İnsanlar yaşlandıkça vücutlarında çeşitli değişmeler meydana gelir, ağız ve dişlerde bu değişmelerden nasibini alırlar. Bu nedenle de dişlerde kaymalar ve çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Diş minesinin aşınması, çeşitli ağız ve diş kazaları, darbeler, bruksizm gibi çeşitli sorunlarda diş kaymasına neden olur.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Kaymaların önüne geçebilmek için protez veya implant tedavileri uygulanabilir. İmplant Tedavisi: Diş çekilme işlemi gerçekleştikten sonra kayma aşamasına gelinmeden önce uygulamalar yapılabilir. Dişlerin uygunluğuna göre implant uygulaması yapılabilir.
AAO'ya göre, doğal kaymayı önlemenin yanı sıra diş tellerini çıkardıktan sonra meydana gelen kaymayı önlemenin en iyi yolu önleyici tedbirler almaktır. Asitli yiyecekleri sınırlayarak, diş ipi kullanarak, dişleri günde iki kez fırçalayarak ve düzenli diş kontrolü yaptırarak iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır.
Ağzınızda eğer eksik diş varsa bu eksikliği tamamlamak için maksimum süremiz 6 aydır. Eksiklik olan bölgedeki komşu dişlerin o bölgeye kayması ve eğer implant yapılması planlanıyorsa implant yapılacak olan kemiğin erimesi problemi ile karşılaşılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Diş kayması sadece ortodonti tedavilerinden sonra gerçekleşmez. Bu nedenle diş kayması sorunu sadece çene kapanışı sorunlarına yol açmaz. Bu rahatsızlık tedavi edilmedikçe ilerleyen süreçlerde çene, yüz ve boyun ağrılarına yol açabilir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Diş Yaralanmaları
Dişe alınacak bir darbe dişin gevşemesine neden olabilmektedir. Eğer hala düzgün duruyorsa, genellikle kendi kendine birkaç gün ya da haftada sağlamlaşır. Ancak bir dişin kendi kendine sağlamlaşıp normal görünmesine rağmen sinirin ve kan tedarikinin engellenmesi gibi bir ihtimal her zaman vardır.
Dişlerin sallanması genel olarak diş etlerinin çekilmesi ve diş etlerinin rahatsızlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu hastalık diş etlerinin zaman içinde yumuşamasına aynı zamanda dişlerin çevresini saran yapının dişi sağlam bir şekilde tutamamasına neden olmaktadır.
Diş teli tedavisi olmadan dişlerin kendiliğinden düzelmesi maalesef mümkün değildir. Bu durumun birçok nedeni mevcuttur. Ancak başlıca nedeni kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğu için düzelebilmesi açısından dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekliliğidir.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
Yine yamuk veya çarpık olan dişlerin tedavisinde en çok tercih edilen ve önerilen yöntem diş teli tedavisidir. Diş yapısına göre farklı malzemelerden üretilebilen diş teller sayesinde dişlerde kalıcı bir düzen sağlanmış olur.
Yanlış hizalanmış dişlerin genetik eğilim, yetersiz beslenme, ağız alışkanlıkları, diş hastalıkları ve yetersiz diş hijyeni gibi bir çok nedeni olabilir. Bununla birlikte, hem çarpık dişleri düzeltmek hem de hastanın özgüvenini arttırıp gülümsemesini iyileştirmek için birçok tedavi seçeneği mevcuttur.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Yamuk dişler ayrıca çiğneme sorunlarına, konuşma bozukluklarına ve çene ağrısına da yol açabilir. Ayrıca, dişlerin normal hizasından sapması, dişlerin daha çabuk aşınmasına, dişlerin kırılmasına ve diş eti çekilmesine neden olabilir. Bu nedenle, yamuk dişler tedavi edilmezse, dişlerinizi kaybetme riskiniz artar.
Basitçe söylemek gerekirse, çenelerimiz yeterince büyümediğinden, ağzımızda yirmi yaş dişleri için yeterli alan kalmamaktadır. Ağzımızda yeterli alan bulunmaması, en son çıkan dişler olan yirmilik dişlerin yamuk şekilde çıkmasına ya da tam olarak çıkamamasına yol açmaktadır.
Hangi bozukluklar her yaşta tedavi edilebilir? Eğer alt üst çene ilişkisinde ciddi bir bozukluk yoksa dişlerdeki mevcut eğrilikler her yaşta tedavi edilebilir. Bu tedavi için bir yaş sınırı yoktur.
Bazı durumlarda, estetik açıdan daha çekici bir görünüm sağlanması için tedavi edilen dişlerin konumu da düzeltilebilir. Diş hekimi, frez veya lazer yardımıyla diş minesini dikkatlice kaldırarak dişlere hafiften şekil verecektir. Diş minesi kaldırıldıkça, tedavi edilen dişin şekli değişir.
Tüm süt dişlerinin düşmesi ile tamamlanan bu döneme karışık dişlenme adı verilir. Yaklaşık 12-13 yaşında 20 yaş dişleri dışındaki tüm sürekli dişlerin sürmesi tamamlanır ve ömür boyu sürecek olan bu döneme sürekli dişlenme adı verilir.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Dişler, doğru konuşmayı sağlamak için önemlidir ve eksik dişler, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Özellikle ön dişlerin eksikliği, “f”, “v” veya “s” gibi sesleri doğru bir şekilde oluşturmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, diş kaybı, kişinin özgüvenini de etkileyebilir ve sosyal hayatında olumsuz bir etki yapabilir.
Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor. Dr. de Aguiar Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bir başka faydasının, diş için koruyucu faktörlerden biri olan tükürük üretimini hızlandırmak olduğuna dikkat çekiyor.
Ayrık diş tedavisi için eğer problem sadece ön dişlerde ise estetik diş tedavi yöntemleri ile kısa sürede sorun giderilebilir. Ancak dişler arasındaki boşluklar daha geniş bir alana yayılmış ise en etkili tedavi yöntemi olarak diş teli ve ortodontik tedavi yöntemleri tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri