Karanfil denince akla ilk olarak diş rahatsızlıkları gelir. Karanfil antiseptik ve antibakteriyel etkileri sayesinde diş ağrısını hafiflettiği gibi diş eti rahatsızlıklarının da giderilmesinde etkilidir. Aynı zamanda çiğnendiğinde ağız kokusuna karşı kullanılabilir.
Antioksidan özelliği ile sindirim sistemine karşı da faydalıdır. Ağız kokusu hissedildiğinde 1-2 tane karanfil çiğnenebileceği gibi karanfil çayı da hazırlanarak tüketilebilir.
Sindirim sistemi sorunlarına iyi gelmesi ve ağız kokusunun giderilmesi karanfilin faydaları arasında yer alır. Bilhassa ağız kokusu ve diş hastalıklarında yaygın olarak tercih edilen karanfilin, pek çok faydası vardır. Keskin bir tadı bulunan karanfil hoş kokusuyla da yemek ve içeceklerde tercih edilen bir baharattır.
Ağız kokusunu gidermek için kullanılan nane, sakız, gargara vb. ürünler geçici olarak ağız kokusunu giderebilmektedir. Sağlık problemleri, bazı besinler ve alışkanlıklar ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır. Birçok durumda diş hijyeni sağlanarak ağız kokusu giderilebilmektedir.
Karanfil çiğnemek nefesinizin temiz kalmasını sağlar. Hoş kokusu nedeniyle karanfil çiğnemek ağız kokusuna karşı kullanılacak alternatif bir baharattır. İçerdiği maddelerden ötürü düşük düzeyde diş eti ağrılarına da iyi gelmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Ayrıca aşırı dozda karanfil tüketimi kanın seyrelmesine sebep olur. Karanfil çok faydalı bir baharat olmasına rağmen aşırı tüketiminin toksik etkiye yol açabileceği bilinmektedir. Dolayısıyla uzmanlar karanfilin kontrollü bir şekilde tüketilmesi tavsiye etmektedir.
Karanfil, çeşitli ağız hastalıklarına neden olan ağız bakterilerinin gelişmesini önler. Ağızda bulunan mikropları öldürür. Ağrı kesici özelliği ile diş ağrıları için de kullanılabilir.
Sigara, alkol tüketimi, kötü ağız ve diş hijyeni de ağız kokunu oluşturabilir. Sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, postnazal akıntı, şeker hastalığı, laktoz (sütteki şeker) intoleransı, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.
Bir kere öpüşmeden önce ağzınızın kötü kokmadığından emin olmalısınız. Ağız kokunuz olduğunu düşünüyorsanız ağzınıza meyveli ya da naneli bir sakız ya da şeker atarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu ağız kokusuna bir formül verdi. Saraçoğlu, formülle ağız kokusunun 5-6 saat yok olacağını söyledi. Adaçayı kürü ağız kokusunu gideriyor. Yaklaşık bir bardak suda bir tutam adaçayı yani 4-5 gram ada çayı 10 dakika süre ile demlenerek hazırlanıyor.
Karanfil öğütülerek kullanıldığı gibi ağızda çiğnenerek de kullanılmaktadır. Karanfil Çiğnemenin Faydaları Nelerdir? Karanfil çiğnemek boğaz ağrısına iyi geldiği gibi soğuk algınlığının giderilmesine yardımcı olur.
Karanfil, mikroplarla savaşan özellikte olan bir bitki olduğu için boğaz enfeksiyonlarında doğal ilaçtır. Dilerseniz sade olacak halde de ağız içinde bekletip etkisini görebilirsiniz. Keskin kokulu yiyeceklerin sonrasında ağızda oluşan kokuları gidermede karanfilli su içmek oldukça doğal bir yöntem olacaktır.
Karanfil Yutmanın Faydaları
Genellikle sindirim sistemi hastalıklarında mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik gibi durumlarda karanfil yutulması önerilebilir. Diğer yandan antioksidan özelliği ile vücuttan toksinlerin atılması için karanfil yutulabilir. Ancak karanfil direk yutulduğunda mide yanmasına sebep olabilir.
Ağız kuruluğu, ağız kokusuna neden olabilir, dolayısıyla bol su içilmelidir. Ağız kuruluğuna yol açan meşrubatlardan, kahveden ve alkolden kaçınıp bol miktarda su içerek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Şiddetli ağız kuruluğu sorunu yaşamanız durumunda diş hekiminiz reçeteli yapay tükürük önerebilir.
Ağız Kokusuna Doğal Çözüm Yolları
Dönem dönem karbonat, limon ve tuzla gargara yapıp ağzınızın tamamen temizlendiğinden emin olun, Kokulu besinlerin tüketimini azaltın ya da ardından nane ve karanfil gibi koku azaltıcı şeyleri tercih edin, Sigara ve alkol kullandıktan sonra ağzınıza bir karanfil atın.
Karanfil ağızda çiğnemek için tercih ediliyorsa günde bir ila iki adet kullanımı yeterli oluyor. Baharat olarak ise bir çay kaşığı veya daha az karanfil, yemekleri tatlandırmak adına hem belirgin hem de dengeli bir aroma sağlamaya yetiyor.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Ağız kokusu reflü gibi mide rahatsızlıklarından ötürü meydana geliyorsa öncelikle mide sorunu aşılmalı, tedavi olunmalı ve diş hijyeni aksatılmadan yapılmalıdır. ü Ağız kokusu sigara, alkol gibi kötü alışkanlıkları kullanmaktan kaynaklanıyorsa kötü alışkanlıklar azaltılmalı veya mümkünse tamamen bırakılmalıdır.
Kronik Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu bir hastalıktan kaynaklı ise bu hastalığın tedavisi yada ağız hijyeninden kaynaklı ise gerekenlerin yapılması sonucunda tedavi edilebilir. Eğer doğru tanı konulursa yüzde doksan oranında ağız kokuları tedavi edilebilmektedir.
- Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. - Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili oluyor. - Probiyotikten zengin gıdalar alınmasına önem vermek gerekiyor. - Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabiliyor.
Sinüzit, zatürre, şeker hastalığı, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, reflü, laktoz intoleransı, çeşitli mide hastalıkları, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları ağız kokusuna yol açabilir. Ağız kokusu kronik hale geldiği takdirde nedenleri belirlenerek bir an önce tedaviye başlanmalıdır.
Normal kullanım sınırları içinde kullanıldığında genellikle zararsızdır. Ancak karanfil faydaları olduğu kadar aşırı tüketimde zararları da olabilen bir bitkidir. Aşırı tüketimi, sindirim rahatsızlıklarına, baş dönmesine, uyku bozukluklarına ve kanın pıhtılaşmasına neden olabilir.
Diş eti çevresinde hafifçe çiğneyerek veya karanfili dişinize bastırarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Karanfilin uyuşturucu ve antiseptik özellikleri, ağrıyı azaltır ve enfeksiyon riskini düşürür. Kuru karanfil yağı, diş ağrısı için başka bir kullanım seçeneğidir.
Malzemeler: 2 bardak su, 2 adet çubuk tarçın, 2 adet karanfil. Yapılışı: Malzemeleri bir cezveye koyun ve kaynatın. 15- 20 dakika kaynadıktan sonra süzgeç ile sıvıyı ayırın. Soğuduktan sonra ise gargara yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri