Kuzu eti, kavurma veya haşlama yapımında da dana eti kadar çok tercih edilen bir et çeşididir. Öve öve bitiremeyeceğiniz lezzette yöresel yemekler, kuzu pirzola, kuzu tandır, incik, gerdan, külbastı, kuzu etiyle kavurma ve fırında kuzu etli yemekler derken sizler için dolu dolu bir liste hazırladık.
Kuzu eti ise ülkemizde en çok tüketilen et türlerinin başında geliyor. Kuzu etini; ızgara, fırın gibi pişirme yöntemleri ile tüketebileceğiniz gibi aynı zamanda sulu tencere yemekleri ve çorbalar da hazırlamanız mümkün.
kuzu eti daha yumuşak ve lezzetli olurken dana eti daha serttir ve dişlerin arasına girer. ızgarada mangalda kuzu, yemeklerde dana veya sığır makbuldür.
Kuzu etini kuşbaşı olarak doğrayalım. Kuru soğanı, domateslerin kabuklarını soyup, kırmızı ve yeşil biberi de ufak olmayacak şekilde hepsini doğrayalım. Daha sonra genişçe bir tavayı ocağa alalım ve iyice ısıtalım. Tava ısınınca eti tavaya ekleyip et suyunu salıp geri çekinceye kadar pişirelim.
Mutlaka tüketilmesi gereken ve 7'den 70'e herkesin değerlendirilmesi gerektiği sağlıklı besin kaynakları arasında kuzu eti gelir. - Yüksek oranda amino asit miktarına sahiptir. - Kasları güçlendirmede oldukça etkilidir.
İlgili 28 soru bulundu
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Dikkat edilmesi gereken bir konu da taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesidir. Hayvanlar ilk kesildiklerinde ölüm sertliği dediğimiz sertlikte olur. Bekledikçe metabolizma ile oluşan asitlerin de etkisi ile bu sertlik yavaş yavaş kaybolur.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın. Buzdolabında saklayacağınız zaman çiğ eti alt raflara, pişmiş eti üst raflara koyun.
Çabuk pişer; ızgara, fırın veya tavada pişirmeye uygundur.
Kuzu eti, kas işlevi için gerekli bir madde olan karnosinin üretilmesi için gerekli aminoasit olan beta-alanini içerir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri, yorgunluğun azalması ve egzersiz performansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kuzu eti, özellikle B12 vitamini bakımından zengindir.
Koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna kuzu denir. Kuzu etinin en makbul olduğu zamanlar ise, ocak ve mayıs ayları arasındadır. Etin, sağlıklı bir kırmızı renkte olması gerekir. Rengi soluk olmamalıdır ve aynı zamanda üzerinden kan damlamaması gerekir.
Kuzu eti, sahip olduğu besin değeri ve lezzeti ile diğer kırmızı et çeşitleri arasında ön plana çıkmaktadır. Beslenme uzmanları; kuzu etinde bulunan vitaminler, mineraller ve yağ asitlerinin diğer kırmızı et çeşitleri ile kıyaslandığında daha sağlıklı olduğunu belirtirler.
Geniş bir tavaya 1 çay bardağı sıvıyağ koyup, kızdırın. Yağın içine pirzolaları koyun. Tavanın kapağını kapatıp, kuzu pirzoların her iki tarafını iyice pişirin. Kızaran tavada kuzu pirzolaları servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Sebzeleri ve marine edilmiş kuzu kol parçalarını fırın tepsinize dizin. Tepsinize çok az miktarda (1 parmak su bardağı) su ekleyebilirsiniz. Etlerin ve sebzelerin üstünün yanmaması için kapakla ya da pişirme kağıdı ile üstünü kapatın. 180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat 15 dakika pişirin.
Düdüklü tencere yerine normal tencere kullanacaksanız, etlerin yarısına kadar su koymanız gerekmektedir. Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır. Düdüklü tencerede kemikli et yemeğini servis tabaklarına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Et pişirirken istenilen sonuçları elde edebilmek için önerilmiş 30 püf noktası: Tavayı ve ızgarayı etleri yerleştirmeden önce ısıtın. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Kuzu kuşbaşı şiş için tuz, süt ve sıvı yağ harmanında iki gün bekletmek gerekir. Sonrasında salça, soğan, sarımsak, biber, limon suyu, kabuklu limon dilimi ve yoğurt karışımında yarım saat buzdolabında bekletilir.
İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Az pişmiş etler hamile kadınlarda toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara, küçük çocuklarda ölümlere neden olabilmektedir.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir. Etler piştiği zaman ancak bu şekilde lokum gibi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri