Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir.
Soyulmuş patatesler hava ile temas ettiğinde, patates içerisinde bulunan demir iyonları, koyu bir renk ile sonuçlanabilmesi için ferrik bileşiği ile ortodifenol reaksiyona girerek oksitlenme meydana gelir. Aslında bu durum kimyasal olarak korozyon olayı ile açıklanabilir.
Pişirmek, kızartmak veya haşlamak için soyduğunuz patatesleri, 10 dakika sonra kararmış bir halde bulduysanız bu konuda yalnız değilsiniz. Patatesteki bu kararmaya içeriğinde bol miktarda bulunan nişasta sebep olur. Nişasta oksijenle karşılaştığında, kararmasına yol açan oksidasyon ismindeki tepkime sürecine girer.
İlgili 32 soru bulundu
Patatesin kabuğu soyulduğu ya da doğrandığı zaman içerisindeki nişasta ortaya çıkıyor. Nişastanın havayla teması neticesinde de yüzeyinde renk değişimleri meydana gelmeye başlıyor. Ancak yaşanan bu renk değişimi patateslerinizi tüketmemenize de engel değil aslında.
Esmlerleşme, meyve ve sebze özsularının hava ile temas etmesini nihayetinde oluşan oksidasyonun bir sonucudur. Sağlıklı tüketim için patateslerin kullanılmadan hemen önce hazırlanması gerekmektedir. Soyulmuş veya dilimlenmiş patateslerin kararmaması için hava temasının kesilmesi önemlidid.
Patateslerini haftada en az bir kere kontrol edip aralarında bozulmaya başlayanlar ya da tomurcuklananlar varsa ayırmalısın. Çatlamış ya da berelenmiş patatesleri sağlam patateslerle aynı yere koymamalısın. Bunlara dikkat edersen patateslerin her zaman istediğin formda ve tazelikte kalır.
Yaşayış : Hastalık yumrularda ilk belirti olarak küçük, yuvarlak lekecikler halinde ortaya çıkar. Bu lekecikler yumruyla birlikte büyüyerek renkleri koyulaşır. Yumrudaki farklı görünüşlerine göre, yüzeysel, derin ve kabarık uyuz şeklinde ayrılır. Yüzeysel uyuz; açık kahverengi, mantarımsı, pürüzlü bir görünüştedir.
Siyah Leke Hastalığı: Zedelenen patates yumrularında enzimatik bir faaliyet sonucu ortaya çıkan paraziter olmayan bir hastalıktır. Bazı fenoller fenol oksidaz enzimi ile okside olurlar. Bunun sonucunda da mavi veya mavimsi-gri bir oluşum ( melanin) meydana gelir.
Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir.
Solanin ile zehirlenmede ilk yardım, bağırsaktan zehirin salınmasına indirgenir. Bunu yapmak için, mide zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi ile yıkanır. Ardından, sorbentler grubundan aktif karbon veya diğer ilaçlar verilir. Sulu içecekleri içmeniz tavsiye edilir: jöle, süt, yumurta akı.
Hastalık Patatesi toprak altı yumrularında fındık büyüklüğünde ve bazen de daha büyük olan pürüzlü siğiller,urlar oluşturur. Nadir olarak yapraklarda enfekte olabilse de hastalanmış bitkinin yeşil aksamı hiçbir değişiklik göstermez.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Bu nedenle yeşil renk almış patatesleri veya filizlenmiş patatesleri yemeniz önerilmez. Kabuğun yeşil olduğu bölgeleri ve filizleri keserek atabilir, zehirlenme riskini azaltabilirsiniz. Ancak yine de filizlenmiş patateslerde acı bir tat kalacaktır.
Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir." "Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir.
Tüm patatesler soyulduktan sonra kabın içinden alınarak istenilen şekilde doğranmalı ve tekrar kararmamaları için aynı suyun içine bırakılmalıdır. Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır.
Uyuz hastalığı yumruların görünüşünü bozarak patatesin pazar değerini düşürür. Temiz ve sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Eğer toprak bu hastalıkla bulaşıksa, hastalığa dayanıklı patates çeşitleri tercih edilmelidir. Hastalıklı ve şüpheli yumrular ayıklanmalı ve tohumluk olarak kullanılmamalıdır.
Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir. Agria büyük, uzun oval yumrulara, sarı bir kabuğa ve koyu sarı bir et rengine sahiptir. Yumru sayıları oldukça fazla kuru madde içeriği yüksektir.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Parçalara ayrılmış patatesleri en iyi şekilde korumak için suya birkaç damla sirke veya limon suyu dökmeyi, hatta küçük bir tutam tuz eklemeyi de düşünebilirsiniz. Patatesleri kullanırken suyu tamamen süzün ve patatesleri bir bezle iyice kurulayın.
Çünkü patatesler soyulduğu andan itibaren mikroorganizmalar üreterek kararmaya başlar. Bu kararmayı engellemek için soyulmuş patatesi bol yağ ve tuz ile kaplamak gerekir. Bu şekilde hem buzlukta hem dolapta saklanabilir. Buzlukta hava almayacak şekilde uzun süre dolapta ise 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri