Karaman 37.11 kuzey enlemleri, 33.15 doğu boylamları arasında İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya yer alır.
Karaman, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Karaman ilinin merkezi olan şehirdir.
Nüfusu: 254.919'dur. (2020 sonu). İlin yüzölçümü 8.678 km2'dir. İlde km2'ye 29 kişi düşmektedir. 1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi maksadıyla alınan kararla Konya ilinden ayrılarak il olmuştur.
TÜİK Türkiye'nin nüfusunu açıkladı. Yapılan istatistiklere göre ülke nüfusu 78 milyon 741 bin 053 kişi, Karaman'ın nüfusu ise 242 bin 196 kişi olarak belirlendi. İlimiz Türkiye nüfus sıralamasında 66. sıradaki yerini korudu.
Karaman İç Anadolu bölgesinde yer alan turistik, tarihi ve doğal güzellikleri barındıran bir şehirdir. Çevresinde Konya, Mersin, Antalya ve Silifke ile komşu olmaktadır. Antalya'ya yakınlığı sebebiyle güneyinde ılıman bir iklim oluşmaktadır. Tarih ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu sevilen bir şehirdir.
İlgili 40 soru bulundu
Karaman'da geleneksel el sanatlarından halıcılık, dokumacılık (yolluk, çaput çul v.b.), kilimcilik, bakır işlemeciliği, doğramacılık, mobilyacılık, biçki-dikiş ve nakış işleri yapılmaktadır. Karaman'ın Taşkale halısı, Ayrancı'nın Koraş halısı ünlüdür.
Karaman pahalı mı? Karaman çevresindeki Antalya, Konya ve Mersin gibi illere oranla yaşamak için ekonomik koşulları daha kolay bir şehirdir. Bu Karaman'da iş olanaklarının çok fazla olduğu anlamına gelmez, sadece fiyat açısından ortalama seviyede giderlere sahip olunacak bir şehirdir.
İklimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Son yılların yağış ortalaması 350 mm'dir. Karaman genelde ova görünümündedir. Ova merkez ilçenin kuzeyindedir.
Karaman, 1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi projesi kapsamında alınan karara bağlı olarak Konya'dan ayrıldı ve il statüsüne geçti.
Karaman, tarıma elverişli arazileri ile zengin tarımsal ve hayvansal üretime dayalı gıda imalat sanayinin merkezi durumundadır. Karaman'da çok sayıda işgücü istihdam eden modern sanayi tesisleri bulunmaktadır. Karaman bisküvi ve çikolata sanayisinde, ülke üretiminde önemli bir yer kaplamaktadır.
Konya Karaman arası yol mesafesi D715 karayolu üzerinden 110 kilometredir, bu yol yaklaşık olarak 1 buçuk saat sürmektedir.
1989 yılında ise Orta Anadolu'nun gelişmesi projesi kapsamında alınan kararla Karaman, Konya'dan ayrılarak il statüsüne geçmiştir. Karaman'ın Konya'dan ayrılması bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkı sağlamıştır.
Hititler döneminde önemli bir askeri ve ticaret merkezi olan kent daha sonra Frigya, Lidya ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Bizans döneminde Hıristiyanlığın merkezlerinden biri olan Karaman'a Larenda adı verilmiş ve bu dönemde birçok kilise, manastır ve şapel inşa edilmiştir.
04 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 İlçe, 11 belediye, bu belediyelerde 133 mahalle ve ayrıca 158 köy vardır.
Karamanlılar, Türkiye'de yaşamış, günümüzde başta Yunanistan olmak üzere farklı ülkelere göç etmiş Ortodoks bir Türk veya Rum halkıdır.
Karadağ, Karaman ilinde bulunan sönmüş volkanik bir dağ. Konya ilinin güneyinde Karaman ilinin kuzeyinde Konya ile Karaman arasına yer alır. Dağ Hotamış bataklığı ile Karaman ve Çumra ovaları arasındadır.
2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Karaman'ın nüfusu 260.838 kişi olup 85.279.553 olan Türkiye nüfusunun %0,3'ünü oluşturmaktadır. İller bazında kıyaslama yapıldığında Karaman nüfus bakımından Türkiye'de 67.sıradadır. Karaman'da kilometrekare başına düşen kişi sayısı ise 30'dur.
Vali Tapsız yayınladığı kutlama mesajında; “Köklü tarihi geçmişi olan, ilim ve kültür merkezi olan Karaman, 21 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete 'de yayınlanan 3578 sayılı Kanun ile Türkiye Cumhuriyet'inin 70. ili olmuştur.
Karaman'da mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır; Zeyve Pazarı, İncesu Mağarası, Manazan Mağaraları, Meraspolis Mağarası, Kuğulu Park, Ermenek Vadisi, Barçın Yaylası, Ermenek Turkuaz Barajı, Gökçe Çamlığı, Yerköprü Şelalesi, Yeni Dünya Mağarası, Karadağ.
Tipik karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Kış aylarında ısı -21 °C, yaz aylarında +38 °C 'ye kadar yükselir. Bölgede ilk don tarihi Ekim ayı ilk haftası, son don tarihi ise Mayıs ayının ilk haftasında görülmektedir.
Birçok üretimde Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Karaman 2022 yılında; kuru fasulye üretiminde 5., fiğ üretiminde 3., çiçek soğanı üretiminde 5., nohut üretiminde 7., malt arpa üretiminde 2., taze sarımsak ve taze soğanda 5. ve 6., havuç üretiminde 7., armut üretiminde 6., mısır (dane)de 5., durum buğdayında 9., ...
Karaman yemekleri arasında en meşhur olanları; calla yemeği, keşkek, batırık, arabaşı çorbası, çullama, töğmeken, bıldırcın dolması gibi lezzetler bulunmaktadır. Tatlı olarak da zerde, lokur ve kuymak yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri