Karanfil tercihe göre bahçede veya evin içerisinde yetiştirilebilen çok yönlü bir çiçektir. Genellikle açık, güneşli ortamı sever. Bundan ötürü özellikle evde yetiştiriliyorsa günde minimum 5 saat açık havayla teması sağlayarak güneş ışınlarından beslenmesi sağlanmalıdır.
Yaz aylarında 18 – 23 derece; kış aylarında ise 9 – 15 derece evde yetiştirilen karanfil için ideal sıcaklık dereceleridir. Solmaya başlayan karanfiller hemen kesilmeli ve yerine yenilerinin çıkması sağlanmalıdır. Aksi durumda karanfil gelişemez ve çiçek açamaz.
Otsu ve çok yıllık bir çiçektir. Kokusu yoğun olan karanfil çiçekleri genellikle ılıman havaları sevmektedir. Boyları 20 ile 40 cm arasında değişir.
Karanfil çiçeği, açık ve bol güneşli alanları sever. Bu yüzden güneş alan bir ortama konumlandırılmalıdır. Yeterince ışık almazsa, gelişimi yavaşlar. Evde baktığınız karanfilleri, yaz aylarında belli saatlerde gölge bir alana almaya özen gösterin.
Aynı zamanda bitki yarı gölge alanlarda barındırılmalıdır. Karanfil bitkisinin yetiştiği ortamda çok sıcak olmamalıdır. Aksi takdirde bitki zor bir şekilde çiçek açımı yapabilir. Bu nedenden dolayı saksıda bakılan karanfil bitkileri yeterince güneş aldıktan sonra gölge bir yere konulmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle solmaya başlayan karanfil çiçekleri hemen kesilerek arkasından gelen yenilerin gelişmesine imkan sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde karanfil çiçeği gelişim gösteremez ve o çok sevilen çiçekleri açamaz. Genel aşamada ise karanfilin budanması için ilkbahar uzayan sapların kesilmesi gerekir.
Karanfil Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Karanfil bitkisi özellikle sıcak ve ılıman yerlerde daha kolay yetişmektedir. Sıcağı sevmesi sebebi ile özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tohumu ekmek gerekmektedir. Özellikle Nisan ayında ekilmesi iyi sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.
Karanfil Çiçeğinin Anlamı
Pembe renkli karanfiller, masumiyeti ve sevgiyi temsil eder. Duygusallığı da temsil eden pembe karanfil, duygusal kişilere gönderilebilir. Kırmızı karanfil ise aşkı ifade eder. Sevilen birine karşı verilen kırmızı karanfiller, aşkın en güzel halini temsil etmektedir.
Çok yıllık bir bitki olan bu karanfil türü kesme çiçek elde etmek için özellikle seralarda yetiştirilir ve çelikle üremesi sağlanır.
İçeriğindeki öjenol sebebi ile ağrıyı azaltmaya ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olduğu için diş ağrısı ve hazımsızlıkta da kullanılan karanfilin faydaları şunlardır: Ağız sağlığını korumaya yardımcıdır. Diyabete iyi gelir. Kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Daldırma yöntemi ile karanfil çoğaltma
Çiçek solduktan hemen sonra keserek alın ve bu çiçeksiz dalı toprağa daldırma yöntemi ile ekin. Bu yöntemde dal kırılmadan toprağa doğru eğilir ve ucundan toprağa ekilir. Bir süre sonra yeni filizlenen karanfilleriniz olacaktır. Yaz bitene kadar aynı metodu uygulayabilirsiniz.
Kuruyan bir karanfili canlandırmak mümkündür. "Kuruyan karanfil nasıl canlandırılır?" diye merak edenler için buz ve sıcak su uygulaması önerilebilir. Öncelikle çiçeğin köküne düzenli aralıklarla buz konur. Ardından sıcak su uygulaması ile çiçek canlandırılabilir.
Özellikle askeri cenazelerde ve şehit anmalarında, kırmızı karanfiller, hayatını kaybeden askerlerin anısını yaşatmak ve saygı göstermek için bırakılır. Bu tür etkinliklerde, kırmızı karanfiller genellikle askerlerin mezarlarına ya da anıtlarına bırakılır.
Suyu sevmeyen karanfil çiçeğinin toprağı çok sulanırsa karanfil solar. Kuruyan karanfil çiçekleri makas yardımı ile kesilmelidir. Aksi halde çiçek solabilir. Uygun toprak ve saksı olmazsa, karanfil çiçeği büyük ihtimalle solacaktır.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur.
Karanfil yetiştirilecek toprak; süzek, bitki besin maddelerince zengin olmalıdır. Toprak pH' sının 6-7 arasında olması karanfil için uygundur. Alkali topraklarda besin maddesi alımı engellenir, asitli topraklarda çürümeler, çeşitli hastalıklarda artışlar görülür.
Ocak: Karanfil
Ilık kış aylarının çiçeği karanfil, ocak ayının doğum çiçeği. Bu ayın en dayanıklı çiçeği olan karanfil; sonsuz aşk, cazibe ve saygınlık kavramlarının en güzel temsilcisi. Ocak ayında doğduysanız kendinize hediye olarak bir demet karanfil alabilir, yaşam alanlarınızı karanfil ile süsleyebilirsiniz.
Genellikle hoş bir kokusu olan karanfil baharat olarak kullanılırken çiğnendiğinde ağız kokusu giderme ve nefesi açma gibi çeşitli özellikleri de vardır. Karanfilin kaynatılarak elde edilen suyu, çayı, yağı, tozu gibi çeşitli kullanım şekilleri vardır.
Sadece yakaya takılmıyor: Karanfil
Karanfil genellikle şarap içerisinde servis edilir ancak çiğ olarak da yenebilir.
Lavinia çiçeği, dünya üzerindeki pek çok ülkede ölüm çiçeği olarak bilinmektedir. Bu sebeple lavinia çiçeği ölümü çağrıştıran bir çiçek olarak nitelendirilmektedir. Lavinia çiçeğinin bir hayli merak uyandıran Latince adı "Knautia arvensis" olup uyuz çiçeği yahut misk çiçeği olarak da bilinen bir çiçek türüdür.
Sarı Çiçeğin Anlamı; Ayrılık
Bir arkadaşa verildiğinde arkadaşlık bağlarının güçlenmesine neden olarak bağlılığınızı ifade etmenizi sağlayan sarı gül, sevgili ya da eşe verildiğinde biraz daha hüzünlü anlamlar taşıyor. Sarı gül sevgili ya da eşler arasında ayrılık mesajı için kullanılmaktadır.
Kayınvalidelere hediye edilen çiçekler; gül, karanfil, nergis, zambak, orkide olarak sıralanabilmektedir. Orkideler çeşitli çiçek malzemeleri ile bütünleştiğinde ve farklı renk seçenekleri tercih edildiğinde bambaşka görünüm kazanmaktadırlar.
Karanfil tercihe göre bahçede veya evin içerisinde yetiştirilebilen çok yönlü bir çiçektir. Genellikle açık, güneşli ortamı sever. Bundan ötürü özellikle evde yetiştiriliyorsa günde minimum 5 saat açık havayla teması sağlayarak güneş ışınlarından beslenmesi sağlanmalıdır.
Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir. O nedenle karanfil tohumu ekildikten sonra çimlendirme süresi de ona doğru orantılıdır.
"Dünyada yaklaşık 90 çeşit karanfil bulunmaktadır. İki yıllık bir bitki türü olan bu çiçeğin ana vatanı ise Doğu ve Kuzey Afrika'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri