"Laz" ortalama bir Türkiyeli için, en iyi ihtimalle Sinop'tan başlayarak -ki bunu Zonguldak'tan başlatanlar da vardır- Gürcistan sınırına kadar olan Karadeniz kıyı şeridindeki herkesi kapsayan bir addır, bu birinci "tanım".
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.
Günümüzde, Karadeniz Bölgesinde yaşayan halkın bütününe “Laz” tanımlaması yapılmasına rağmen bölgede geçmişten günümüze kadar yaşamış olan birçok etnik topluluk olduğu da gözardı edilmemelidir.
karadeniz ağırlıklı olarak oğuz-çepni boyundandır. lakin doğu karadeniz geçmişte karmaşık bir etnik yapıya sahip olsa da türk-islam mefkuresini osmanlı yönetiminin son dönemlerinden beri içselleştirmiştir.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Anaka: Çocuk dilinde anne, anneanneye seslenme sözü.
Tarihte Doğu Roma İmparatorluğu'nu oluşturan 6. yüzyıla kadar Latince konuşan ve 6. yüzyıldan sonra Yunanca konuşan kimselere Müslüman ülkelerde Rum denirdi. Günümüzde Rumların büyük kısmı Kıbrıs'ta yaşamaktadır.
Türkiye'de hırçın dalgalı denizi, çetin coğrafya ve zorlu iklimde yaşayan Karadeniz insanı sert mizaçlı ve öfkeli yapılarıyla biliniyor. Coğrafya ve iklim şartlarıyla uyumlu zor ve hırçın karakterleri ile tanınan Karadenizlilerin aslında net tavır ve tutumlu oldukları, bunun da öfkeli algısı oluşturduğu belirtildi.
Günümüzde Rumeli ve Anadolu'da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir.
Lazca; Güney Kafkas dilleri ailesinden olup Gürcüce, Megrelce ve Svanca ile birlikte gruplanır. Bazı dilbilimciler, birbirine çok yakın olan Megrelce ve Lazcayı, Zan dili ya da Kolhis ya da Zan dili olarak tanımlamaktadırlar.
Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda 'Güney Kafkas Halkı' olarak geçer.
Karadeniz'in yazılı kaynaklarda geçen ilk adı "Ahşena" olmakla birlikte sonradan Yunanlarca "Pelagos o Pontikon", "Pontus Euxinus" veya Yunan mitolojisinde Gaia'nın oğlu, Nereus'un babası olan deniz tanrısı Pontus'un adıyla anılmıştır.
Neticede 19. yüzyılın başında bugünkü Trabzon vilayeti dahilindeki nüfus Ermeni, Rum ve Türklerden oluşmaktaydı. Nüfusun çoğunluğunu Türkler oluşturmaktaydı. Rumlar daha ziyade Trabzon şehri ile Yomra, Maçka ve Akçaabat dahilindeki yerleşmelerde yaşıyorlardı.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
İpsiz Recep'in diğerinden tek farkı ise ölümünün doğal olması ve TRT'de hakkında diziler çekilip gençlere örnek gösterilmesidir. İpsiz Recep, 1862 senesinde Rize'nin Halda mahallesinde doğdu. Topal Osman gibi, Bektaşi-Alevilikten dönüp Sünnileşen Çepni halkına mensuptur.
Karadeniz'e kıyısı olan Giresun doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 28'dir. Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur.
Lazlar Müslüman Megreller ise Hristiyan'dırlar. Ülkemizde yakın tarihe kadar tüm Karadenizliler “Laz” olarak isimlendirilmekte idiler.
Karadeniz'in adı Uzak Asya'nın yanı sıra Eski Amerikan uygarlıklarında da renk, yön ve tanrıları birbiriyle ilişkilendiren kadim bir geleneği kullanan Avrasyalı göçebeler tarafından verilmiştir.
Karadenizin hızlı değişken iklim yapısı nedeniyle, hırçın, hızlı hareketli ve azgın denizi nedeniyle, çetin sarp ama sürekli yeşil dağ yapısı nedeniyle karadenizli çaresizlikler içinde kendi çaresini kendi üretmiş, en zor durumlara bile mutlaka çıkış yolu bulmuştur.
Hayır, değillerdir. Gerçek Lazlar, Rize'nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde, ayrıca Artvin'in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadır. Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır.
Yunanlar ya da Helenler (Yunanca: Έλληνες, romanize: Éllines, Yunanca telaffuz: [ˈeĺἱnes]), Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
En büyük Pontuslu Müslüman Rum topluluğu Of Vadisi'nde (Çaykara, Dernekpazarı ve Of'un bir kısmı) bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri