Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir. Antienflamatuar ve antiseptik özelliklere sahip olan deniz suyunun egzamaya ve mantara iyi geldiği bilinmektedir.
Akpınarlı'ya göre, deniz suyu, güneşle birleştiğinde atopik dermatit, ya da çocukluk cağı egzaması denilen deri hastalığından kurtulmada da etkili oluyor. Ayrıca ürtiker veya halk arasında kurdeşen olarak adlandırılan kaşıntılı alerjik cilt lezyonları ve sıcağın etkisiyle ortaya çıkan isilikten korunmada da yararlı.
Uzun süre suda kalmak cilt tabakasını zedeleyebilir
Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir.
Deniz suyunun tuzlu olması, yüksek kolesterol ya da yüksek kan basıncını azaltmakta, düzensiz kalp atışlarını düzenlemekte yardımcı olur. Bu nedenle; ateroskleroz, kalp krizi ya da felci engelleyebilmektedir. Vücutta uygun şeker seviyesini korumaya yardımcı olmak için insülin ihtiyacını azaltmaya destek olabilmektedir.
Uzmanlar, semptomları baskılayıcı uyuz kremi ve hijyeni sağlamak için temizleyici losyonlar önerebilmektedir. Bununla birlikte hastalığın semptomlarını azaltmak ve kısa sürede iyileşmek amacıyla evde bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Uyuzda sirke tedavisi en sık uygulanan bitkisel tedavi yöntemidir.
İlgili 38 soru bulundu
Sıcak banyo ile uyuzun tipik belirtisi olan kaşıntı daha da artmaya başlar. Bu nedenle uyuz hastaları tuzu bir suyun içinde eriterek bu su ile banyo yapmalıdır.
Uyuz kaşıntısını hafifletmek için soğuk duşlar almak veya antihistaminik ilaçlar kullanmak gibi bazı yöntemler geçici bir rahatlama sağlayabilir. Ancak, uyuzun tedavisi için antiparaziter ilaçlar kullanılmalıdır.
Birçok insanın aklına deniz suyunun cilde faydalarıyla alakalı bazı sorular takılıyor. Deniz suyu uyuza iyi gelir mi, deniz suyu egzamaya iyi gelir mi ve deniz suyu mantara iyi gelir mi soruları sıklıkla soruluyor. Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur.
Deniz tuzu, sedef hastalığını gideren ve tedavi eden bir özelliğe de sahiptir. Sedef hastalığının sebep olduğu, kaşıntı ve pullanma ile mücadele eden deniz tuzu, çamur ya da sülfür banyosuna eklendiğinde sedef hastalığı semptomlarını gidermeye yardımcı olur.
Sadece 20 dakika gibi kısa bir süre bile tuzlu suyun bu etkisini göstermesi için oldukça yeterlidir. Stresi azaltmaya, kasları ve sinirleri rahatlatmaya yardım eden tuzlu su, kan şekeri seviyesini de dengeleyebilir. Özellikle eklemlerde görülen ağrıları da azalabilir.
Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duşta yıkanmalı ve sonrasında kuru elbiseler giyilmelidir.
Ayakların da kuru tutulması ayak mantar bulaşmasını önlemekte faydalı. Havuz suyu ile kıyaslandığında deniz suyu daha temizdir ancak mikroorganizmalar tuzlu suda hemen yok olmaz.
Magnezyum, potasyum, çinko gibi değerli mineralleri içeren deniz suyu, antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde sedef hastalığı, egzama gibi cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Ayrıca deniz suyunda yüzmenin birçok faydası vardır. Cildin nefes almasının yanı sıra suyun içerdiği negatif iyonlar, toksinleri yok etmek için vücutta cilt yoluyla hareket eder. Tüm faydaları elde etmek sadece 20 dakika sürer.
"Deniz suyu alerjik rinit için de uygun bir tedavi"
Alerjik rinitin bazı tiplerinde de deniz suyunun faydalı olduğuna işaret eden Oysu, "Polen gibi alerjenlerden dolayı mukus burun içerisinde birikiyor. Bu hastaların nefes almasını zorlaştırdığı gibi alerjenin burun içerisinden uzaklaşmasını da engelliyor.
Deniz suyu antiseptik özellik taşıdığından; egzamaya. bağlı görülen enfeksiyonları azalmada rol oynayabilir. Bu deneyimlere dayanarak, deniz suyunun bazı Atopik. Dermatit hastalarının tedavisine yardımcı olabileceğine.
Uyuzdan dolayı yaşanan kaşıntı ve döküntüler için de iyi gelmektedir. Tuzlu su ya da tuzlu bitkisel karışımı deneyerek sizi rahatsız eden kaşıntılara son verebilirsiniz. Kaşınmadan dolayı oluşan kızarıklıklar da yine tuz sayesinde hafifleyecektir.
- Vücuttaki serotonin oranını artıran deniz tuzu; stres, depresyon ve uykusuzluk üzerinde olumlu tesire sahiptir. - Akne, sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına karşı etkilidir. - Antiviral ve antibiyotik özelliklere sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı savunur.
Sinirleri sakinleştirerek stresi azaltmaya yardımcı olur, cilt gözeneklerini açar, egzamaya iyi gelir, vücudunuzdaki kan dolaşımını sağlar, siyah noktaları yok eder, üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Bunlar deniz suyunun faydalarından sadece bir kaçı.
Uyuz gibi parazitlerin vücuttan uzaklaşmasını sağlayan bazı bitkisel yardımcılar var. Kekik, lavanta, çay ağacı, ardıç katranı gibi şifalı bitkilerden yardım alarak uyuzdan kurtulmak mümkün olabilir.
Uyuzlu kıyafetlerin yıkanması için yüksek sıcaklıkta yıkama gerekmektedir. Tam olarak uyuzlu kıyafetler kaç derecede yıkanır sorusunun cevabı 60°C ve üzeridir. Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur ve böylece hastalığın yayılması engellenir.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Uyuzun kendiliğinden geçmediği için, tedavi edilmeden önce semptomlar giderek kötüleşebilir. Kaşıntı şiddetlenebilir ve daha fazla döküntü görülebilir. Uyuz hastalığı kendiliğinden geçmez ve tedavi edilmeden semptomlar kötüleşebilir.
Genel olarak bir kez kullanım yeterlidir. Şiddetli durumlarda veya uyuz hastalığının nüksetmesi durumunda 14 gün sonra tekrar kullanmak gerekebilir. İki ve dört hafta sonra iyileşme görülüp görülmediği veya ciltte parazitler tarafından yeni tüneller açılıp açılmadığı hekim tarafından kontrol edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri