Levreğin av mevsimi her ne kadar mayıs ortası-eylül sonu olarak tespit edilmişse de kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında kısa akışlar yaptığı için aralıklı olarak av verebilir. Levrek Serranidae familyasından olup, bilimsel adı Dicentrarchus labrax'tır.
Mart ayında yakalanabilecek bazı balık türleri şöyledir: Mezgit: Mart ayında Karadeniz ve Marmara Denizi'nde bulunan mezgit balığı avı devam eder. Beyaz eti ve lezzetli tadıyla tercih edilir. Levrek: Levrek, mart ayıyla birlikte av sezonuna giren balıklardan biridir.
Levrek: Serin ve ılık suları tercih eden levrek balığı, tüm yıl tüketilir. En leziz olduğu aylar Eylül ve Ekim aylarıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan levrek, yağsız özelliğe sahiptir. Karadeniz, Marmara ve Akdeniz sularında yaşar.
Bu sebeple sonbahar aylarında Çanakkale ve Kuzey Ege kıyılarında bolca avlanır. Mera seçimi: Kıyıdan levrek avı yapacakların ilk dikkat etmesi gereken husus tüm balık avlarında olduğu gibi uygun mera seçimidir. Levrek genellikle sonbahar ve kış aylarında kıyıya yaklaşır.
Nisan. Levrek Nisanda kalkan, lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar.
İlgili 39 soru bulundu
Güneydeki suların ısınmasıyla Mayıs ortalarında Karadeniz'e doğru geri dönüşe geçerler. Ancak az miktarda da olsa göç etmeyen levrek grupları mevcuttur. Levrek türü balıklar, Karadeniz'de kış aylarında dere ağızlarına, Akdeniz'de Nisan sonlarına doğru ürerler. Levrek genellikle kıyıda bulunur.
Kıyı suları, sahiller, haliçler, lagünler akarsuların denize döküldüğü yerler doğal yaşam alanıdır ve hatta geçici olarak akarsuların içlerine girebilirler. Tüm Akdeniz ve ona bağlı Karadeniz, Marmara, Ege denizlerinde, Akdeniz dışında Norveç ve Senegal arasındaki Doğu Atlantik kıyıları doğal yayılım alanıdır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir. Yapay yemler arasında ise jigler, yemler ve jerkbaitler gibi çeşitli seçenekler vardır.
Seçeceğiniz renk, avlandığınız meranın yemlik balığına ne kadar benzer ise o kadar çok şansınız artar. İkinci olarak tavsiye ettiğim silikon yemler Savagear Sandeel 12.5cm 23 gr silikon yemlerdir. Gece Avları için Savagear 'ın glow(19) ve Lemon Back (32) renklerini tavsiye ederim.
Tatlısu levreği (Perca fluviatilis), Percidae familyasından bütün Avrupa'da yaygın olan bir etçil tatlısu balığı türü. Türkiye'de Batı Karadeniz ve Marmara Bölgesinin tatlısularında bulunur.
LEVREK ÇAPARİSİ
Beden sarı veya yeşil renkte misinadan olup 0.60 numaradır. Köstek uzunlukları 35cm olup iğneye bağlanan uçlarına sarma düğüm (çift düğüm) yapılır. İğneler 8 numaradır.
Levrek Balığının Sevdiği Rüzgar; Poyraz!
Teke ile yapacağımız levrek avcılığında iskele gibi yüksek bir zeminde isek farkılı metod,kıyı sularına sıfır seviyede av yapacak isek farklı medot uygulamakta fayda vardır.Her iki avlanma şeklinde de unutulmamalıdır ki levrek avcılığının en verimli zaman dilimi gece yapacağımız avlanmadır.
Levrek balıkları, tüm Akdeniz'den, İngiltere'nin kuzey sahillerine ve Kanarya Adaları'na kadar yayılım gösterir. Deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu, çamurlu-sığ biotoplarda, sıcaklığa ve tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı ile nehir ağızlarında ve lagüner bölgelerde yaşayan bir littoral bölge balığıdır.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır.
Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur. İzmir körfezinde nisan- ekime arası çupra avı yapabilirsiniz, özellikle ekime doğru tuttuğunuz balıklarda da giderek büyümektedir.
At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.
LEVREĞİN EN ÇOK SEVDİĞİ YEM,CANLI KARIDES,TEKE,VE SONUÇ.( Sezona az kaldı takipte kalın.)
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Levrek sürüleri genellikle sığ, akarsu ağızlarında, kayalık alanlarda ve kuytu yerlerde gezinirler. Özellikle kış aylarında yere çok yakın durup hareketsiz bir şekilde kalabilirler. Marmara ve Karadeniz'de 15 kiloya kadar levrek balıklarını bulmak mümkündür.
Sabah suyu, akşam suyunu herkes bilir ; Güneşli hava- berrak suda , öğlen suyunda avlanmanızı da öneriyorum..
Boy en fazla 1 m civarında ağırlık ise en fazla 12 kg civarına erişebilmesine karşın genellikle 50 cm civarında bireylere rastlanmaktadır. Porsiyon boy olarak ifade edilen ağırlık ise 400 gr. civarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri