iri bir alabalık cinsi. 800 - 1000 gr. civarında olurlar. lezzeti alabalıkla hemen hemen aynıdır.
Alabalık (Salmo trutta), Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir.
Peki, 'Karadeniz Alası' veya 'Türk Somonu' nasıl bir balıktır. Ülkemizin endemik türlerinden biri olan 'Karadeniz Alası' ya da Som balığı (Salmo trutta labrax), Salmonidae familyasından olup Doğu Karadeniz bölümünde görülen bir alabalık alt türüdür. Anadrom yani göçmen bir balıktır.
Özellikle Norveç'te çiftliklerde yetişen ve dünyanın dört bir yanına satılan somon balığı, Karadeniz'de de geçtiğimiz yıllarda yetiştirilmeye başlandı. Lezzetiyle dikkat çeken somon balığının fiyatı da ithaline göre çok daha ucuz.
Deniz kafeslerinde yetiştirilen Karadeniz somonu da balığı da bağışıklık sistemini güçlü tutması ve vücut direncini artırması nedeniyle tercih ediliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Norveç somonundan daha lezzetli olduğu için Karadeniz somonunu tercih ettiğini söyleyen Murat Ertaş da, İİhracatı olmadığından ve Norveç somonundan daha kaliteli olduğu için Karadeniz somonunu tercih ediyorum. Hem fiyatı ucuz, hem kalite olarak, hem yenmesi çok güzel" dedi.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Halen Karadeniz'de barbun, çaça, hamsi, iskorpit, isparoz, sarı kuyruk istavrit, karagöz istavrit, kalkan, kaya balığı, kefal, levrek, lüfer, palamut, tirsi, tekir, vatoz, sardalya ve zargana olmak üzere 19 tür balığın avlandığını kaydeden Yrd.
Teflon tavaya bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıklar yerleştirilir. Derisi alınmamışsa önce derisi alta gelecek şekilde pişirilir. Orta ateşte pişerken fazla yağı salmaya başlar. Dört - beş dakika sonra et bej rengine döner, diğer tarafını çevirip hemen hemen aynı süre pişirilince yemek hazırdır.
Tarım ve Orman Bakanlığının da girişimleriyle uygun beslenme koşullarında büyütülen yerli alabalık türleri, "Karadeniz somonu" adıyla iç ve dış piyasada dikkatleri üzerine çekti.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Bilimsel adı Oncorhyncus mykiss olan Gökkuşağı alabalıkları Salmonidae familyasında olup barajlarda, göllerde, denizlerde istenilen boy ve kilolarda yetiştirilebilmektedir. Bu balıklar anadrom balıklardır, yani göçmenlerdir. Tatlısuda doğup hayatının birçoğunu denizlerde geçirmektedirler.
Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.
Somonları yıkayıp suyu süzülene kadar bekleyelim tepsiye yağlı kağıdı serelim. Somonları tuz sıvı yağ ve baharatlarla iyice ovalım yağlı kağıda dizelim. Limon ve soğanı dilimleyip dizelim 200 ° 250 ° lik fırında kızarana kadar 20 – 25 dakika pişirelim.
Somon: İlk Bahar aylarında somon balığı yağlı ve eti çok lezzetli olur.
Eskiden Karadeniz'de yaklaşık 300 çeşit kadar olan balık çeşitlerimiz bugünlerde neredeyse 15-20'lere geriledi. Zaten mevcut olan balıklarımız da çok bol çıkmıyor. Örneğin, Kalkan, Pisi, Barbun balıklarımızda ciddi azalma var. Karadeniz'i Hamsi, istavrit, çaça, palamut lüfer gibi balıklar ayakta tutuyor.
Hamsi, palamut, lüfer, çinekop, tekir, kolyoz, kalkan, pisi, çaça, yunus, kayabalığı, vatos ve mezgit gibi balıklar halen görülebilir durumdayken uskumru, torik, mersin, domuz balığı ve kofananın varlığı tükenmiş gibidir.
Batı Karadeniz bölgesi Akçakoca açıklarında balıkçılar 1 metre uzunluğunda yılan balığı yakaladı.Balıkçı tezgahına konulup tanesi 15 TL'den satışa sunulan Yılan balığı, şiş yapılıp yenmesini tavsiye ettiler.
Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Türk somonu olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen gökkuşağı alabalığının Atlantik somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, n-3/n-6 oranı, toplam omega-3 (∑n-3) ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Dip balıkları: Mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan. Yüzey balıkları: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut. Çiftlik balıkları: Çipura, levrek, alabalık, somon en çok yetiştirilen çiftlik balıkları...
Çiftlik balıkları doğada yetişen balıklardan çok daha yağlıdır ama bu yağın kaliteli omega-3'lerden oluşmadığını söylemek gerek. O yüzden, doğada yetişen somon mu yoksa çiftlik somonu mu olduğunu bilmeden kalp ve damar hastaları tarafından tüketilmemesi gerekiyor.
Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri