Dışkı katrana benzer ve pis kokuludur. Demir tedavisi, pancar, ıspanak, karadut gibi yiyecekler de dışkıyı siyah yapabilir.
Turuncu: Turuncu renkli gıda tüketmek turuncu dışkıya neden olur. Havuç, tatlı patates ve kış kabağı bu pigmenti içeren birçok gıda arasında yer alıyor. Bununla birlikte, tıkanmış safra yolları turuncu dışkı neden olabilir. Sarı: Dışkı sarı veya yağlı gözüküyorsa bu durum dışkının çok fazla yağ içerdiğini gösterir.
İçerdiği yararlı maddeler sayesinde mideyi rahatsız etmeyen, bağırsakların düzenli çalışmasına destek olan karadut, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kabızlık sorununun hızlıca ortadan kalkmasına destek oluyor.
Herhangi bir hastalığı ya da kilo problemi olmayan kişiler günde 1 su bardağı karadut tüketebilir. Veya 1 avuç kuru dut tüketmek de faydalarından yararlanmanızı sağlar.
Yeterli miktarda kullanıldığında karaciğerdeki kanı besler ve karaciğeri arındırma konusunda yardımcıdır. Ayrıca bolca demir minerali taşıdığı için karaciğeri güçlendirir ve korur. Karadutun hem meyvesi hem de yaprakları, tüketildiğinde ağız ve diş sağlığını koruma konusunda önemli bir rol üstlenir.
İlgili 25 soru bulundu
Bir çay bardağı beyaz ya da karadut yiyin
Günde bir çay bardağı dut tüketerek kalp hastalıkları, kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi sorunlara karşı savunmanızı güçlendirebilirsiniz. Bir çay bardağını aşmamanız önemli çünkü bu miktarda dut tüketmek bir porsiyon meyveye eşdeğer.
Antioksidan özelliği bulunur, vücuda enerji verir. Sabahları aç karnına kahvaltıdan önce içilmesi tavsiye edilen karadut özü çeşitli hastalıklara şifa olur. Bilinçli olarak tüketildiği takdirde bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Öncelikle dut yıkanmadan yenir. Bu durum bazı insanları endişeye düşürebilir ama gerekçesini anlatacağım. Hemen “sinek konmuştur, toz vardır” gibi senaryolar sıralanabilir işin bu kısmında. Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri.
Karadutun 100 gram için kalori değeri yalnızca 82 kaloridir.
Ayrıca %86 oranında karbonhidrat ve geri kalan %9 oranında ise protein bulunmaktadır. Yani içerdiği protein miktarı pek çok meyveden daha fazladır diyebiliriz. Bu da “karadut zayıflatır mı” sorusuna evet cevabını vermemizi sağlar.
Ancak, genellikle 1-2 çay kaşığı karadut özü, bir bardak suya karıştırılarak günde 1-2 kez tüketilebilir. Ayrıca, karadut özü kapsülleri de mevcuttur. Karadut özü kullanmaya başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız ve sizin için önerilen tüketim miktarını öğrenmeniz en doğrusu olacaktır.
Antioksidan zengini olan karadut, tatlandırıcıların temel maddesi olan poliollerle dolu bir meyve. Polioller zararsız görünseler de sindirim sistemimizde uzun süre kalıyorlar ve çoğu zaman tam olarak sindirilemiyorlar. Bu da gaz ve şişkinlik problemine yol açıyor.
Genellikle sulandırılarak tüketilen karadut özü, kurabiyelerde ya da tatlılarda jöle olarak da tüketilebilmektedir. Tek başına da sıcak ya da isteğe bağlı olarak soğuk da tüketilebilen karadut özü meyve salatalarının üzerinde de hem lezzet vermesi hem de fayda sağlaması açısından tercih edilmektedir.
İşte dutun sağlığa zararları: Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için kan şekeri düşük olan kişiler tüketmemeli. Aksi halde hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun yanı sıra baş ağrısına, görmede bulanıklığa, terlemeye ve baş dönmesine de sebebiyet verebilir.
Dışkının bu renkli dünyasından siyah renge gelecek olursak, bu durum mide veya üst sindirim sisteminde kanamaya yol açan ciddi bir tıbbi durumdur. Ya da sadece demir takviyelerinin fazla alınmasıyla veya bol miktarda meyan kökü yenmesiyle de oluşabilir.
Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir.
Kandaki bilirubin molekülleri karaciğer dokularınca yakalanır ve işlenip dönüştürülerek safra ve idrar yoluyla vücuttan atılır. Hemoglobinin kana kırmızı rengini veren madde olduğu gibi; vücuttan atılan bilirubin türevleri de idrar ve dışkıya rengini veren maddedir.
Düzenli olarak karadut tüketen kişilerde kan pıhtılaşması damar tıkanması gibi sorunlar olmaz. İçerdiği demir sayesinde kana yeterli oksijeni verdiği için kan sulandırıcı etkisi de bulunur.
Dut kurusu antioksidan kaynağı olarak bilinir. Günde bir avuç kadar dut kurusu tüketmek vücut direncinizi artırır. Ek olarak dut kurusu metabolizma hızınızı artırarak kilo vermenize yardımcı olur. Vücuttan ödem atılmasını da sağlayan dut kurusu, bu sebeplerle diyet listelerinde sıklıkla önerilir.
Dut yeterli miktarda tüketildiğinde karaciğerdeki kanı besler ve karaciğeri arındırmaya yardımcı olur. Karadut aynı zamanda karaciğeri güçlendirmek ve karaciğer sağlığını korumak için çalışan bolca demir minerali içerir. karadut suyu demir bakımından zengin oldukları için anemiyi tedavi etmek için harikadır.
Araba içlerinde yenilen karadut mutlaka arabalara leke oluşturmaktadır. Araba içinden bu lekeden kurtulmak için yine sirkeden yardım alınabilir. Dut lekesi oluşan bölümü soğuk su üzerinde açtıktan sonra yarım su bardağı beyaz sirke ve bir litre soğuk su karıştırılmalıdır.
Hazmı kolaylaştırmakta olan bir özelliği bulunmaktadır. Aç karna tüketildiği zaman kabızlığı gidermekte olan bir meyvedir. Fakat bazı durumlarda ise ishal oluşumuna neden olabilmektedir. Bundan dolayı da dengeli bir şekilde tüketilmesi daha doğru olacaktır.
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder, metabolizmayı hızlandırır. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırdığı bilinmektedir. Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.
Karadutun faydaları saymakla bitmiyor: Bademcik iltihabını gideriyor, anemiye karşı direnç sağlıyor, pamukçuk olarak bilinen ve Candida türü mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonları önlüyor...
Karadut suyunun ve şuruplarının özellikle küçük çocuklarda boğaz ve diş etleri hastalıklarına karşı iyi geldiğini ifade eden Türkdönmez, “Karadut meyvesi, iştah artırıcı özelliği olup idrar tutamama, baş dönmesi, kulak çınlaması, kansızlık nedeniyle uykusuzluk, sinir zayıflığı, balgam gibi rahatsızlıkların tedavi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri