Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir.
İlk olarak orta boy geniş ve hafifçe derin bir tencere içine 1 buçuk çay bardağı toz şeker koyun. Ocağın orta gözünde kısık ateş üzerinde şeker tamamen kahve rengi ve sıvı hale gelene kadar bekletin. Yani şeker tamamen eriyecek. Daha sonra tamamen sıvılaşan şekerin üzerine yarım su bardağı su dökün.
Karamel birçok klasik tatlıda kullanılabileceği gibi farklı Karamelin ana malzemesi şeker. İstediğiniz miktarda şeker ve su kullanabilirsiniz, tek dikkat etmeniz gereken su-şeker oranı. 2 birim şekere 1 birim su kullanmalısınız.
Karamel şurubu 250 gram şeker ve 250 gram sıcak su ile birlikte yapılan bir bitkisel şuruptur. Karamel şurubu şeker ile birlikte yapılır ve bir miktar da karamel ilave edilerek yapılan bir şuruptur.
İlgili 20 soru bulundu
Bu iki proses arasındaki en önemli farklılık karamelizasyon için sadece şekerin yüksek derecede ısıya maruz bırakılması yeterliyken maillard reaksiyonu için şekerin yanı sıra proteinden sağlanan aminoasitler de gereklidir.
Karameli çok sıcak bir şekilde soğuk bir kabın içerisine koymaya çalışırsanız donabilir ve kıvamı dilediğiniz gibi olmaz. O yüzden ocaktan aldıktan sonra karıştırarak birkaç dakika bekletin.
Karamel kaynayıp, birbiriyle iyice özleşince de, ( pürüzsüz olunca) ocaktan alıp hiç karıştırmadan soğumaya bırakıyoruz, soğuyan karamel istenilen yerde kullanıma hazır(yoğun kıvam istiyorsanız sütü daha az ekleyin, daha akışkan, ince kıvam istiyorsanız sütü fazla ekleyin.)
Yağ eriyip şekerle iyice özleşince nişastayı sütle açıp azar azar sosun üzerine döküyoruz ve diğer yandan da yavaşça karıştırmaya devam ediyoruz.
Öncelikle şekeri derin bir tavaya koyalım ,orta ateşte eriyene kadar bekletelim. Sonra ocağın yanmayan yerinde içine sıvı kremayı koyup hızlı karıştırıyoruz. En son tereyağını koyup karıştırıyoruz ve ateşten alıp ıslanmış kalıplara döküyoruz. 1 saat buzdolabında bekleyince kalıplardan çıkartıp tüketebilirsiniz.
Öncelikle toz şekeri yayvan bir tavaya alarak kısık ateşte şeker eriyene kadar bekleyin. Şeker erimeye başladığında önce şeffaflaşır, ardından karamelize olmaya başlar. Şekerin tamamı eridiğinde içerisine tereyağı ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. Bu esnada şeker kabarmaya başlayabilir, kısa sürede sönecektir.
Karamelize soğanın tatlımsı olmasını seviyorsanız şeker miktarını artırabilirsiniz. Bu tadı sevmiyorsanız tariften şekeri çıkarabilirsiniz. Ben aşırı tatlı sevmediğim için az miktarda kullandım. Dilerseniz tarife sadık kalarak benimle aynı şekilde belli belirsiz şekerli de yapabilirsiniz.
Karamelin şekerin ısıyla eritilmesiyle elde edildiğini belirtmiştik. Ancak bu noktada şekerin yanmasını önlemelisiniz. Şeker yandığı takdirde acılaşacak ve karamelinizin lezzetini bozacaktır.
Yiyeceklere farklı bir doku ve aroma katan karamelizasyon işlemi, mutfak dünyasında oldukça fazla başvurulan tekniklerden birisidir. Gıdalardaki esmerleşme işlemi de diyebileceğimiz bu teknikte, şekerin yüksek sıcaklıkta ısıtılması sonucu kahverengiye dönüşmesi ve tadının da yoğunlaşması esastır.
MAVİ DONDURMANIN ORGANİK SIRRI
İçinde vanilya ve karamel aromaları var. Organik renklendiriciyle gökyüzü gibi masmavi bir görünüme sahip. Bir diğer favori de Dolce di Latte. Tiramisuyla hazırlanıyor, içinde bol süt ve karamel parçaları bulunuyor.
Kremasız Lezzetli Karamel Sosu Tarifi Nasıl Yapılır? Küçük ve biraz derin bir tencereyi sudan geçirilip ıslatıyoruz. Üzerine şeker ilave edilir kısık ateşte arada tahta bir kaşıkla karıştırarak şeker eriyip rengi koyulaşıncaya kadar hafif kahverengi gibi olunca üzerine yağ ilave edilir. 1- 2 dakika karıştırılır.
Nerede ve ne kadar süre saklayabilirim? Karamel sos süt içerdiği için buzdolabında saklanması gerekiyor. Buzdolabında 2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir.
Karamel'in temel malzemeleri şeker ve su rengi değişip piştikten sonra kullanım amacına göre içine ilaveler yapılabilir ya da o şekilde bırakılabilir. Eğer içine glikoz ya da bal gibi eklemeler yapılmazsa tekrar donup sertleşecek ve yenilemez hale gelecektir.
Karamel sos altın rengine dönüp tüm şekerler eriyince hemen margarini ekleyin karıştırın. Margarin eriyince hemen ardından süt ekleyin. İlk süt koyduğunuzda katı olacak şekerler ama siz karıştırınca süt de ılımaya başlayınca şekerler kendini bırakcak ve karamelize olmaya başlayacaklar.
1 tabakta 1.5 çay bardağı suyu ve nişastayı karıştırın. Şeker tamamen eridiğinde üzerine nişastalı suyu dökün. Ara sıra karıştırarak karamelin katılaşmasını bekleyin, tamamen kaynadığı zaman altını kapatıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Şekerin kontrollü olarak ısıl işleme tabi tutulması ile elde edilen aromatik, yanık şeker tadında ürünlerdir. Son üründe kullanım amacına göre karamelize şeker ya da renklendirici karamel olarak deklare edilmesi gerekir.
Çok fazla ısıtmayın, ılıktan biraz sıcak olsa yeterli. Sütlü kremalı karışımı soğuyan kekin üzerine dökün, iyice yedirin. Soğuyan karamel sosu üzerine gezdirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri