Dinen yükümlü sayılan insanların davranışları ve bunlarla ilgili hükümler anlamında fıkıh terimi.
EF'AL. [l ince] (ﺍﻓﻌﺎﻝ) i. (Ar. fi'l'in çoğul şekli ef'āl) Fiiller, yapılan işler, eylemler: “Ef'âl-i beşer.” “Ef'âl-i hasene.” Hâil olmaz feyz-i fazl-ı Hakk'a ef'âl-i ibâd / Gāfil olma zâhidâ rindân-ı derd-âşâmdan (Rûhî-i Bağdâdî). Ef'âl-i zâlimâneyi tâkip eder nedem (Muallim Nâci).
Sık kullanılan fakat genel olarak anlamı bilinmeyen bir terimdir. Efali mükkelefin'in kelime anlamı ise mükelleflerin fiilleridir. Efali mükellefin içinde vacip, farz ve sünnet gibi terimler bulunur.
Tevhid, “bir bilmek, birlemek, birlikte düşünmek” demektir. Yaratma, hayat verme, rızıklandırma, öldürme, diriltme, affetme, şifa verme gibi sonsuz fiillerin hepsini Allah'tan bilmeye “tevhid-i ef'al” denilir.
Efâl-i mükellefin, mükellefiyet çağı olarak tanımlanan buluğ'a eren her akıllı Müslümanın yapabileceği fiillerle ilgili dini etiketleme veya sınıflama ifade eden bir terimdir.
İlgili 26 soru bulundu
[l ince] (ﺍﻗﻮﺍﻝ) i. (Ar. ḳavl “söz”ün çoğul şekli aḳvāl) Sözler, lâkırdılar: Kāl ehlinin akvâlini terk eyle Niyâzî / Şimden gerü hâl ehlinin ahvâli göründü (Niyâzî-i Mısrî).
Sıfat sadık, vefakâr.
Şikar kelimesi, av ve avlanan hayvan anlarıma gelmekte olan bir kelimedir. Aynı zamanda avlama ve ganimet manalarına da sahip olduğunu söylemek mümkündür. Şikar kelimesi düşmandan ele geçirilen mal olarak da bilinmektedir.
(ﺷﺠﻴﻊ) sıf. (Ar. şecā'at “cesur olmak”tan şecі') Cesur, yürekli, yiğit: Güzelliğine, şecî tavırlarına meftun olarak maiyetine almış (Ömer Seyfeddin). Fakat Osmanlı ordusunun cesur, şecî ve azimli kumanda heyetine rağmen düşman sayıca da teçhîzatça da üstündü (Sâmiha Ayverdi).
: Avlanma : Av Sayd-ı şikâr : Avlanma Zülf-i nigâr : Güzelin saçı ។
Şakir şükreden, iyiliklerin kıymetini bilen, Allah'a teşekkür eden anlamına gelmektedir. Şakir aynı zamanda da durumundan memnun olan kimse demektir.
1. Küçük duruma getirilmiş, küçültülmüş, ufaltılmış. 2. sıf. ve i. dilb. Sonuna –cik, –cek, –ceğiz gibi küçültme eklerinden biri getirilmiş (isim), küçültme ismi, ism-i tasgir: “Adam-cık.” “Yavru-cak.” “Köy-ceğiz.”
(مُ رَ بّ) [ ع . ] (اِفا.) پرورش دهنده .
Alıcıyı aldatmak amacıyla satışa çıkarılmadan önce bir müddet sütü sağılmamış hayvan. Bir akdin veya hukukî bağın ortadan kaldırılması anlamında fıkıh terimi. İvazlı akidlerde taraflardan birinin diğerini aldatması anlamında fıkıh terimi.
musaddak teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Doğruluğu tasdik edilmiş.
Arapça bir isim olan Ahmet isminin ilk anlamı Övülmüş olan ve övülmeye layık olandır. Aynı zamanda Ahmet ismi beğenilmiş anlamını da taşımaktadır. Bir diğer anlamı olarak Ahmet ismi Allah'a şükreden anlamlarını taşımaktadır.
İşte Türk Dil Kurumu'na göre Şaziment isminin anlamı; Kimseye benzemeyen, farklı, tek, eşsiz.
Sahir isminin anlamı: Gece uyumayan.
صیانة ] 1 - (مص م .) حفظ کردن . 2 - خویشتن نگاهداشتن . 3 - (اِمص .)
Bu noktadaki en önemli kriter ise Süheyl isminin taşıdığı anlam oluyor. Türk Dil Kurumu'na göre Süheyl isminin anlamı şöyle; Güney yarımküresinde yer alan parlak yıldız.
ŞÜKÛH. (ﺷﻜﻮﻩ) i. (Fars. şukūh) Ululuk, azamet, haşmet: Bu çemen gül-sitân-ı devletidir / Berg ü şâhı şükûh u şevketidir (Nâbî). Böyle şân-ı şükûh ile Dârâ / Görse dârâtını eder tahsin (Fıtnat Hanım).
Sünbül; çok yıllık, soğanlı, otsu bir süs bitkisi olup 15-30 cm kadar boylanabilmektedir. Kök sistemi soğandır ve sünbül üretimi bu soğanlarla yapılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Şavk kelimesi, ''şevk'' kökünden türetilmiştir. Şevk, hem istek ve arzu hem de parlak anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan şavk kelimesinin sözlük anlamı ise ışıktır. Bu kelime genellikle ay sözcüğüyle birlikte kullanılır.
Bir şehir veya bölgenin emniyet ve asayişinden sorumlu askerî vali. Sözlükte “yük, azık, düşmanlık, at sürüsü” mânalarına gelen şahne (şıhne) kelimesi, III. (IX.) yüzyılın sonlarından itibaren bir şehrin veya bölgenin muhafaza ve kontrolünden sorumlu kişiyi ifade eden terim olarak kullanılmıştır.
Süheyl isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 116.981 kişiden birinin ismi Süheyl.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri