Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır.
Siyez buğdayının taş değirmenlerde öğütülmesi sonucu elde edilen Siyez Unu da haliyle genetiği korunmuş olan sağlıklı bir un çeşididir.
Son günlerde bir taraftan glutensiz beslenme ile çok popüler haline gelen karabuğday aslında bir buğday cinsi değildir. Greçka olarak da bilinen özellikle Rusya'da çok yetiştirilen ve tüketilen bir tohumdur. Karakılçık ise Anadolu'nun buğdayıdır.
Günümüzde araştırması ve tanıtımı sıkça yapılan; Kastamonu bölgesinde yetişen Atalık Siyez buğdayı gibi Karakılçık Buğdayı da atalık bir buğday cinsidir.
Karakılçık buğdayı, diğer buğday türlerine göre daha küçük ve sert tanelere sahiptir ve daha zor işlenir. Ancak, karakılçık ekmeği, yüksek lif içeriği, protein, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin olması nedeniyle oldukça besleyici bir ekmek türüdür.
İlgili 40 soru bulundu
Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir.
glutensiz midir? Cevap: Merhaba, Ürün saf ata tohumundan yetiştirilmiş karakılçık unudur. Fakat gluten içerir bu nedenle çölyak hastaları için uygun değildir.
Karakılçık buğday hasadının Temmuz ayında yapılacak. Tohum satışının yasak olduğu için, önümüzdeki yıllarda karakılçık buğdayını belediye alım garantisi vererek ektirecek.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi.
YÜZDE 100 TAM BUĞDAY UNLU EKMEK
Tam buğday unlu ekmekleri satın alırken yüzde 100 tam buğday unundan yapılmış olmasına özen gösterin. Daha sağlıklı olduğu algısını yaratmak için ''tam buğday'' olarak etiketlenen ekmekler, önemli miktarlarda rafine un içerebilirler.
Karakılçık buğdayının çok daha kıvamlı ve yoğun kokusu bulunmakla beraber damakta çok daha lezzetli bir tat bırakmaktadır. Ekşi mayalı ekmeklerde, çorbalarda ve envai çeşit hamur işinde kullanılabilen Karakılçık Buğdayı Türk damak zevkine ziyadesiyle uygundur.
Karakılçık buğdayı nasıl anlaşılır? Başakları siyah renge çalan, adını da bu siyah başaklarından alan karakılçık buğdayı iri taneli ve sert bir tahıldır. Yeni nesil öğütme teknikleriyle öğütülmesi zor olan ve düşük kârlı bu buğday türümüz diğer buğdaylardan daha geri planda kalmıştır.
Karakılçık genetiği değiştirilmemiş bir buğday türü. Glüten oranı düşük karakılçık ekmeğinin içinde lif, protein, antioksidan, mineral, fosfor, potasyum ve demir gibi önemli mineraller ile A, E, K ve C vitaminleri yer alıyor.
Son dönemde adı çokça duyulmaya başlanan, ülkemizde yetişen diğer bir tür olan Karakılçık. Ülkemizde çoğunlukla Ege ve Antakya taraflarında yetiştirilmektedir.
Ülkemizin genetiği sağlam atalık tarım değerlerinden biri olan karakılçık buğdayının öğütülmesi ile elde edilen un. Sert yapıda siyah tüylerinden dolayı yüz yıllardır karakılçık unu olarak anılan bu un ekmek ve hamur işleri yapımına uygundur.
Su kaynatılır. İçine sumak eklenerek iki taşım kaynatılır. Daha sonra tuz ve karakılçık pilavlık bulgur eklenerek suyu çekinceye kadar kaynatılır. Ateşten alınarak bir tarafta bekletilirken, tavaya konulan zeytinyağı iyice kızgınlaştırılır bulgur pilavının üstüne dökülür.
Karakılçık Bulguru, genetiği ile oynanmamış Anadolu'ya özgü Karakılçık buğdayından, doğal ve geleneksel yöntemlerle koruyucu madde kullanmadan, odun ateşinde kaynatılıp kurutulduktan sonra, kabuk soyma işlemi yapılmadan taş değirmeninde çekilerek elde edilmektedir.
Anadolu Lezzetleri Amik Ovası Karakılçık Pilavlık Bulgur 500 G - Migros.
Kolayca kilo aldıran ve bir türlü geri verilemeyen karbonhidratların, yağların, proteinlerin kaynağını araştırmak kimsenin aklına gelmedi. İlginçtir ki karakılçık buğdayı gibi genetiği değişmemiş buğdaylardan elde edilen un ve bulgur ve ekmeklerden tüketince bağırsak çok rahat çalışıyor ve kilo almıyorsunuz.
Karakılçık Unu, buğday tanelerinin değirmenle öğütülmesi sonucu oluşan un türüdür. Bu un, daha yüksek lif, protein ve vitamin içeriği nedeniyle diğer un türlerine göre daha sağlıklı olarak kabul edilir. Genellikle kek, ekmek, makarna gibi gıdalarda kullanılır. Gluten içeriği ise beyaz una göre çok daha düşüktür.
Karakılçık buğdayı glutensiz değildir, ancak içeriğinde bulunan gluten oranı diğer buğdaylara göre daha düşüktür. Karakılçık Tam Buğday Unu, ruşeymini ve kepeğini muhafaza edilerek, un haline getirilmiştir. Lezzeti ve besleyici özellikleriyle öne çıkar.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor.
Genetiği değişmemiş diğer buğday unları gibi karakılçık buğdayı unu da kendine has aroması olan, enfes lezzete sahip, tam kepekli, hazmı kolay daha geç pişen ve kolay bayatlamayan ve bununla birlikte kolay kabarmayan bir yapı sergiler.
Hangi ekmekte gluten yok sorusunun en bilinen cevabı; karabuğday ekmeği, hindistancevizi unuyla yapılan ekmekler, nohut unu kullanılarak yapılan ekmek çeşitleri ya da ekşi mayalı ekmekler ve mısır unundan üretilen ekmeklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri