Kaynatılıp sıvı halde de tüketilebilen sebzenin suyunun da birçok faydası bulunmaktadır. Karalahana suyu; cilt ve saç köklerini besler, mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu toksik maddelerden arındırır, idrar söktürücüdür, yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeyi destekler.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Lahana romatizma, gut, artrit, böbrek taşı, cilt hastalıkları ve egzama gibi problemlere yol açan toksinleri, serbest radikalleri, yüksek ürik asiti yok ederek kanı temizler.
Karalahana, büyük miktarlarda flavonoid, kuersetin ve kaempferol içerir. Bu maddelerin iltihap önleyici etkisi vardır. İltihabın neden olduğu eklem ağrısı gibi semptomların giderilmesine de yardımcı olabilir. Ayrıca sahip olduğu antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu hasarı önlemeye yardımcı olur.
İlgili 33 soru bulundu
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Lahananın içerisinde bulunan antioksidanlar ağrıyı önler ve şişkinliği giderir. Lahananın içerisinde bulunan mineraller eklemlerde oluşan ağrıları engellediği gibi vücudunuzda veya herhangi bir yerinizde oluşan ödemin de giderilmesine yardımcı olur.
A ve C vitamini açısından zengindir. Bunun yanında D ve B6 vitamini de bulundurmaktadır. Potasyum, sodyum, magnezyum miktarları da oldukça fazladır.
Kan dolaşımını düzenler
Karalahanadaki potasyum, kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, baş ağrısı gibi şikayetlere karşı tüketilebilir.
Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Lahana suyunda yer alan antioksidan maddeler sayesinde, bağırsaklarınızda oluşan zararlı maddelerin atımı kolay olacaktır. Yani ödem ve şişlik gibi problemleri lahana suyu ile giderebilirsiniz. Bağırsak sisteminin daha aktif çalışmasına destek olan lahana suyu sizi kolon kanserinden de koruyacaktır.
Önce lahana tüketimi hakkında birkaç uyarıda bulunalım: Beyaz lahana, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli tüketilmeli. Yine, yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hipotiroidi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından da fazla tüketilmemeli.
Beyaz lahana, besleyici ve faydalı sebzelerden biridir. Antioksidan etkisi kuvvetli olan lahananın, iltihap önleyici, kalp hastalıklarına ve karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır.
Kara lahana iyot seven bir bitkidir ve gıdalarla vücuda girdiğinde vücuttaki tüm iyodu toplar, tiroit bezine hormon üretmek için iyot kalmadığı için doku kendisini büyüterek sorunu çözmeye çalışır ve sonuçta tiroid bezi büyür yani guatr ortaya çıkar.
Kara lahana, birçok yemek çeşidine yakışabilen bir besindir. Kara lahanayı kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemleri ile hazırlayabilir; çorba, sarma, börek, yemek, salata olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra haşladıktan sonra mikserden geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
Kara lahana çorbası gaz yapar mı? Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Dr. Hilal Batmaz'ın cevabı: (Evet, lahana gaz yapan besinlerdendir. Ayrıca pırasa, karnabahar, brokoli, lahana, kereviz, enginar, turp, bezelye, nohut, kuru fasulye, mercimek, portakal, kavun, kiraz da gaza neden olan yiyecekler arasında yer alır.)
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır.
C vitamini eksikliğinde kalp, artrit ve kanser gibi önemli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu özelliği ile C vitamini, vücuda alınan kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir ve kansere karşı kalkan oluşturur. C vitamini en fazla taze sebze ve meyvelerde bulunur.
Karalahana, kuzenleri olan brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal, turp ve şalgam gibi glukosinolat denilen anti-inflamatuar bir bileşen içerir. Ayrıca oldukça az miktarda yağ içermesine rağmen omega3/omega6 oranı ideal düzeydedir ve bu da ayrıca bir iltihap savaşçısı etkisi sağlar.
İçerdiği yüksek miktarda A, C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve kansere karşı korur. Potasyum bakımından zengin bir sebze olduğu için kan basıncını dengede tutar. Lahana iyi bir lif kaynağıdır, bu nedenle sindirim sistemine yardımcı olur ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
İbrahim Saraçoğlu bu konuya çınar yaprağı ile çözüm bulmuştur. Çınar yaprağını kaynattıktan sonra suyunu içip diz ağrısından kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde çınar yaprağının kaynamış suyu cildinize temas edecek ılıklığa ulaştığında, diz bölgesine sürüp diz ağrısı şikayetinizi sonlandırabilirsiniz.
Doğal bir ağrı kesici arayanlar için diz ağrısına ne iyi gelir sorusuna zencefil ve zencefil yağı en iyi cevap olur. Zencefil yağı ile birlikte ağrı olan bölgeye taze ve toz halde çay olarak tüketilebilir. Bu sayede kısa süre içinde etki ortaya çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri