Gastroenteroloji; sindirim sistemi ağızdan başlayarak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları ve pankreas hastalıklarıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Gastroenteroloji birimi çeşitli sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenir.
Gastroenteroloji, sindirim sistemi hastalıklarının teşhis, tedavi ve takibine odaklanan bir tıp dalıdır. Gastroenterologlar bağırsak, mide, safra kesesi, pankreasla karaciğer gibi organların işleyişini inceleyerek hastalıkları teşhis eder ve bunların tedavisini planlar.
Gastroenteroloji, sindirim sistemi kanalı denilen yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak (kolon) ve makat bölgesi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, safra kesesi ve yolu hastalıkları, pankreas hastalıkları ile karın duvarı hastalıklarını inceleyen, yani karın içi organlardan böbrekler hariç tüm organların ...
En belirgin gastroenteroloji hastalıkları belirtileri ağza acı su gelmesi, karında yanma, mide ağrısı, mide yanması ve midede bulantıdır. Bunun yanında diğer belirtiler ise yutma güçlüğü, anemi, siyah dışkı, kabızlık, sarılık, hıçkırık, makatta kanama, kasık ağrısıdır.
Sindirim sisteminin dahili hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına "gastroenteroloji", cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına ise "gastroenteroloji cerrahisi" adı verilir. Gastroenteroloji cerrahisi birimi sindirim sistemi hastalıklarının cerrahi tedavisiyle ilgilenir.
İlgili 37 soru bulundu
İlk Muayenede Doktor Ne Sorar
Örneğin, karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, mide yanması gibi semptomlar hakkında bilgi alınır. Semptomların Şiddeti ve Sıklığı: Semptomların ne kadar sıklıkla ortaya çıktığı, ne kadar süreyle devam ettiği ve şiddeti hakkında detaylı bilgi alınır.
Dahiliye bölümümüzde, yetişkin hasta grubunun cerrahi dışı sağlık sorunlarının tamamında ilk başvuru ve çözüm merkezi olarak hizmet vermekteyiz.
Sağlıklı çalışan bir mide ile, sağlıksız çalışan bir mide arasında ayrım yapmaya yarayan güvenilir bir testler grubudur. Endoskopi gibi kateter kullanılan bir işlem değildir. Non-invazivdir. Sadece kan alınarak yapılan bir işlemdir.
Endoskopi öncesinde 6-8 saat aç olunması önerilir. Aşırı su içilmemesi de anestezi nedeniyle hastanın işlem sırasında ya da sonrasında mide bulantısı veya kusmasının önlenmesi açısından önerilir.
Bunların yanında; mide, kalın bağırsak (kolon), rektum, pankreas, karaciğer, özefagus, safra kesesi, ince bağırsak ile karın içi kanserleri gibi tüm kanser türlerinin tedavileri de uygulanmaktadır.
Randevular direkt olarak poliklinik sekreterliğinden alınabileceği gibi, telefonla da alınabilmektedir.
Ağızdan anüse kadar tüm sindirim sistemi organlarının bozukluklarını inceler. Hangi organları inceler? Endoskopik tetkikler arasında gastroskopi, duodenoskopi, rektosigmoidoskopi, kolonoskopi gibi uygulamalar mevcuttur. Gastroenteroloji'de endoskopik tanı yöntemlerinin yanı sıra ultrason tekniğine de sıkça başvurulur.
Gastroenteroloji Bölümü' nde ise endoskopi; ağız veya makat gibi sindirim boşluklarına açılan noktalardan girilerek yapılan görüntüleme işlemidir. Endoskopi tanı amacıyla kullanılabileceği gibi vücuttan örnek almaya yarayan işlemlerde de kullanılabilir.
Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir. 0-18 yaş arasındaki tüm çocukları bu alanda kontrol ve tedavi eden birim ise çocuk gastroenteroloji birimidir.
''Bağırsak sorunu için hangi doktora gidilir?'' sorusu sıkça sorulur. Bağırsak hastalıkları bölümü, gastroenterolojidir.
İç hastalıklarının mide bağırsak sistemiyle ilgilenen ve yoğun olarak endoskopik işlemler yapan bölümü gastroenteroloji bölümüdür. Bu gastroenteroloji bölümünün cerrahi hastalıklarını tedavi eden branş uzmanlığıysa gastroenteroloji cerrahisidir.
Tanısal amaçlı endoskopi, zor veya ciddi tehlikeleri olan bir işlem değildir. İşleminin zorlukları, anestezi ile yapıldığında ortadan kalkmaktadır. Bu işlem için uygulanan sedoanaljezi, ameliyatlarda uygulanan anesteziye göre daha yüzeysel ve kısa süreli olmaktadır.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Gastroenteroloji alanında çalışan uzmanlara ise gastroenterolog denir. Gastroenterologlar; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları ve pankreas bölgelerinde ortaya çıkan bozuklukların ve hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirir.
GÖRH sık rastlanan bir hastalıktır. Tipik şikâyetler zaman zaman olan, ağza acı ve ekşi mide içeriğinin gelmesi ve yemek borusunda yanmadır. Hastanın takibini bir gastroenteroloji uzmanının yapması uygundur. Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar.
Genel cerrahinin ana kollarından biri olan bu birim, karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra yollarının iyi ve kötü huylu hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşan aynı zamanda damar cerrahisi, mikrocerrahi ve cerrahi onkoloji alanında deneyimli genel cerrahi uzmanlarından oluşur.
Karın ağrısı, diğer sindirim sistemi rahatsızlıkları ile birlikte deneyimleniyorsa bir gastroenteroloji doktoru ile görüşülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri