Karadeniz Bölgesi'nde nem Nem oranı yüksektir, bunun sebebi yağışlı bir havaya sahip olmasıdır. Karadeniz sıcaklık olarak Akdeniz Bölgesinde'ki sıcaklıklardan farklıdır ve ortalama daha düşüktür.
Doğrulanmış Cevap. karadeniz ve akdeniz kıyılarının her ikisinde de dağlar deniz kıyısına paraleldir ancak karadenizde dağlar denize daha yakın başlamaktadır Akdeniz de ise dağlar daha iç kesimlerde bulunmaktadır. Bu durum bağıl nemi ve doğal olarak yağışı da etkilemektedir.
Karadeniz daha yüksektir. Lütfen takip etneyi unutmayın.
Ülkemizde en tuzlu deniz Akdeniz'dir. Akdeniz'in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır. Ekvatora yaklaştıkça denizlerin tuzluluk oranı artmaktadır. Çünkü sıcaklık ekvatora yaklaştıkça artar ve deniz suları daha çok buharlaşır.
Karadeniz daha çok yaylaları, kanyonları ile kazınmış görsel hafızamıza. Oysa 1700 km'lik kıyı boyunca Karadeniz sahil yolu projesinden kurtulmayı başarmış mavi bayraklı plajları, pırıl pırıl koyları var. Deniz tatili denince aklımıza ilk gelen Ege ve Akdeniz kıyıları oluyor.
İlgili 32 soru bulundu
İl olarak incelendiğinde ise Rize olarak bilinir. Bağıl nem, kuzeyden güneye doğru yol aldıkça azalan bir kavramdır. Bu nedenden dolayı da Karadeniz Bölgesi'nde çok görülmesinin nedeni budur. Yağışın çok olduğu, denize yakın yerlerde daha fazla görülen bağıl nem, en faz Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülmektedir.
Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayılmıştır. Karadeniz Bölgesi'nde yaz kuraklığı ve orman yangınları yaşanmaz. Nemlilik ve bulutlanmanın fazla olması nedeniyle yıllık ve günlük sıcaklık farkları en az bu bölgededir.
Karadeniz Bölgesi ülkemizin kuzeyinde yer alan bölgedir. Bu bölgede dağların denize paralel olması sebebiyle yüksek nem görülmektedir. Karadeniz bölgesindeki sıcaklık değerleri batıdan doğuya doğru gidildikçe azalır bunun sebebi ise doğudaki yükseltinin batıdaki yükseltiye göre daha fazla olmasıdır.
Yazlar fazla sıcak değildir. Doğal bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı nemcil ormanlar, yükseklerde sıcaklık düşüklüğüne bağlı, karışık ve iğne yapraklı ormanlardır. Yıllık ortalama sıcaklık 13,0 °C, Temmuz ortalaması 22,1 °C, Ocak ayı ortalaması 4,2 °C'dir. Yıllık bağıl nem ortalaması %71'dir.
Karadeniz İklimi:
Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer.
Birden çok faktöre bağlı olarak deniz suyu sıcaklıkları değişebilir. Türkiye'de en tuzlu deniz Akdeniz olduğu için, Akdeniz suyu sıcaklığı da son derece yüksektir. Buna nazaran Karadeniz bölgesi daha soğuk suya sahiptir.
Karadeniz iklimini akdeniz iklimi ile karşılatır
Akdeniz iklimi ise, Türkiye'nin batısında yer alan Akdeniz Bölgesi'nde görülür ve bu bölgede, kışlar ılıman, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Karadeniz iklimi ile Akdeniz iklimi arasındaki en önemli fark, iklimin nem oranıdır.
“Karadeniz'de yüzey sıcaklıkları yüksek seyrediyor. Yüzeyin hemen altında daha soğuk bir tabaka bulurduk, bu bilimsel olarak 'soğuk ara tabaka' olarak geçiyor. Yüzey 8 dereceyken orası 6-7 dereceye iner ama şu an o ara tabaka kalmamış durumda. Ortalama 10-11 derecelerde seyrediyor, olması gerekenden çok daha sıcak.
Karadeniz kıyı kesimine göre yaz ayları birkaç derece sıcak, kış ayları soğuk geçmektedir. Kış aylarında alçak alanlarda ortalama sıcaklık 0 °C 'nin üzerinde seyretmektedir. Yağışın düşük, sıcaklığın yüksek olmasından dolayı , sözü edilen alanlarda yarı-nemli ve yarı- kurak bir iklim tipi hüküm sürmektedir.
Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir. Nemin sebep olduğu bazı rahatsızlıklar söz konusudur. Bunların başında gelen ise romatizma rahatsızlıklarıdır. İdeal olan, bir yerin ne çok ne de az şekilde neme sahip olmasıdır.
Karadeniz Bölgesi, en fazla yağış ve en yüksek nem oranının görüldüğü bölge konumundadır.
- Maksimum nem yazın en yüksek en sıcak bölgemiz olan G.Doğu Anadolu Bölgesindendir. - Maksimum nemin yazın en düşük olduğu bölüm ise yazın en serin olan Erzurum – Kars bölümüdür.
İskenderun körfezi 31 derece ile en yüksek deniz suyu sıcaklığının ölçüldüğü merkez olarak dikkat çekti. Meteoroloji verilerine göre son 50 yılda ağustos ayında Akdeniz'de ortalama su sıcaklığı en yüksek 27.9 derece oldu.
Buna göre Bolu Batı Karadeniz Orman Araştırma merkezinde ölçülen 0,8 derece sıcaklık, Türkiye'nin en soğuk noktası olarak kayıtlara geçti.
Dünyanın En Sıcak Denizleri Nerede? Dünyanın en sıcak denizi Mısır'ın güney kesimlerinde yer alan Kızıldeniz'e kıyısı olan bir bölgede yer almaktadır.
UYARI : Karadeniz iklimi sıcaklık ve nem koşulları bakımından okyanusal iklime benzer. Bu iklim tipinde yağış miktarı dağların konumuna ve yükseltilerine bağlı olarak farklılık gösterir.
Bu denize dökülen Avrupa ve Asya akarsularıyla birlikte Karadeniz havzasının alanı denizin kendisinden 5 kat daha geniştir ve yaklaşık 2,2 milyon km²'dir. Karadeniz ve Çevre tuzluluk oranı oldukça fazladır. Karadeniz'in flora ve faunası evsel ve endüstriyel kirlenme nedeniyle her geçen gün fakirleşmektedir.
Karadeniz ikliminde her mevsim yağış vardır. Denizin etkileri ve yağış alması nedeniyle ılık bir yapıya sahiptir. Don olaylarının çok az görüldüğü yerler arasında yer alır. Kuzey kıyıların her yerinde aynı etkileri gösteren bir iklim türü olduğu da söylenemez.
– Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerinden alınan bilgilere göre, Türkiye'nin en soğuk deniz suyu sıcaklığı Akçakoca'da ölçüldü. Akçakoca'yı Zonguldak takip ederken, en yüksek sıcaklık ise 32 derece ile Mersin'de ölçüldü.
Yüzeye devemlı yağmurlarla, nehirlerle su geldiği için, yüzey temiz kalıyor, bu nedenle Karadeniz de denize girmenin sakıncası yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri