Çaydanlığın dışını temizlemek için, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirkeyi karıştırın. Tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışını bu karışımla silin. Çaydanlığın içini parlatmak için, bir yemek kaşığı limon tuzu ve su ekleyin. Bu karışımı 15 dakika kaynatın.
Sirke ile çaydanlıklarınızı parlatmak için çaydanlığınızın içerisine katacağınız bir miktar sirkeyi yaklaşık 15 dakika kadar kaynatın. Daha sonra çaydanlığı iyice durulayın. Bu işlem sonrasında çaydanlığın lekelerden kurtularak ışıl ışıl parladığını fark edeceksiniz.
Sirke ve karbonat ikilisini bir kaba ekleyin. Macun kıvamını alan karışımı bir sünger ya da bez yardımıyla çaydanlığın dış yüzeyine uygulayın. Eğer çaydanlığınızın rengi çok soluk ya da lekeleri çok fazlaysa bu karışımı bir süre çaydanlık üzerinde bekletin.
Suya bir çay kaşığı karbonat ve bir çay kaşığı tuz ekleyin. Son olarak yarım bardak sirke ilave edin ve karışımı kaynatın. Karışımın kaynamasının ardından sert olmayan bir sünger ile ya da pamuklu bir bez ile çaydanlığın içini ovun. İşlemlerin ardından çaydanlığınızın içini bol su ile durulayın.
SİRKE VE KARBONAT KARIŞIMI
Bir çay kaşığı kadar sirkeyi bir tatlı kaşığı kadar da karbonatla iyice karıştırın. Bu karışımı çelik tencere ya da çaydanlıkta bir miktar su ekleyerek kaynatın. Bol su işe duruladığınızda nasıl bu kadar parladığına inanamayacaksınız.
İlgili 35 soru bulundu
Yanıp, kararan çaydanlığın dışını temizlemek
Bir bardak sirkenin içine 1 çay kaşığı tuz atıp tamamen eritin. Daha sonra çaydanlığın dışını bu sirke-tuz karışımını kullanarak güzelce silin. Bu işlem çaydanlığınızın temizlenmesini ve pırıl pırıl olmasını sağlayacaktır.
Pas ve kireç lekelerinin kesin çözümü Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü, kireç bağlamış çaydanlık ya da su ısıtıcısına doğrudan dökün. Porçöz, kireçli bölgeye etki ederken bir ses çıkarır. Bu etki sesi kesilene kadar bekleyin. Daha sonra çaydanlığı veya su ısıtıcısını bol suyla birkaç defa durulayın.
Çaydanlığın iç kısmına yanık kısmı kapsayacak şekilde su doldurulur. Suyun içerisine sirke ve tuz eklenir ve iyice karıştırılır. Bu şekilde karışımın on dakika süresince çaydanlığın içerisinde kalmasını sağlanır. Daha sonra su boşaltılarak ılık su yardımıyla çaydanlık bol su ile temizlenir.
Çaydanlığın içerisinde çamaşır suyu kaynatmak da etkili bir yöntem. Fakat çamaşır suyunu iyice arındırırken limon kabuklarından da faydalanabilirsiniz. Asidik özellik gösteren limon hem çaydanlığı parlatmaya hem de çamaşır suyunu iyice arındırmaya yardımcı olacak.
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Bir kaba sirkeyi boşaltın ve bir miktar da tuz ekleyin. Tuz sirke içinde çözününceye kadar karıştırın. Daha sonra bir bez yardımı ile çaydanlığınızı temizleyin. Sirkeli tuz ile temizleme işleminiz bittikten sonra su ile durulayın ve kurulayın.
Tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kristal tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Bu karışımı tencerede yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda temiz bir süngerle çok bastırmadan tencereyi temizleyin. Ovalama işlemi yanık lekelerinin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Özellikle çelik çaydanlıklar doğru şekilde temizlenmediği sürece matlaşmaya ve kararmaya başlamaktadır. Uzun süre ocakta yüksek ateşe maruz kalan çaydanlıkların soğuk suya tutmak gibi yanlış temizleme yöntemlerine başvurmak çaydanlığın temizlenip parlamasından ziyade daha da kararmasına neden olacaktır.
Sirke- Limon ve Karbonat Kullanımı
Kaynayan çaydanlığın içine karbonatı dökün ve 1 saat boyunca kaynatın. Bekleme süresini bittikten sonra sirkeyi ve limon suyunu bir kabın içinde karıştırın. Çaydanlığın içini boşaldıktan sonra çaydanlıktaki çay lekesi nasıl temizlenir kapsamında hazırlanan karışım ile silinir.
Limon Tuzu İle Çaydanlık Temizleme
Eğer sirke kullanmak istemezseniz bunun yerine çaydanlık içerisine iki yemek kaşığı limon tuzu ekleyerek 15 dakika boyunca kaynatınız. Ardından çaydanlığı bol su ile yıkayınız. Çaydanlıklarınız bu yöntemle de tertemiz olacaktır.
Sirke ve Tuz İle Çaydanlık Parlatma
Çaydanlığınızın dış yüzeyini parlatmak için ayrı bir kapta yarım su bardağı sirke ile bir yemek kaşığı tuzu karıştırmanız gerekiyor.
Çaydanlığınızın içine yaklaşık 1 çay bardağı kadar sirke koyup temiz bir fırçayla hafifçe ovalayın. Her yerine sirkenin değdiğinden emin olduktan sonra bu şekilde 30 dakika kadar bekletin. Ardından içine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ya da karbonat ilave edin ve yine bir fırça ya da bulaşık süngeri ile güzelce ovalayın.
Tencerenize yanık kısmın üzerini geçecek kadar su koyun ve içerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu şekilde tenceredeki suyu kaynatın ve bir gece bekletin. Bir gece sonunda bir tahta kaşık yardımıyla yanık kısımların kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
Çaydanlığın içine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun ve su ilave edin. Daha sonra çaydanlığın içerisindeki bu suyu 15 dakika kadar kaynatın ve su ile durulayın. * Kaynar suyun içinde erittiğiniz kaya tuzu ve sirke ile hem kararan çaydanlık içlerini ve hem dışını parlatabilirsiniz.
KULLANIM ALANLARI: Çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet ve küvetler, fayans ve seramik banyo yüzeyleri, cam eşya ve yüzeyler. Ayrıca inşaat ve moloz artıklı yüzeylerin temizliğinde de kullanılabilir.
En iyi kireç sökücülerden birisi olan sirkenin 1 gece bekletilmesinin ardından fırça ve soğuk su ile kireçlerin kolayca çıktığı görülüyor. Asitli yapıya sahip olan sirkenin karbonat ile beraber uygulanması da mümkün oluyor.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri