Karapapaklar veya Terekemeler (Azerice: Qarapapaqlar, Tərəkəmələr), Kuzey Kafkasya'da Derbent, Gürcistan'da Kvemo Kartli, Bolnisi Azerbaycan'da Kazah, İran'da Sulduz ve Türkiye'de de genel olarak Kuzeydoğu Anadolu'da yaşayan Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan biridir.
Kıpçak Türklerinin bir alt uruğu olan Karapapakların tarihi, yaşadıkları Kafkasya, Doğu Anadolu ve İran coğrafyasının tarihi ile çok ilgilidir. Bu bölgelerde yaşanan her gelişmede etken rol üstlenmişlerdir.
Karapapaklar, Kafkasya'nın tamamına az-çok yayılmış, bugün Kafkasya ( Azerbaycan, Gürcistan, Dağıstan vb. gibi ), Türkiye ve İran'da varlıkları devam eden eski bir kuzey Kafkas kökenli Türk boyudur.
Terekemelere ayrıca “Karapapak” da denmektedir. Terekemeler, Kars, Iğdır, Ardahan, Iğdır, Muş, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı, İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı, Bursa gibi şehirlere göç eden çok sayıda Karapapak vardır.
Karapapahlar Türkiye'nin Kars, Muş ve Amasya civarında; Kuzey Kafkasya'nın Derbent, Gürcistan'ın Borçalı ve Karaçöp; Azerbaycan'ın Kazak ve çevresi ile İran'ın Salduz bölgesinde yaşamaktadırlar.
İlgili 27 soru bulundu
Bu Türk toplumları Azericeyi anadili olarak kullanmaktadırlar. Büyük Sovyet Ansiklopedisi'ne göre Azerbaycan'da yaşayan Afşarlar, Karapapaklar, Ayrımlar ve Şahsevenler Azerileri oluşturan boylardır.
Hemen açıklayalım; Karapapaklar en kadim Türk boylarından biridir. Oğuz'ların Kıpçak boyundandır.
Kafkasya`da ve yakın bölgelerde dağınık bir şekilde yaşayan Karapapak Türklerine, siyah astragan kalpak giydikleri için komşuları bu adı vermişlerdir. Muhtemelen Türkmen kelimesi ile ilgili olarak Terekeme adıyla da anılmışlardır. Karapapaklar Sünni Müslümandır.
Buna göre Terekemelerin ataları Terek Irmağı çevresinde yaşarlarken bazı sebeplerden dolayı buraları terk etmişler ve Gürcistan ile Türkiye'ye yerleşmişlerdir. Gürcistan ve Türkiye'ye geldiklerinde diğer yerli toplumlar onları Terekeme olarak adlandırmışlardır.
Karapapah-Terekeme Türklerinin hemen tamamı Müslüman'dır. Sünni- Hanefi mezhebi en yaygın mezheptir. Fakat az da olsa İran ve Azerbaycan'ın etkisiyle Şii mezhebine mensup kişiler de bulunur.
Terekeme kelimesinin anlamı ile ilgili tüm detayları derledik. Terekeme kelimesi aynı zamanda Karapapaklar olarak da ifade edilebilir. Genel olarak Kuzeydoğu Anadolu da yaşayan Azerbaycan Türklerinin oluşturduğu etnik boylardan birisi olarak ifade edilebilir.
Nüfusun yaklaşık %25'i tarım, %23'ü hayvancılık, % 33'ü ticaret ve sanayi ve %19'u da diğer sektörlerde çalışmaktadır. Şehrin nüfus yapısını çoğunluk olarak Azeriler, ardından ise sırasıyla Türkler ve Kürtler oluşturur.
Kafkasya'da yaşayan Türk kökenli Âzerîler, Kumuklar, Karaçaylar, Balkarlar ve Nogaylar içinde nüfus itibariyle çoğunluğu Âzerîler teşkil eder. Azerbaycan, Gürcistan, Dağıstan ve Rusya Federasyonu'nun değişik yerlerinde bulunan Âzerîler'in sayısı 1996 nüfus sayımına göre 7.549.000'dir.
Kıpçaklarda da diğer bazı Türk boylarında olduğu gibi bir “sarışın”lık ve açık renk göz durumu söz konusudur. Ayrıca görüşlerden bazıları etnonimin Rusça versiyonu olan polovets adının Slav dillerinde hep sarı değil, bazen mavi rengi(göz) de bildirdiğini belirtir.
Kuman-Kıpçaklar, Ortaçağ boyunca Türkistan'dan Karadeniz'in kuzeyindeki geniş düzlüklere göç eden son bozkır Türk boyudur. Farklı kaynaklarda çeşitli adlarla anılan Kuman-Kıpçaklar, Karadeniz'in kuzeyindeki bozkırlarda kabile ittifakı şeklinde yönetimlerini oluşturmuşlardır.
Kırım'a gelenler, devam eden Moğol saldırıları yüzünden Suğdak üzerinde deniz yoluyla Sinop'a gelmişler ve Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Zonguldak ve Bartın yörelerine yayılmışlardır Ayrıca Candaroğulları beyliği döneminde Kırım ve Kıpçak bölgesi ile deniz ticareti artmıştır.
Terekeme kelimesinin ise göçebeleri tanım- lamak için kullanıldığı görüşündedir (1942: XIV). Caferoğlu'nun ifadesinden yola çıkarak Terekemelerin Kafkasya ve Azerbaycan Yö- rükleri olduğunu söylemek mümkündür.
Gürcistan ve Azerbaycan'ın yanı sıra Karapapahların en yoğun yaşadığı yerler, başta Kars olmak üzere Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesidir. Kars, Iğdır ve Ardahan'da nüfusun çok önemli bir kısmı Karapapah'tır. Terekemeler Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı gibi şehirlerimizde de oldukça fazladır.
ederiz. Bala kelimesinin anlamı 'Evlat'tır.
Terekeme kelimesi, Terakime sözcüğünden doğan bir deyimdir. Başka bir ifade ile “Türkmen” sözcüğünün yöresel bir telaffuzu olup, Türkmen kelimesinin çoğulu anlamını içermektedir. TEREKEMELERİN DİNİ İNANCI NEDİR? Türkiye'de bulunan Terekeme genellikle İslam dinine mensup olarak bilinmektedir.
At üstündeki savaşçı kabiliyetleri ile bilinen Karapapak/Terekeme Türklerinin kadim yurtları Kafkasya'da yer alan Gürcistan'ın Borçalı bölgesidir.
Bunun yanında birçok kaynakta Karapapak / Terekeme Türklerinin Oğuz ve Kıpçak boylarının kaynaşmasından ibaret oldukları dile getirilir. Karapapak / Terekeme Türklerinin Oğuz Türkleriyle olan bağı, dil özellikleri yanı sıra ağırlıklı olarak “Terekeme” adı üzerinden açıklanmaktadır.
Borçalı Karapapak / Terekeme ağzı Azerbaycan Türkçesinin Batı grubu ağızları içinde değerlendirilmektedir.
türkmen sözcüğünün arapçadaki çoğulu olan "terakime" den gelen sözcük. özellikle kars'da yerleşmiş, bir türk boyu. kendine ait dilleri de vardır. kendi hikayeleri ise: mekke'ye müslümanlık geldiği zaman "artık burda durulmaz" diye mekke'yi terk eden türklerdir.
Ağırlıklı olarak 1828 yılında imzalanan Türkmençay Antlaşması ve 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı nedeniyle Türkiye'ye göç eden Karapapak / Terekemelerin büyük bö- lümü öncelikle Kars, Ardahan, Ağrı, Muş ve daha sonra Amasya, Tokat, Sivas illerine yer- leştirilmiştir (Ercilasun, 2002: 45-46; Alyılmaz, 2002: 291; Alyılmaz, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri