Karadeniz tuzluluk oranı %1,8 dolayındadır. MÖ 6. bin yıla dek bir tatlı su gölü olan Karadeniz, bu tarihten sonra tuzlu bir denize dönüşmüştür.
Akdeniz'in daha tuzlu ve yoğun suyu dip akıntılarla Marmara ve oradan da Karadeniz'e geçer. Akdeniz'in tuzlu suları alt akıntı ile Karadeniz'in az tuzlu suları ise üst akıntı ile Marmara Denizi sularına karışır.
Kendi ülkemizden örnek vermek gerekirse, Akdeniz oldukça tuzlu bir suya sahip iken, Karadeniz'de tuzluluk oranı azdır. Bunun nedeni sıcaklıktır. Sıcak ile birlikte deniz suyu buharlaşır, dolayısıyla sıcağın çok olduğu yerde buharlaşma çok olur ve denizlerde tuz oranı fazladır.
Şöyle bir tehlikesi vardır. Karadeniz ülkemizdeki en dalgalı denizlerden bir tanesi. Nedeni ise ortakuşakta yer alamızın ve gerek sibirya gerek ise izlanda yüksek basınç alanın karadenizden geçerken (rüzgarlar) dalgalanma yapması ve dalgalı gün sayısının çoğunlukta olmasıdır.
Karadeniz'in derinliklerinde zehirli gazların giderek artması sonucu, deniz canlıları, su yüzeyi ile 100 metre derinliğe kadar olan bir alanda yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldı. 100 metre ile denizin 2 bin metreyi bulan en derin yerinde bakteriler dışında hiçbir canlının yaşamadığı belirlendi.
İlgili 32 soru bulundu
Karadeniz İnsanı Cesur ve Vatanseverdir: Ülkesini canı pahasına koruyup gözetler. Bu konuda herhangi bir çekincesi asla yoktur. Karadeniz İnsanı Çalışkan, Becerikli ve Azimlidir: Spor sanat siyaset ve iş dünyasının en önemli isimlerinin bu bölgeden çıkması tesadüf değildir.
Karadeniz'e kıyısı olan altı ülke var. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler alfabetik sıra ile Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna.
Karadeniz, 8.350 kilometre kıyı şeridine sahip, 461.000 km² alan kaplayan (Azak Denizi dahil, Marmara Denizi hariç), en geniş yeri doğudan batıya 1.175 km, en derin noktası 2.210 m olan, Marmara Denizi vasıtasıyla Ege Denizi'ne bağlanan, batıdan doğuya böbrek formunda bir denizdir.
Yazlar fazla sıcak değildir. Doğal bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı nemcil ormanlar, yükseklerde sıcaklık düşüklüğüne bağlı, karışık ve iğne yapraklı ormanlardır. Yıllık ortalama sıcaklık 13,0 °C, Temmuz ortalaması 22,1 °C, Ocak ayı ortalaması 4,2 °C'dir. Yıllık bağıl nem ortalaması %71'dir.
Tanım: Karadenizliler genellikle çepni boyuna mensup Türk'tür. Geçmişte merkezi yerleşimlerde bulunan zengin rum, ermeni tüccarlar ve aileler mubadele döneminde bölgeden göç etmiştir. Kalanlardan kimliğini saklayan çok az bir grup vardır. Bölgede az nüfuslu laz da vardır gürcü de vardır.
Ülkemizde en tuzlu deniz Akdeniz'dir. Akdeniz'in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır. Ekvatora yaklaştıkça denizlerin tuzluluk oranı artmaktadır. Çünkü sıcaklık ekvatora yaklaştıkça artar ve deniz suları daha çok buharlaşır.
Marmara denizine Karadeniz'den gelen üst akıntılardan dolayı üst kısımlarında tuzluluk oranı %23 tür. Marmara denizinin alt kısımlarında tuzluluk oranı ise %36 civarındadır.
Dünya üstünde en tuzsuz deniz dediğimizde; Baltık denizi, Kuzey yarım kürede Avrupa'nın kuzeyinde tespit edilen bu deniz dünyada tuzluluk seviyesi en az olan denizdir. Tuzluluk seviyesinın az olmasının en asli sebebi buharlaşmanın çok az olmasıdır.
Karadeniz Tuzluluk Oranı
Karadenizin tuzluluk oranı tam olarak %18 'dir.
En tuzlu açık deniz Kızıldeniz'dir.
Tuzluluk oranı ‰ (binde) 44 ile oldukça yüksektir.
Türkiye'nin kuzeyinde yer alan Karadeniz bölgesindeki dağlar kıyıya paralel uzanmaktadır. Kıyıya paralel olan yüksek dağlar,su buharı ile rüzgarlara çarparak yükselir ve soğur.Böylece bol bol yağış gerçekleşir. Her mevsim yağışlı olduğu için bitki örtüsü ormandır.
Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayılmıştır. Karadeniz Bölgesi'nde yaz kuraklığı ve orman yangınları yaşanmaz. Nemlilik ve bulutlanmanın fazla olması nedeniyle yıllık ve günlük sıcaklık farkları en az bu bölgededir.
Rize, güneyden kısa mesafede yükseltisi 3000 m'yi bulan Rize Dağları ile çevrelenmiştir. Rize gerisindeki oroğrafik yapı nedeniyle Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütleleri bol yağış bırakmaktadır.
Uzmanlardan elde edilen bilgilere göre Karadeniz'de köpek balıkları zaten bulunuyor. Ancak bunlar mahmuzlu cam göz köpek balıkları olarak biliniyor. Bu tür köpek balıkları insan gördüğü zaman kaçıyor. Karadeniz, yapısı itibariyle tehlikeli türdeki köpek balıklarına bir set oluşturuyor.
suyun rengi gökyüzüyle birlikte değişir fakat suya asıl renk veren şey içindeki bileşenlerdir. başta bahsettiğimiz üzere, diğer denizlere göre daha toksik gaz ve elementler içerdiğinden ve bulutlu havasından suyun rengi koyu görünür. geçmiş dönemlerde de halklar, bu sebeple bu denizi karadeniz olarak adlandırmışlardır.
Ancak pırıl pırıl suyu, mavi bayraklı plajları ve toplamda 1700 kilometre sahil şeridi ile Karadeniz bölgesi önemli plajlara sahip. Yaz aylarında Ege ve Akdeniz sıcağından hoşlanmayan kişiler ya da yeni bir yerlere gitmek isteyenler için Karadeniz mutlaka uğranması gereken yerlerin başında geliyor.
Karadeniz Rumları
Bu Rumlar sanılanın aksine Müslüman Rumlardır. Yunanistana sempati ile bakmazlar ve bağımsızlık, isyan gibi idealler taşımazlar. Hristiyan akrabaları mübadele ile Yunanistan'a gönderilmesine karşın Müslüman Rumlara dokunulmamıştır. Kökleri eskiye dayansa da asla Karadeniz'in ilk yerlisi diyemeyiz.
Buna izafeten resmî mahiyete sahip "Güneşin Doğduğu Şehir" sloganıyla tanıtılmakta, Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun'un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır. Öte yandan "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak da anılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri