Karadeniz bölgesinde çok sevilen ve kendine has tadıyla ünlenen kokulu kara üzüm, hem sofralık olarak tüketiliyor, pekmezi yapılıyor hem de tatlılarda veya içeceklerde kullanılıyor. Aynı zamanda Karadeniz mutfağına ait coğrafi işaret tescilli tatlı pepeçuranın da hammaddesi.
Kokulu Üzüm Suyu için; üzümleri yıkayıp salkımlarından ayırıp geniş bir tencereye alın. Üzerine yeteri kadar suyunu ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Üzümler yumuşayıp rengini verdikten sonra şekerini ekleyin ve kaynatmaya devam edin. Hazırladığınız üzüm suyunu süzgeçten geçirin, soğuduktan sonra servis edin.
Üzüm, dünyada kültürü yapılan en eski meyve türlerinden biridir. Sofralık olarak taze taze yenen üzümler, reçel, jöle, pekmez ve sirke yapımında kullanılır.
Önce mısır yarmasını üzüm suyuna ilave ederek 15 dakika pişiririz. Ayırdığımız 1 bardak üzüm suyuna mısır ununu koyar iyice karıştırdıktan sonra tenceremize bunu da ilave ederiz. Dibinin tutmaması için sürekli karıştırırız. İyice kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha ara ara karıştırarak pişiririz.
İlgili 40 soru bulundu
Üzüm suyunu kaynatıyoruz. Üzüm suyu kaynarken bir kavanozun içerisine mısır unu, buğday unu, şekeri ve suyu ekleyip çalkalıyoruz. Bu karışımı kaynayan üzüm suyunun içerisine döküp puding kıvamı alana kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Kıvam aldıktan sonra servis kaselerine paylaştırıp soğumaya bırakıyoruz.
Üzümleri yıkayıp tanelerine ayırın. İyice kurulayın. Derin dondurucuya sığacak bir tepsiye birbirine değmeyecek şekilde koyun ve dondurucuya kaldırın. 2 saat sonra kilitli buzdolabı poşetlerine birer porsiyonluk olarak paylaştırın ve kaldırın.
Üzümlerin suyunu daha sonra içmek için cam bir kavanoza koyarak saklayabilirsiniz. Aynı zamanda üzüm suyunu uygun kaplara koyduktan sonra derin dondurucunun içerisine koyarak da saklamanız mümkün olmaktadır.
Üzüm suyu serinletir, canlandırır. Üretilmesi kolaydır, evlerde yapılabilir. Tüketilmesi için zamana ihtiyaç yoktur; hatta, fazla bekletilirse bozulur.
Şıra, temel olarak üzüm elma ve armutun suyunun çıkarılması ile elde edilen bir tür meyve suyu olarak tanımlanabilir. Genellikle şerbet ve şurup ile karıştırılsa da şıra tamamen doğal bir içecektir. Yani içerisinde herhangi bir tatkuru üzlandırıcı ve aroma verici katkı maddeler olmadan yalnızca mayalanarak üretilir.
Üzüm suyu, mide duvarında oluşan kramplara bağlı olarak ortaya çıkan kusma hissini azaltır. Kötü kolesterolü dengeler ve kalp hastalığı oluşumunu önler. Kandaki trigliserit seviyesini dengeler ve yağlanma oluşumunu önler. Vücudu zararlı toksinlerden arındırır ve hastalık oluşumuna karşı sizi korur.
Cevap: Üzüm suyu ateşte veya kendiliğinden kaynarsa haram olur. Ama eğer kaynayarak üçte ikisi gider, üçte biri kalırsa, helal olur. Üzüm suyu kendiliğinden veya kaynatılma suretiyle kaynarsa, içilmesi haramdır; ama necis değildir. Aynı şekilde üzüm kaynarsa vacip ihtiyata göre yenilmesi haramdır, fakat necis değildir.
Siyah Ve Yeşil Üzümden Meyve Suyu Tarifi Nasıl Yapılır? Üzümleri iyice yıkayıp saplarını ayıklıyoruz. Bir tencereye önce üzümleri sonra şekeri ilave edip 10 dakika dinlendiriyoruz. 10 dakika dinlendirdikten sonra tarçın ve limon tuzunu ekleyip üzeri gecene kadar suyu ilave ediyoruz.
Üzümleri toz şekerle birlikte ezin. Su hariç kalan malzemeyi geniş bir kaba üzümlerle birlikte aktarın. 8 saat kadar bekletin. Suyu ekleyin ve kaynatın. Soğutup süzün ve servis yapın.
Üzümleri ayıklayıp 1-2 su yıkayın. Orta boy bir tencereye su, şeker,tarçın ve meyveleri birlikte koyup şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Kompostonuzu 15 dakika orta ateşte pişirin ve ocaktan alın.
Kuru Üzüm Hoşafı Tarifi Nasıl Yapılır? Üzümü önceden ılık suda 15 dakika bekletelim. Sonrasında üzümü tencereye alıp suyumuzu ilave edelim. Kaynamaya başladıktan sonra şekeri de ekleyip yaklaşık 7-8 dakika kaynatıp altını kapatalım.
Siyah üzümleri dalından ayıklayıp yıkayıp süzgeçte süzüldükten sonra buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda donduruyoruz.
Ayrıca üzüm veya buğday şırasını içmenin de dinen bir sakıncası yoktur. Bu nedenle üzüm ve buğday şırasını içmek de helaldir. Ancak helal olan üzüm veya buğday şırası, alkol haline, şarap haline dönüşünce, o sıvı haram olur.
Şıra ve Yararları
Şıranın ana maddesi üzümdür. Üzüm şırası iyi bir enerji kaynağı, iyi bir besin ve faydalı bir içecektir. Özellikle bedensel gelişmede, deri ve saç beslenmesinde ateşli ve iltihaplı hastalıklarda, madensel tuz eksikliklerinde, böbrek ve karaciğer hastalıklarında oldukça yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri