Kabak çekirdeği parazit düşürmek isteyenler için doğal bir şifa kaynağıdır. Az miktarlarda düzenli tüketildiğinde bir diyet ürünü olarak nitelendirilebilir ve kilo vermenize yardımcı olabilir.
Kabak çekirdeği kilo aldıran besinler arasında yer almaktadır. Kilo almak isteyen kişiler genellikle gün içerisinde 1 avuç kabak çekirdeği tüketmektedir. İçerisinde bulunan lif ve mineraller sayesinde kilo vermek isteyen kişiler için de önerilen faydalı besinlerden biridir.
100 gr kabak çekirdeği kalorisi yaklaşık olarak 542 kalori (kcal) değerindedir. İçeriğindeki besin değerleri 45 gr yağ, 25 gr protein ve 18 gr karbonhidrat olarak hesaplanmıştır. Markalara göre kabak çekirdeği kalori değerleri şu şekildedir; Simbat marka 100 gr kabak çekirdeği 503 (kcal) kaloridir.
Kabak çekirdeği sindirim sistemine de etkisi olmasının yanında günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketilmesi tavsiye edilir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sağlığımız için önemli bir yere sahiptir. Tadı ile damaklarda kendini hissettiren kabak çekirdeği günde 1 avuç tüketilmesi yeterli olacaktır.
Kabak çekirdeği kalori cetveli
Araştırma sonucunda günde en az 35 gr lif alımının zayıflamaya yardımcı olup, toplam vücut yağ oranını azalttığı tespit edilmiştir. 1 su bardağının dörtte biri kabak çekirdeğinde 15 mg kalsiyum, 2,5 mg çinko, 2,8 mg demir, 261 mg potasyum, 191 mg magnezyum ve 19 mcg folat bulunur.
İlgili 26 soru bulundu
Kabak çekirdeği, bilinçli bir şekilde tüketildiğinde kilo vermek isteyenler açısından faydalı bir besin. Çünkü kayda değer bir protein kaynağı. Ayrıca kan şekerini dengeleme konusunda da etkili. Yani haftanın iki günü ara öğün olarak tüketeceğiniz bir avuç kabak çekirdeği uzun süre tokluk hissi sağlar.
Kabak çekirdeğinin içeriğinde lif oranı çok yüksektir. Bu yüzden tüketim miktarında dikkatli olunmadığı takdirde midede şişkinlik ve gaza neden olabilir. Kabak çekirdeğinin içeriğindeki lifler, kabızlığa iyi gelir ancak fazla tüketilirse kabızlığa yol açabilir.
Beyin sağlığı için önemli besinlerden olan kabak çekirdeği bir avuç tüketildiğinde günlük çinko ihtiyacını karşılar ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği kilo vermeye yardımcıdır. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, obezite gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Kabak çekirdeği faydaları diyetisyen ve beslenme uzmanları tarafından da bilindiği için diyet listelerine de konur. Ara öğünlerinizde 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek sağlıksız atıştırmalıkların önüne geçebilirsiniz.
Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmesi gerekir. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri genelde sıcak ortamlarda uzun süre kaldıklarından dolayı kısmen özelliklerini yitirirler.
Vücut için vazgeçilmez bir besin olan kabak çekirdeğini ne kadar tüketmek gerekir. Kavrulmuş ya da kavrulmamış olarak tercih edebilirsiniz. Fakat günde bir küçük kaseyi geçmemesi gerekir.
İçeriğinde nitrik oksit kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur. Uykuyu iyileştirir. Uyumakta zorluk çekiyorsanız yatmadan önce kabak çekirdeği yiyebilirsiniz. İyi bir magnezyum kaynağı olmasından dolayı uyku döngünüzü düzenlemeye yardımcı olur.
Bu çekirdeğin diğer önemli bileşenleri arasında vitaminler ve mineraller gelir. K vitamini ve birçok B vitaminin yanı sıra manganez, magnezyum ve çinko gibi önemli mineralleri de içerir. Vitamin ve mineraller, vücut ve metabolizma fonksiyonlarına yardımcı olur.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Bağırsakların düzenli olarak çalışmasında etkilidir. Kabızlığa karşı iyi gelir. Kabak çekirdeği yağı kemikleri güçlendirir.
Kan damarlarının gevşemesini sağlar. Magnezyum diş sağlığı için çok önemlidir, kemik sağlığı ve bağırsak fonksiyonlarını destekler. Kabak çekirdeğinin bol miktarda içerdiği magnezyum aynı zamanda kalp krizini önler. Bununla birlikte kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutarak başarır.
Fındık, badem, ceviz, kaju ve fıstık gibi yağ içeren kuru yemişlerin uzun süre ve aşırı tüketimi kilo alımına neden olurken yine bu kuru yemişlerin ölçülü şekilde süt ile beraber tüketilmesi tokluk hissi sağlayıp zayıflamanızı gerçekleştirebilir.
Bir avuç çekirdek kaç kalori? 36 gramlık porsiyon için 210 kcal. 100 gr çekirdek kaç kalori? 100 gram ay çekirdeği 584 kcal.
Eğer dengeli bir kahvaltı tabağında ceviz ölçülü miktarda tüketilirse kilo alımına hiçbir etkisi yoktur. Ancak faydalarıyla dikkat çeken ceviz şekerli ve bol yağlı bir tatlı aracılığı ile mideye giderse işte burada bir dur demek gerekir. 1 adet ceviz ortalama 45 kalori içerir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri