Günümüzde araştırması ve tanıtımı sıkça yapılan; Kastamonu bölgesinde yetişen Atalık Siyez buğdayı gibi Karakılçık Buğdayı da atalık bir buğday cinsidir. Bereketli Hilal Bölgesinde bulunan Hatay da yetiştirdiğimiz Karakılçık Buğdayı tohum-toprak eşlemesinde optimum besin değerlerine ulaşmaktadır.
Başakları siyah renge çalan, adını da bu siyah başaklarından alan karakılçık buğdayı iri taneli ve sert bir tahıldır. Yeni nesil öğütme teknikleriyle öğütülmesi zor olan ve düşük kârlı bu buğday türümüz diğer buğdaylardan daha geri planda kalmıştır.
boz başak, sarı menemen gibi anadolu kökenli ve geleneksel olarak tercih edile gelmiş, lezzeti dillere pelesenk olmuş buğday türü. monokültür tarımında dekar başına verimi yaygın türe kıyasla düşük olduğu için endüstriyel olarak ekimi yapılmayan tür. besin değeri ve lezzeti kıyas götürmez deniyor.
Karakılçık Unu , Bozburun Yarımadası'ndaki bir Kadim Üretim Havzası (KÜH) olan Taşlıca Köyü'nde üretiliyor. Karakılçık buğdaylarının yetiştiği havza dönüşümlü olarak mera ve tarım alanı olarak kullanılıyor.
Durum buğdayı olan Karakılçık lezzet bakımından öne çıkmaktadır ve daha besleyicidir. Karakılçık buğdayı tükenmek üzere olan hibrit olmamış bir buğdaydır. Sadece lezzet açısından değil besin değeri de çok yüksek olan atalık tohumlardır.
İlgili 15 soru bulundu
Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir.
Karakılçık buğday hasadının Temmuz ayında yapılacak. Tohum satışının yasak olduğu için, önümüzdeki yıllarda karakılçık buğdayını belediye alım garantisi vererek ektirecek.
Son günlerde bir taraftan glutensiz beslenme ile çok popüler haline gelen karabuğday aslında bir buğday cinsi değildir. Greçka olarak da bilinen özellikle Rusya'da çok yetiştirilen ve tüketilen bir tohumdur. Karakılçık ise Anadolu'nun buğdayıdır.
Sindirim sistemi sorunları çeken insanların yönelmesi önerilir. Karakılçık yüksek protein, potasyum ve fosfora sahiptir. Mineral ve vitaminlerce (A, E, K, C) de zengindir. Lifçe iyi olduğundan da kabızlık sorunu çekenlerin diyetine girmelidir.
Katkı ve Koruyucu içermemektedir. Karakılçık gibi yerli buğdayların besin değerleri oldukça yüksektir. İçerdiği gluten miktarı beyaz una göre oldukça düşüktür. Hazımsızlık yapmaz , besleyici bir undur.
Yüzlerce yıl boyunca Anadolu'da üretimi gerçekleştirilen atalık Karakılçık Buğdayından elde edilen tam buğday unu, GDO'lu beyaz un ile kıyaslanamayacak ölçüde faydalı ve katkısız bir lezzettir. İçerdiği lif, protein ve mineraller ile sağlıklı bir bünye için Çınarım Karakılçık Tam Buğday Unu'nu öneriyoruz!
Son dönemde adı çokça duyulmaya başlanan, ülkemizde yetişen diğer bir tür olan Karakılçık. Ülkemizde çoğunlukla Ege ve Antakya taraflarında yetiştirilmektedir.
Ülkemizin genetiği sağlam atalık tarım değerlerinden biri olan karakılçık buğdayının öğütülmesi ile elde edilen un. Sert yapıda siyah tüylerinden dolayı yüz yıllardır karakılçık unu olarak anılan bu un ekmek ve hamur işleri yapımına uygundur.
Karakılçık Buğday unu ve geleneksel yöntemlerle elde edilen ekşi maya ile yoğurulur. Köy fırınlarında pişirilir.
Karakılçık ekmeği nereden alınır? 1 kilogramlık karakılçık ekmeği 22 liradan satılıyor. Yurttaşlar Halk Ekmek büfeleri, Grand büfeler ve Halkın Bakkalı'ndan karakılçık ekmeğini temin edebiliyor.
Yüksek lif ve yüksek protein içeriği besleyicilik konusunda saf karakılçık diğer unlu mamullerden ayırır. Saf Karakılçık genetiği sağlam unlu mamuller arasında en esmer olanıdır. Adını aldığı siyah renkli başaktan yükselen kılçıklar yanında tane, kepeği ve endospermi de koyu renklidir.
Karabuğday nerede yetişir? Sorusu çok merak edilir ancak karabuğdayın ülkemizde üretimi yapılmamaktadır. Çok kurak ve serin bölgelerde yetişen karabuğday, iklim şartlarının uyumsuzluğundan dolayı ülkemizde yetişmiyor. Dünya'da en çok Estonya, Litvanya, Polonya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İçindekiler: Karakılçık unu, su, ekşi maya, deniz tuzu. Rafine şeker, katkı ve koruyucu içermez. Buğday Menşei : Seferihisar. Alerjen Uyarısı : Eser miktarda gluten içerir.
Günümüzde araştırması ve tanıtımı sıkça yapılan; Kastamonu bölgesinde yetişen Atalık Siyez buğdayı gibi Karakılçık Buğdayı da atalık bir buğday cinsidir. Bereketli Hilal Bölgesinde bulunan Hatay da yetiştirdiğimiz Karakılçık Buğdayı tohum-toprak eşlemesinde optimum besin değerlerine ulaşmaktadır.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi.
- Siyez unu: Kastomonu bölgesinde yetişen siyez buğdayı genetiği bozulmamış ender türlerden biridir, gluteni çok düşüktür, besin değerleri oldukça yüksektir. Aroması keskindir. - Kavılca unu: Kars'ta yetişen kavılca cinsi buğdayın genetiği bozulmamıştır. Zor iklim şartlarına dayanıklı, güçlü bir yapısı vardır.
İsrail,domates tohumluğu ithalatımızda birinci sırada. Kanunun çıktığı 2006 yılından bu yana Türkiye tohum ithalatı ile tohum ihracatı arasındaki fark devam ediyor. 2006'da 105 milyon dolarlık tohum ithalatımız vardı, ihracat ise 47 milyon dolardı.
Elde edilen tohum, hastalık ve zararlılara, sıcağa ya da soğuğa karşı dayanıklılığı, raf ömrünün uzunluğu ve yüksek verim sağlaması gibi nedenlerle üretimde tercih ediliyor.
Kara kılçık buğdayı yetiştiriciliği tarihte Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmıştır. Bil hassa Adana ve Osmaniye ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Kara kılçık buğdayı diğer buğday türlerine göre daha esmer ve daha serttir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri