Kesme çiçekçiliğin vazgeçilmezlerinden olan karanfilin; çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı ağırlıkta olmak üzere birçok renkte olabilir. Karanfil seralarda her mevsim üretilebilir, bu sebeple de karanfil fiyatları çok yükseklerde seyretmez. 80'den fazla cinsi olduğu bilinen karanfile ait 2000 kadar alt tür vardır.
Karanfil çiçeği güzel kokusu ve hoş görüntüsü ile çok sevilen bitkiler arasında. Yılda iki kere çiçek açmaları da onların daha da çok sevilmesine neden oluyor.
Karanfil, fakültatif uzun gün bitkisidir. geciktirmektedir. gerekmez ancak, uzun günlerde daha erken ve daha bol çiçek açar. sonrası ömrünü etkilemektedir.
Otsu ve çok yıllık bir çiçektir. Kokusu yoğun olan karanfil çiçekleri genellikle ılıman havaları sevmektedir. Boyları 20 ile 40 cm arasında değişir.
Balkonlarınız ve bahçeleri süslemek için kullanılan özel bir ürün çeşididir.Bakımı oldukça kolaydır.Uzun ömürlü ve çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri kokulu ve çok yüksek albenilidir.Saksıda yetiştiriciliğe uygundur. -Karanfil Çiçeği Fidesi Gönderimi:Özel tasarım fide kolisinde.
İlgili 20 soru bulundu
Mayıs-Ekim ayları arasında çiçeklenen karanfilin ucunda tek veya toplu çiçekler bulunur. Balkonda ve bahçede yetiştirmek mümkündür. Karanfil çiçekleri, parfüm sektöründe sık sık kullanılır.
Kesme çiçekçiliğin vazgeçilmezlerinden olan karanfilin; çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı ağırlıkta olmak üzere birçok renkte olabilir. Karanfil seralarda her mevsim üretilebilir, bu sebeple de karanfil fiyatları çok yükseklerde seyretmez. 80'den fazla cinsi olduğu bilinen karanfile ait 2000 kadar alt tür vardır.
Ancak yeni uzayan sapların içindeki yan saplarda yaklaşık 5 cm yukarıdan koparılarak karanfilin çiçek açması devam ettirilebilir. Ancak bu budama işlemi yalnızca bir kez yapılması eğer daha fazla yapmaya devam ederseniz karanfil çiçeğinin kalitesi düşecek ve hoş kokusu ile büyüleyici renkleri gözden kaybolabilir.
Genellikle açık, güneşli ortamı sever. Bundan ötürü özellikle evde yetiştiriliyorsa günde minimum 5 saat açık havayla teması sağlayarak güneş ışınlarından beslenmesi sağlanmalıdır. Karanfilin gereksinimi sıcaklık değil daha çok ışıktır.
"Kuruyan karanfil nasıl canlandırılır?" diye merak edenler için buz ve sıcak su uygulaması önerilebilir. Öncelikle çiçeğin köküne düzenli aralıklarla buz konur. Ardından sıcak su uygulaması ile çiçek canlandırılabilir. Karanfil çiçeği bakımı konusuna özen gösterilirse çiçeğin kurumasının önüne geçilebilir.
Soğuğa dayanıklı bitkiler arasında yer alan karanfil hoş kokulu olarak bilinmektedir. Yaz kış, kolay bir şekilde bakılabilen karanfiller yaklaşık -17 ile -40 dereceye kadar ısıya dayanıklılık gösterebilmektedir.
Karanfil tohumu ekim işleminden sonra toprağın her zaman nemli olması gerekmektedir. Bu sebeple de her gün düzenli olarak sulanması oldukça önemlidir.
Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir. O nedenle karanfil tohumu ekildikten sonra çimlendirme süresi de ona doğru orantılıdır.
Karanlık, serin ve kuru bir yerde, hava almayan cam bir kavanoz içinde saklanan karanfil bu şekilde ortalama 1 yıla kadar tazeliğini koruyabilir.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur.
Özellikle askeri cenazelerde ve şehit anmalarında, kırmızı karanfiller, hayatını kaybeden askerlerin anısını yaşatmak ve saygı göstermek için bırakılır. Bu tür etkinliklerde, kırmızı karanfiller genellikle askerlerin mezarlarına ya da anıtlarına bırakılır.
Ağrı kesici özellikleri nedeniyle diş ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve adet sancıları gibi ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, antiseptik özellikleri, enfeksiyonların önlenmesinde ve tedavisinde de yardımcı olabilir. Özellikle ağız ve diş sağlığı için kullanımı oldukça yaygındır.
"Dünyada yaklaşık 90 çeşit karanfil bulunmaktadır. İki yıllık bir bitki türü olan bu çiçeğin ana vatanı ise Doğu ve Kuzey Afrika'dır.
Endonezya kökenli bir ağaç olan karanfil ağacı çoğunlukla Güney Asya ve Afrika kıtasında da yetişiyor. Hint Okyanusu etrafındaki adalarda da yetişen karanfil ağacı Türkiye genelinde Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştiriliyor. Özellikle Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilen karanfil ağacı hoş kokuludur.
Dallarının ucunda tek ya da toplu olarak çiçekleri bulunur. Farklı tonlardaki çiçekleri, oldukça dekoratif bir görüntüye sahiptir. Aynı zamanda kesme çiçek olarak da sıkça kullanılır. Seralarda yetiştirilen türleri her mevsim çiçek açar.
Karanfilin kalitesi, yüzme testi ile kolayca anlaşılabilir. Suya atılan karanfil, dibe iniyorsa veya başı yukarıda kalacak şekilde suda dikey olarak kalıyorsa kalitelidir. Ancak suda yatay bir şekilde yüzüyorsa, kalitesi düşüktür.
İlk aşama olarak sulamadan söz edelim: Karanfil çok sulama gerektiren bir bitki değil. Bu sebeple onu ne zaman sulamanız gerektiğini iyi belirlemeli, toprağının kuruduğundan emin olmalısınız. Eğer toprağı nemli ise bir süre daha sulama yapmadan devam edebilirsiniz.
Buz çiçeği güneş ışığını çok sever. Buna rağmen yarı gölge alanlarda da rahatlıkla gelişimine devam edebilen bir çiçektir. Kış aylarında kuruyan yapraklarının budanması çiçeğin gelişimine fayda sağlaması bakımından önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri