"Bölgemizin güneyinde risk yaratan Kuzey Anadolu Fayı haricinde Doğu Karadeniz sahiline paralel uzanan deniz içerisindeki faylar da risk oluşturmaktadır. Bu faylar üzerinde oluşan son depremlerde bölgenin tahmin edilenden farklı olarak deprem açısından tehlike oluşturmaktadır.
Aletsel dönemde Karadeniz'in güneyinde meydana gelmiş en önemli deprem 3 Eylül 1968 Bartın Depremi (Io=VII; Mw=6.0; Alptekin ve diğ., 1985; Jackson ve McKenzie,1984;McKenzie, 1972). Bartın depreminin odak mekanizması çözümü bu depremin ters faylanma ile meydana geldiğini ortaya koymuştur.
karadenizde dağların kıyıya paralel olarak uzanmasından dolayıdır.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Son yüzyılda, 27 Aralık 1939 tarihinde Ms 7.9 büyüklüğünde deprem üreten KAFZ, en son 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde Mw 7.6 ve Mw 7.1 büyüklüğünde, 135 km ve 45 km uzunluğunda yüzey faylanması, yaklaşık 5.0 m yer değiştirmeye yol açan iki deprem üretmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Bektaş, “Hatırlanacağı üzere Batı Karadeniz'de yer alan Bartın ilimiz 1968'de 6,5 büyüklüğünde bir depremle sarsılmıştır. Aynı büyüklükteki depremi Doğu Karadeniz'in de yaşayacağını söyleyebilirim. Hatta Trabzon, Rize ve çevre iller 7,5 şiddetinde depreme hazır olmaları gerekiyor” dedi.
Karadeniz fayı Bartın'da 1968 yılında 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretmiştir. Dolayısıyla aktif bir fay sistemidir. Bu fayın geçtiği yerde en azından bu büyüklükte bir deprem üretme potansiyelinin olduğu söylenebilir.
-Baktığımız zaman Trabzon'un deprem tehlikesinin riski yüksektir. İki nedeni var. Bunlardan bir tanesi de yapı stoku depreme karşı dayanıksızdır. -İkincisi ise bölgenin jeolojik özelliğinden dolayı olabilecek olan depremi büyütme özelliği vardır.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
"TRABZON VE RİZE'DEKİ TÜM YAPILAR DEPREM TEHLİKESİ ALTINDA"
Oysa bölgedeki zemin hem dolgu, hem heyelan, hem de plaj kesimlerindedir. Bu binalarla yapılar eski deprem yönetmeliğine göre yapıldığı için Trabzon ve Rize'deki tüm yapılar deprem tehlikesi altındadır.
Trabzon'un kuzeyinde Karadeniz fayı var.
Bu fay Trabzon veya Karadeniz sahili tehdit ediyor. Ama bu Karadeniz Fay Hattı'nda da bilgilerimiz çok az. Fayın hızını, deprem tekrarlama süresini bilmiyoruz.
Giresun'da 3.5 şiddetinde deprem meydana geldiği bildirildi.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Türkiye'yi sarsan 1939 Erzincan Depremi'nin etkileri, Karadeniz'de de hissedildi. Bu büyük deprem, Karadeniz'de Trabzon, Tokat, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun şehirlerinde etkili oldu. Deprem sonrasında çeşitli tedbirler alındı. Millî Yardım Komitesi kurularak deprem bölgelerinde faaliyetlerde bulunuldu.
Fay hatları, yer kabuğunda meydana gelen hareketler sonucunda oluşan kırıklar ve çatlaklardır. Karadeniz Bölgesi'nde de fay hatlarının varlığı gözlemlenmektedir. Bu fay hatları, yer kabuğunun hareketleriyle ilişkilendirilebilen doğal afetlerin oluşmasına da neden olabilir.
Özellikle Rize, Trabzon ve Artvin gibi iller, bu fay hattından kaynaklanan depremleri sıklıkla hissetmektedirler. Karadeniz fayı, Artvin Hopa'dan başlayarak Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop ve Bartın açıklarına kadar uzanan bir fay hattını temsil etmektedir.
TRABZON'DAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? Türkiye Diri Faylar Haritasına göre (MTA-2015) Trabzon İl sınırları içerisinde deprem üretebilecek diri bir fay bulunmamaktadır. Trabzon il merkezi ve yakın çevresi yeryüzünün en aktif fay zonlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonunun (KAFZ) yaklaşık 150 km kuzeyinde yer almaktadır.
Samsun`un depremselliği ve şehir merkezinin İkinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu vurguladı. İlimizin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçmektedir.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Deprem haritasında da yer aldığı üzere depremden Erzincan dışında Amasya, Tokat, Yozgat, Sivas, Kırşehir, Ankara, Çankırı, Tunceli, Kayseri, Samsun ve Ordu illeri oldukça etkilenmiştir (Cumhuriyet, 1939, s. 1).
Dün Bafra açıkları sallanan Samsun'da bu kez Çarşamba açıklarında gece yarısı 3 farklı deprem oldu. Kandilli Rasathanesi'ne göre ilk olarak saat 01.22'de 41.964 enlem 36.993 boylam üzerinde yerin 8 km altında, AFAD'a göre de yerin 19,2 km altında karaya 69,7 km uzaklıkta 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri