Karadeniz'in yazılı kaynaklarda geçen ilk adı "Ahşena" olmakla birlikte sonradan Yunanlarca "Pelagos o Pontikon", "Pontus Euxinus" veya Yunan mitolojisinde Gaia'nın oğlu, Nereus'un babası olan deniz tanrısı Pontus'un adıyla anılmıştır.
Karadeniz'in adı Uzak Asya'nın yanı sıra Eski Amerikan uygarlıklarında da renk, yön ve tanrıları birbiriyle ilişkilendiren kadim bir geleneği kullanan Avrasyalı göçebeler tarafından verilmiştir.
Bugün evrensel bir nitelik kazanan Karadeniz isimlendirmesinin kaynağı aranırken, en başta ve kolay yol olarak Anadolu Türklerine başvurulmakta, Türklerin kuzeye 'kara', güneye 'ak' (krş. Akdeniz) dedikleri kurgusundan hareketle bu isim açıklanmaktadır.
Ahşena; Traklar ve Yunanlıların Avrasyalı atlı göçebelere verdiği genel isimleriyle İskitlerin Karadeniz sahillerine yerleşmeye başladığı MÖ 8. yüzyıldan itibaren Karadeniz “Ahşena” olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur.
İlgili 38 soru bulundu
MÖ 6. bin yıla dek bir tatlı su gölü olan Karadeniz, bu tarihten sonra tuzlu bir denize dönüşmüştür.
Buna izafeten resmî mahiyete sahip "Güneşin Doğduğu Şehir" sloganıyla tanıtılmakta, Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun'un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır. Öte yandan "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak da anılmaktadır.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
suyun rengi gökyüzüyle birlikte değişir fakat suya asıl renk veren şey içindeki bileşenlerdir. başta bahsettiğimiz üzere, diğer denizlere göre daha toksik gaz ve elementler içerdiğinden ve bulutlu havasından suyun rengi koyu görünür. geçmiş dönemlerde de halklar, bu sebeple bu denizi karadeniz olarak adlandırmışlardır.
Karadeniz ülkemizdeki en dalgalı denizlerden bir tanesi. Nedeni ise ortakuşakta yer alamızın ve gerek sibirya gerek ise izlanda yüksek basınç alanın karadenizden geçerken (rüzgarlar) dalgalanma yapması ve dalgalı gün sayısının çoğunlukta olmasıdır.
Bu yüzden bu bölge, batıya açılan deniz manasına gelecek şekilde “Batı Denizi”, aynı zamanda Osmanlı dönemi haritalarında da yer aldığı Farsça ismi ile “Bahr-i Sefid”, diğer adıyla “Akdeniz” olarak isimlendirilmiştir (www.dzkk.tsk.tr).
Aşırı artışla beraber kalsiyum karbonatlı yapısı sayesinde deniz suyunun renginin turkuaza dönmesine neden olmaktadır.
Romalılar da Mare Nostrum olarak tanımlanmaktaydı, anlamı ise Bizim Deniz'di. “Akdeniz” isminin kaynağıyla ilgili inanılan iddialardan bir diğeri de eski Türklerde “mavi” rengin doğunun, “ak” rengin batının, “kırmızı” rengin güneyin ve “kara” rengin kuzeyin sembolü olarak kullanılmış olmasıdır.
Trabzon İmparatorluğu'nda nüfusun büyük çoğunluğunu da kadim zamanlardan beri bölgede ikamet eden Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum imparatorlukla çağdaş tarihçilerin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu "Tzaniti (Lazistan) Krallığı" olarak anılmıştır.
Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır.
Orta, Doğu ve Batı Karadeniz olarak bölümlere ayrılır.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Karadeniz bir bölgeyi temsil etmesinden dolayı "Karadeniz" şeklinde ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır. Pek çok kişi "karadeniz" olarak küçük yazdığında yazım hatası yapmış oluyor. Özel olan kelime türlerinin ilk harfleri her zaman büyük olarak yazılıyor.
Kuzeyden esen rüzgâr bu sefer yüzey sularını alır açık denize sürükler ve bu suyun yerini daha derinlerde olan kış suyu tamamlar. İşte bu nedenle özellikle karadan denize esen rüzgârları alan sahil kesimlerinde su serinler.
Zülkif Dağlı, “Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve en gelişmiş kenti olan Samsun; sanayiden tarıma, lojistikten sağlığa öne çıkan tüm alanlarıyla bölgenin cazibe merkezidir.
170 kilometre sahil şeridine sahip olan Kastamonu bu sahil şeridi uzunluğu ile Karadeniz'e en uzun kıyısı olan il konumunda. 13 bin 108 kilometrekare alan üzerinde yer alan Kastamonu, Türkiye topraklarının yüzde 1,7'sini oluşturuyor.
Karadeniz'in en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Rize, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Zümrüt yeşili yaylaları, temiz havası, farklı lezzetleri ve son derece gür bir yapıda olan ormanları ile Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden bir tanesidir.
KARADENİZ'İN KALBİ TRABZON.
Karadeniz ve kıyısı olan ülkeler. Azak Denizi dahil Karadeniz'in toplam kıyı uzunluğu 4.869 km'dir. Bunun 3.456 km'sini Ukrayna (1.756 km, %36,1) ve Türkiye (1.700 km, %34,9)'nin kıyıları oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri