından resmi onay almaları gerekmektedir.
Karadağ'a Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vizesiz seyahat mümkün. Pasaportunuzu alıp, bu güzel ülkeyi ziyarete gidebilirsiniz. 90 günü aşmamak kaydı ile yapacağınız ziyaretlerde Karadağ vize istemiyor.
Euro, Karadağ'ın resmi para birimidir. Avrupa Birliği Euro'yu kullanmaya başladığında karadağ'da remi para birimi olarak Euro'yu tercih etmiştir.
Karadağ'ın Güzelleri: Kotor ve Budva
Podgorica'ya oldukça yakın olan Kotor ve Budva, Karadağ'a kadar gitmişken ziyaret edebileceğiniz destinasyonlar arasında. Kotor, sokak kedileriyle meşhur, denizin hemen dibinde, eşsiz manzaralar sunan, küçük bir İtalyan kasabası havasında.
Genel olarak, Karadağ'da 2 kişilik bir hafta tatilin maliyeti 20.000 TL ile 40.000 TL arasında değişmektedir. Daha uygun fiyatlı bir tatil için sezon dışında seyahat etmeyi, pansiyon veya daire kiralamayı ve kendi yemeğinizi pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Maliyeti etkileyebilecek diğer faktörler: Vize ücretleri.
Karadağ'a en ucuz uçuş hangisidir? Son 72 saat içinde Türkiye'den Karadağ'a bulunan en ucuz uçak biletinin fiyatı tek yön için ₺ 3.093, gidiş dönüş için ₺ 6.843'dir. İstanbul - Karadağ Golubovci en popüler rotadır ve bu rota üzerinde son 72 saat içinde bulunan en ucuz gidiş dönüş uçak biletinin fiyatı ₺ 6.843'dir.
Karadağ'da, başta üzüm olmak üzere elma, erik, yaban mersini ve narenciye gibi meyveler yetiştirilir. Kurutulmuş meyveler ise sıklıkla tüketilen ürünler arasındadır. Uzun süre bozulmadan durabildikleri için hediye olarak iyi bir seçimdir. Dünya çapında pek bilinmese de Karadağ'da peynir çeşitliliği oldukça fazladır.
Karadağ'ın deniz için en ideal şehirlerinden biri Budva. Tüm sahil şeridinde (yat limanı bölgesi hariç) denize girilebilir.
Kotor daha çok tarih, mimari, sakin tatil, etrafı gezelim, kaleye çıkalım, bisiklet sürelim, şarap içelim havasında.. Budva ise denizi, çılgın gece hayatı, eğlence mekanları, güzel kızları ile anılan bir yer.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Karadağ'a yerleşebilmektedir ancak öncelikle oturum izni alınması gerekmektedir. Karadağ oturma izni alındıktan sonra gerekli şartlar karşılanarak belli bir süre sonra Karadağ uzun süreli oturum iznine başvurulabilmektedir.
Bi konuyu tekrar hatırlatmak isteriz: Kotor aslında deniz tatili için ideal yer değil. Plajları meşhur olan yer Budva ancak Kotor'da da yüzme imkanı var. Şöyle anlatalım; sırf denize girmek için bir yere gidecekseniz Antalya'ya gidersiniz, Cunda'ya ya da Bozcaada'ya gitmezsiniz.
Karadağlıca (Crnogorski jezik / Црногорски језик), ana ülke Karadağ'da ve komşu devletlerde (Sırbistan, Hırvatistan) konuşulan Güney Slav dilleri koluna mensup bir Sırp-Hırvatça varyantıdır. Aynı zamanda Karadağ'ın resmî dilidir. Karadağlı dili olarak da isimlendirilebilir.
Konuşulan dil resmi olarak Karadağca olsa da bu dilin %99 Sırpçaya çok yakın olması yüzünden aslında dil de Sırpça diyebiliriz. Yüksek turizmin de etkisiyle İngilizcenin gayet geçerli bir dil olduğunu da belirtmem gerek.
Karadağ para birimi €'dur. Karadağ, Avrupa Birliği'nin resmi para birimi olan Euro sisteminin bir parçası olmamasına rağmen euro, Karadağ parası olarak hükümet ve halk tarafından fiilen kabul edilmiş ve kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri