Bilindiği gibi bebeklere ilk 1 yıl salçalı yemekler yedirilmez. Bunun nedeni, salçalarda tuz bulunması ve salçaların asit oranının bebekler için çok yüksek olmasıdır. Bir yaşından küçük bebeklerin beslenmesinde ise tuz ve şekerin yeri yoktur.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Bebek yemeklerine tat ve vitamin katması için bebek salçası hazırlarız. Bebek salçası 7 aylık ve büyük bebeklere verilebilir.
Kırmızı biberlerimizi blenderdan geçirip püre haline getiriyoruz ve tencereye alıp karıştırarak 5 dakika daha pişiriyoruz. Hazırladığımız salçayı ister buz poşetinde, isterseniz buz kalıplarına ekleyip dondurarak muhafaza edebilirsiniz.
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez biber salçası için Temmuz ve Eylül ayları arasında hasadı yapılan iri, etli kapya biberler kullanılmaktadır. Yaz güneşiyle pişen biberlerin geleneksel bir lezzete ulaşması için geçen sürede neler yapmanız gerekiyorsa hepsini aşağıda bulabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Domates pişirildiğinde asidik özelliğini bir miktar kaybettiği için 9 aylık bebeklerin yemeklerinde ve çorbalarında bebek domates salçası kullanılabilir. Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır.
Eğer önce salçayı eklerseniz salçanın yüzeyi pişer ve topaklı bir şekilde kalır. Domates kullandım salçada kullanmak istiyorum derseniz biber salçası tercih edebilirsiniz.
Domates salçası tükettikten sonra herhangi bir alerji belirtisi yaşarsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Domates salçasında bulunan herhangi bir maddeye ya da doğrudan domatese alerjiniz olabilir. Alerji uzmanınız, alerjiniz olan maddeyi belirlemek için bazı testler kullanabilir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir. Bunun nedeni ise 1 yaşın altındaki çocukların böbrek fonksiyonları tam gelişmediğinden yüksek tuz ve elektrolit yükünü yeterince dengeleyememesi.
-domates: allerji riski nedeniyle 9 ayın altında verilmemeli, mide reflüsü olan bebeklerde de reflüyü artırabileceği için verilmemelidir.
TUZ BEBEĞİN KALP VE BÖBREKLERİNİ BOZABİLİR
“Bebeklerin 1 yaşından önce tuza ihtiyaçları yoktur” diyen Şengel'in verdiği bilgiye göre, tuz tüketimi bebeğin hassas olan böbrek işlevini bozabilir, kan basıncını yükseltebilir. Fazla oranda salça ve tuz içeren besinlere özellikle dikkat edilmeli.
Uzmanlar; dokuzuncu ayı geride bırakan bebeklerin aile sofrasına oturtulmasını ve doğal yöntemlerle pişirilmiş ev yemeklerinden yemesini tavsiye ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan; bebeklerin dokuzuncu aydan sonra kaşıkla kendi kendine yemesine fırsat tanınması gerektiğini söylüyor.
6 aydan önce hiçbir ek besine başlanmaması gerektiğini aktaran Şengel, anne sütünün 6 aya kadar bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşıladığına dikkat çekti, “6 aydan sonra ek gıdalara geçilebilir. Ancak bebeğin tüketmesini sağlamak için hiçbir ek gıda tuz veya şeker ile tatlandırılmamalıdır” uyarısında bulundu.
Domates, Bakla
Alerji potansiyeli yüksek olması sebebiyle, 1 yaşından önce önerilmemektedir.
1 yaşından önce verilen tuz, damarlarında birikerek bebeğin erken yaşta hipertansiyon hastası olmasına yol açabilir. Bebeklere ek besin verirken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü basit gibi görülen hatalar ileri yaşlarda ciddi sağlık sorunları oluşturabiliyor.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
Çikolataların içinde bulunan “teobramin” isimli madde bebeklere zarar verebileceğinden 2 yaş altı bebeklere çikolata yedirilmemesi en doğru karardır. İki yaşına basan bebeklere azar zar ve kontrollü şekilde çikolata verilmesinde bir sakınca yoktur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR. İTÜ öğretim üyelerinin yaptığı araştırma, salçanın domatese göre vücuda zararlı kimyasalları yok etme özelliğine sahip antioksidanlardan daha fazla içerdiğini ortaya koydu.
Yüzde ani kızarıklık, deride yaygın kaşıntı,döküntü ,dil,dudak ve göz kapaklarında şişlik,ses kısıklığı,boğaz ve göğüste hırıltı,öksürük,nefes darlığı,bulantı,kusma ve karın ağrısı,çarpıntı,tansiyon düşüklüğü ve şuur kaybı anafilaksinin önemli belirtileridir.
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün.
Yağ donduğunda ikinci bir kapak vazifesi görecektir. Salçanın içine arzu ederseniz beşte bir oranında domates de ilave edebilirsiniz. Domates salçanızın lezzetini artırdığı gibi malzemeleri süzgeçten geçirmenizi de kolaylaştırır. Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri