Yetişkin bir insan günün herhangi bir saatinde kefir içebilir ancak gelişme çağındaki çocukların kefiri uykudan önce tüketmesi tavsiye edilmektedir. Çocuğunuzun yatmadan önce içeceği bir bardak kefir, zihinsel gelişimine ve kemik gelişimine katkı sağlamaktadır.
7. Kefir hangi zamanlarda tüketilir? Kefirin en iyi özelliklerinden biri de günün her saati, aç ya da tok karnına rahatlıkla tüketilebilecek bir içecek olması. Yüksek besin değeri sayesinde kefir, gün içerisinde ara öğün olarak da tercih edilebilir.
Günün her saati bir bardak kefir içilebilir. Ancak her faydalı içecekte olduğu gibi kefirin tüketimi de abartılmamalıdır. Kefir günde maksimum 2 bardak içilmelidir. Ancak yetişme çağındaki çocuklarda kefirin yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilir.
Kefir ne zaman içilmelidir sorusunun cevabı kişiye özel diyet programı hazırlanırken belirlenir. Genel olarak ara öğünlerde yer verilir. Diyet sürecinde kalsiyum tüketimi yağ yakımını hızlandırıp kilo vermeyi kolaylaştırır. Kefir, kalsiyum minerali bakımından zengindir.
Kavanozun yada şişenin kapağını kapatmıyoruz ağzına kağıt havlu kapatıp, paket lastiği ile kapatıp, karanlık bir ortamda 12 saat kadar mayalanmak üzere bırakıyoruz. 12 saat geçtikten sonra mayalanmış kefir şişemizin ağzını açıyoruz.
İlgili 17 soru bulundu
Kefir mayası bakımı iyi yapılmadığında kötü bir koku ve tat oluşur ve bu durumda muhtemelen mayanız bozulmuştur. Maya tanelerinde yüksek miktarda yapışkanlık, anormal görünüm, koyu sarı renk, rahatsızlık veren bir koku ve tanelerin yuvarlak görünümünün düzleşmesi mayanızın bozulduğuna dair bir işarettir.
Eğer kefirden ağır ve ekşi bir koku geliyorsa, kullanmadan atmanız gerekir. Kefir, yoğurda benzer bir kıvama sahiptir. Eğer kefirin kıvamı tıknaz bir kıvama dönüştüyse, yani bardağa kolayca dökülmüyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Kefirin üst kısmında su, altında ise katı parçalar varsa, bu bozulduğunu gösterir.
Tüketilme şekli ve eklenen diğer besinler sayesinde kilo üzerindeki kontrolü netleşir. Peki, kefir kilo aldırır mı? Kefir tüketerek kilo alacağınız zamanlar da olacak elbette. Genellikle diyet programlarında dikkat çeken kefir, düşük kalorili beslenme listelerinde metabolizmayı hızlandırmak için tercih edilir.
Bu tip hastalıklar genelde zayıf bağışıklık sistemlerinde ortaya çıkabildiği üzere, kefir, aktif büyüyen bakteri ve maya içerir, bu yüzden de maya ve bakterilerin, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde farklı enfeksiyonlara yol açabildiği bilinmektedir. Hamile veya emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
Doç. Dr. Oğuz Gürsoy veriyor: 'Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun çalışmalarına göre gramında en az bir milyon yararlı bakteri olan kefirden en az 100 mililitre tüketilmeli. Yani bir gün içerisinde 100 ml de 300 mililitre de kefir tüketilebilir.
Kefir de bağırsak sağlığını düzenleyen ve bağırsakları çalıştıran bir besindir. Sabah aç karna ve akşam yatmadan tüketilen bir bardak kefir sindirim sistemi için olumlu etkiler yaratacaktır.
3. İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
Kefir, içinde bulunan probiyotiklerle idrar yolu problemlerinde olumlu etki yaratır, iyileşme sürecine katkıda bulunur. Eğer sık sık idrar yollarınızla ilgili problem yaşıyorsanız, bol bol su tüketmeye ve kefir gibi probiyotik içeriğe sahip içecekler tüketmeye özen gösterin.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kefir, hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Kefirdeki laktik fermentler doğal savunmayı güçlendirir ve bakterilerle savaşmak için vücuda daha fazla güç sağlar. Elbette kefir tüm hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Ancak bağırsak enfeksiyonlarına karşı özellikle etkilidir.
Triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan kefir, gevşeme ve uyku verici özelliğiyle de gece rahat uyumaya yardımcı oluyor.
Kefir neye iyi gelir sorusunun cevabı ise aşağıdaki gibidir: Sindirim problemlerinde yararlı olabilir: Sağlıklı bir bağırsak florası, birçok hastalığa karşı koruyucu etkilere sahiptir. Kefirde bulunan probiyotikler ise, bağırsak duvarına yerleşerek floranın düzenlenmesine katkı sunarlar.
Bu yüzden kefir kabızlığa iyi gelebilmektedir. Kefir ürününün kaynağında bağırsak florasını olumlu yönde etkileyen probiyotik yer almaktadır. Bu yüzden kabızlık sorununun geçmesi için kefir besini düzenli olarak tüketilmelidir. Kefir ürünü bir içecek türüdür.
Kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir.
Bir içeceğin -sarhoşluk vermesi sebebiyle- haram olabilmesi için, bir insanın normal olarak içebileceği azami miktarı içildiğinde insanı sarhoş etmesi gerekir. kefirde böyle bir etki yoktur ve içilir, caizdir.
Sindirim faaliyetlerinin düzenli bir şekilde devam ettirilmesi için bağırsaktaki yararlı bakterilere ihtiyaç vardır. Önemli bir probiyotik olan kefir, bu bakteri florasını destekleyerek ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik, bağırsak krampları gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur.
Düzenli kefir tüketildiğinde kolesterol seviyesi de düzenlenir. Ayrıca kefir metabolik fonksiyonların da iyileşmesini sağlar. Kefir tüketimi genel olarak bağırsak florasının iyileşmesini sağlar. Kefirin sağlığa bilinen bir zararı yoktur.
4- Kefir: İçerisinde bağırsakları düzenleyen probiyotikleri barındırır. Aynı probiyotikler yağ yakım sürecini de hızlandırıyor. Eğer göbek bölgenizdeki yağları vermek istiyorsanız her gün düzenli olarak kefir tüketmelisiniz.
Donmuş kefir tanelerini tekrar kullanmak istediğinizde ise; donmuş tanelerini bir bardak soğuk suda birkaç dakika bekletin. Buzu çözülen taneleri süzgeçe alarak soğuk suyun altına tutun. Buzdan tamamen kurtulan taneler yarım bardak süte 2 yemek kaşığı olacak şekilde süt ekleyin.
KEFİR AÇ KARNINA MI TOK KARNINA MI İÇİLİR? Kefir günün her saati, aç yahut tok bir şekilde rahatça tüketilebilir. Ayrıca gün içerisinde ara öğün olarak da kefir içebilirsiniz.
48 saatten daha fazla beklemiş kefir kullanılmaz. * Kabızlığa karşı, 24 saatten daha az süre, yaklaşık 12-18 saat mayalandırılan kefir, ishali durdurmak için 48 saat süreyle mayalandırılan kefir kullanılır.
Kefir tanesi ile üretilen kefirin raf ömrü 3-12 gün iken, ticari starter kültürle üretilen kefirin raf ömrü 28 güne kadar çık- maktadır (Rattray ve O'Connell, 2011).
Ortalama 48 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri