Kıyma bozulmaya başladığında kararmaya ve grileşmeye başlar. Bu yüzden rengi solan kıymanın tüketilmemesi önerilir.
Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
Kıymanın renginin grileşip grileşmediğini kontrol edin
Uzun süre bekleyen kıyma, parlak kırmızı rengini kaybeder ve grileşmeye başlar. Eğer kıymanızın rengi neredeyse tamamen gri/soluk ise artık kullanmamanız daha iyi olabilir.
En belirgin değişimler renkte başlar ve normal şartlarda kıymanın rengi parlak kırmızıdır. Uzun süre bekleyen kıymanın rengiyse canlı kırmızıdan uzaklaşıp grileşmeye başlar. Eğer kıymanız soluk bir görünümdeyse ve tamamen grileşmişse büyük ihtimal bozulmuştur ve kullanılmaması daha doğrudur.
Bozuk kıyma öncelikle renginden anlaşılır. Kıymanın bozulup bozulmadığını anlamak için rengini kontrol edin. Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru saklanmamışsa ve havayla temas etmişse bozulur. Eğer rengi griye dönükse, bu kıymanın bozulduğuna işaret eder.
İlgili 19 soru bulundu
Kıyma bozulmaya başladığında kararmaya ve grileşmeye başlar. Bu yüzden rengi solan kıymanın tüketilmemesi önerilir.
KIYMA NEDEN KAHVERENGİ OLUR? Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
Bozuk kıyma tüketildikten sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bozuk kıyma tüketildi ise bu durumda yüksek ateş, kusma, mide krampları ya da kanlı ishal belirtileri ortaya çıkabilir. Kanlı seyreden ishal belirtiler arasında en ciddi olanıdır.
Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir. Kıyma Kaç Günde Bozulur? Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa ve kıvamı yapışkan bir yapıya dönüşmüşse muhtemelen kıymanız bozulmuştur. Kıyma buzdolabında 2 günden sonra bozulmaya başlayacaktır.
Kıyma, eğer paketin üzerindeki son kullanım tarihi geçmediyse ve sürekli buzdolabında saklandıysa satın alındıktan sonraki 2 gün taze ve güvenli kalır. Çöpe gitmemesi için kıymayı aldıktan sonra kısa bir süre zarfında kullan. Çiğ kıymayı dondurucuda 4 aya kadar sakla.
Soluk kahverengi veya gri renkte olan kıyma bozulduğunu göstermektedir. Bozuk bir kıyma keskin, çürük ve ekşimsi bir kokuya sahiptir. Böyle bir kıyma tüketilmemelidir.
"HİLELİ KIYMA KOYU RENK OLUR VE DAĞILIR"
Kıyma çabuk dağılır. Bonfilede ise ete su enjekte ediyorlar. Vatandaşlar dondurulmuş olan bu ürünleri evde ancak kuşbaşı yapıp yemeğin içine koyduklarında, kandırıldıklarını etin gereğinden fazla suyunu salmasıyla anlarlar. Etin rengi kararır.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Taze ürünler için renk değişimi normaldir. Bozulmada gözlenen renk değişimi genellikle solma veya kararma şeklinde olur. Renk değişimine ek olarak, bozulma durumunda etlerde koku, yapışkanlık ve çamurlaşma gözlenir. Bu özelliklere sahip etlerin tüketilmemesi gerekmektedir.
Taze et normalde hafif bir tada sahiptir, ancak bozulmuş et tat olarak ekşi, metalik, acı veya kötü bir şekilde farklılık gösterebilir. Aynı zamanda ağızda metalik veya acı bir tat bırakabilir. Bozulmuş et genellikle hoş olmayan ve rahatsız edici bir koku yayabilir. Kokusu ekşi, amonyak gibi olabilmektedir.
Havayla temas sonrasında, miyoglobin adı verilen hücreler oksijenle temas eder ve etin rengi kırmızı halini alır. Buzdolabında saklanan kıyma yaklaşık 2 günün sonunda renk değiştirmeye başlar. Bu değişimin sebebi miyoglobin hücrelerinin kimyasal değişimleridir. Bekleyen kıymanın rengi kahverengiye döner.
Kıymayı 1 veya 2 gün içerisinde kullanın. Kıymanın buzdolabında çözülmesi en yavaş yöntemdir, ancak aynı zamanda eti sabit ve soğuk bir sıcaklıkta tutulduğu için en güvenli yöntemdir. Bu şekilde çözüldüğünde, kıymayı çözdükten sonra 24 ila 48 saat daha buzdolabında tutabilirsiniz.
Çiğ kıyma dolapta en fazla 2 gün saklanabilir. Dondurulmayan et ürünleri bakteri üretimine devam edebilir. Pişmiş kıyma ise buzdolabında 4 güne kadar saklanabilir.
Son kullanma tarihi, ürünün aslında tam olarak ne zaman kötüleşmeye başlayacağını göstermiş oluyor. Dolayısıyla son kullanma tarihi geçen herhangi bir ürünü doğrudan çöpe atmak gerekiyor.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
Ek olarak, küf pişmiş kıymayı bozabilir, bu nedenle bulanık mavi, gri veya yeşil lekeler fark edilirse hemen atılmalıdır. Çiğ kıyma dana etinin dışı parlak kırmızı, içi kahverengimsi olmalıdır. Yüzeyi tamamen kahverengiye veya griye dönmüşse veya küflenmişse, kötüleşmiştir ve atılmalıdır.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Genellikle, malzemeleri buzluktan çıkardıktan sonra yeniden dondurmaktan kaçınılması gerekir. Tazeliklerini korumaları için, yalnızca tüketeceğiniz kadarını eritmeye çalışın. Bunun için özellikle et ürünlerini paketlerken küçük parçalar halinde tek öğünlük hazırlamanız en iyisidir.
Yağsız kıyma ile yağlı kıyma arasında ciddi bir renk farkı göze çarpıyor. Yağ tamamen beyaz renge sahip olduğu için yağlı kıymalar daha açık, pembeye yakın renkte olurken; yağsız kıymalar ise kırmızıya daha yakın renkte olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri