1946 yılında mağara, Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiş olup mağaranın oluşumu hakkındaki yaptığı araştırmalar mağaranın ince dehlizlerle üç kayanın birleşimi sonucunda ortaya çıkmış olduğunu gösterir.
İnsanlığın karanlık bir dönemine ışık tutan Karain Mağarası yalnızca Anadolu değil, tüm dünya tarihi açısından önemli bir arkeolojik alandır. Günümüzden tam 500 bin yıl önce yaşamış; avcı ve toplayıcı yaşam sürdüren ve basit el aletleri üretimi gerçekleştiren insanın ilk atalarına ait izler, burada keşfedilmiştir.
Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir. Karain Alt Paleolitik'ten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
Kökten Karain'de Üst Paleolitik seviyelerin hemen üzerinde seramik devrinin başladığını ve Avrupa'da olduğu gibi bir ara dönem yani Orta Taş Devri (Mezolitik) katlaşımının olmadığını da belirtmiştir (Kökten, 1959: 13).
Karain Mağarası tarihi eser veya milli park değildir. Karain Mağarası, bir doğal güzellik olarak tanımlanabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Arkeolojik araştırma
Araştırma 2002 Antalya il merkezinin kuzeybatısınnda; Paleolitik Çağ bulgularıyla ünlenen bu mağarada; I. Yalçınkaya tarafından yapılan kazılarda az sayıda İlk Tunç Çağı çanak çömleği de bulunmuştur. Mağaranın bu dönemde mevsimlik iskan gördüğü belirtilmektedir.
1946 yılından beri kazılar yapılmaktadır. Yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır.
Türkiye'de bulunan mağaralar arasında Karain Mağarası, en büyük doğal mağara olmasıyla öne çıkıyor.
Yaklaşık 400 basamaklı merdiven çıkıp ineceksiniz.
Karain Mağarası, Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Denizden yüksekliği 430-450 metredir. Antalya'nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca köyü sınırları içinde bulunur.
Karain'den yaklaşık i km. uzaklıkta bulu nan bir yamacın eteğinde bol su veren karstik kaynaklar bulunmaktadır.
Karain Mağarası Antalya'nın 30 kilometre kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 kilometre uzaklıkta bulunan Yağca Köyü sınırları içinde yer alır. Türkiye'nin en büyük doğal mağaraları arasında olan Karain Mağarası, önünde bulunan traverten ovasından 150 metre, denizden ise 430-450 metre yüksekliktedir.
Karain'de yapılan çalışmalarda 450 ile 500 bin yıl öncesine ait buluntulara rastlandı. Bulgular Karain'in Anadolu'daki en eski yerleşim yeri olduğu iddiasını güçlendiriyor. Karain, bu yüzden arkeoloji dünyası için büyük önem taşıyor.
Açılış Saati: 08. 30 Kapanış Saati: 17. 30 Gişe kapanış saati: 17. 00 Pazartesi günleri kapalı. Adres: Yağca Mah, Merkez, Antalya • Tel: 0242 423 13 34 Güncel bilgiler için lütfen web sitesini ziyaret edin.
Türkiye'de Mezolitik (Epi-Paleolitik) çağlar için en iyi buluntular Akdeniz bölgesinde Antalya yöresinde tespit edilmiştir. Burada bir çok mağara araştırılmıştır. Bunlardan Beldibi, Belbaşı, Karain ve Öküzini41 mağaralarında kazılar yapılmıştır.
antalya'da bulunan anadolu'daki ilk yerlesim yeri. turkiye'nin en buyuk dogal magaralarından biridir. giriş ücreti: 5 tl. 470 basamak cikarak ulasilir.
Karain Mağarası, Antalya'nın sınırları içerisinde bulunmaktadır. Karain Mağarası, Antalya ilinin kuzeybatısındadır. Türkiye'nin en doğal mağaraları arasında bulunan bu mağara, Antalya ve Burdur karayoluna yaklaşık olarak 6 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Müze kartı geçerli. Gerçekten görülmesi gereken bir yer.
Antalya'nın İbradı (Aydınkent) ilçesi sınırlarında bulunuyor. Karstik yer yapısının oluşturduğu 3 katlı mağaradan meydana gelen Altınbeşik Mağarası ve çevresindeki doğal güzellikler 1994 yılından bu yana milli park statüsünde.
Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir. Bunlardan yalnızca birkaç tanesi uluslararası öneme sahiptir. Antalya merkez ilçeye bağlı Yağca köyü sınırları içinde bulunan Karain Mağarası, Alanya'da bulunan Damlataş ve Dim mağaraları turizme açık mağaralardır.
Ayrıca girintili çıkıntılı çeşitli yönlere açılan dehlizler bulunmaktadır. Mağaranın suyu karbonatlı maden suyudur. İnsuyu mağarası, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakanlığı kararı (1976) ile I. derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.
Öküzini Mağarası, Antalya İli Döşemealtı'nda Yağca Köyü sınırları içinde yer alır. Antalya'nın yaklaşık 30 km kuzeybatısında, Karain Mağarası'na çok yakın bir konumdadır.
Morca düdeni, Taşeli Platosu'nda ve Mersin'in Anamur ilçesi sınırlarında yer alan 1276 m derinliğe erişmiş Türkiye'nin en derin 3. mağarasıdır.
Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Başkan yardımcılığı (2006-2008). Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı (01.09.2008- devam ediyor).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri