Kordonu saatten çıkarın ve hafif bir sabunlu su ile ıslatılmış bir bezle veya mikrofiber bezle kordonu silin. Kordonu parlatmak için bir metal cilası kullanın. Cilayı bir bez veya mikrofiber bez üzerine sürün ve kordonu yavaşça ovun. Parlatma işlemi tamamlandığında Saatinizi ılık bir su ile iyice durulayın.
Metal kordonu bulaşık deterjanlı sudan çıkarıp, ardından yine yumuşak bir bez ya da kurutma makinesinin soğuk üfleme kısmıyla kurumasını sağlayın. Metal kordonu eski parlak haline kavuşturmak için yumuşak bir bezin üzerine cam spreyi sıkıp kadranı ve kordonu güzel bir şekilde silin.
Saat Çeşitleri ve Temizleme Yöntemleri
Az miktarda sabun ile nemlendirilen ve tüy bırakmayan bir bez yardımıyla metal saatlerin temizliği pratik bir şekilde yapılabilir. Kordon formu çok katmanlı olduğu için aralara ulaşmayı kolaylaştıracak sivri uçlu bir obje ile temizlik detaylandırılabilir.
Sirke, bakır cezve ya da çaydanlık gibi ürünlerin ilk günkü gibi parlak olmasına yardım eden doğal malzemedir. Sirkeyi parlatmak istediğiniz ürünün üzerine spreyle sıkın ve nemli bir bezle ürünü silmeye başlayın. Sirkenin değdi her bakır yüzey anında parlamaya başlayacaktır.
Bakır eşyalar evde bir çok doğal yöntemle parlatılabilir.Bunlardan bazıları sirke, ketçap, limon ve tuz karışımı ,karbonat ve limon karışımı en çok kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemlerle sadece 5 dakika gibi kısa sürede ovalayarak bakır parlatılabilir.Sirkeyi beze sürüp bakırı iyice ovalayınız.
İlgili 45 soru bulundu
Saatinizi parlatmak için veya parlaklığını uzun süre koruması için günlük rutinler oluşturabilirsiniz. Örneğin saatinizi her gün çıkardıktan sonra kuru ve yumuşak bir bez yardımı ile silebilirsiniz. Beziniz kesinlikle sert olmamalı çünkü sert bezler saatinizin camını çizebilir.
Metal kordon saat parlatmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: Kordonu saatten çıkarın ve hafif bir sabunlu su ile ıslatılmış bir bezle veya mikrofiber bezle kordonu silin. Kordonu parlatmak için bir metal cilası kullanın. Cilayı bir bez veya mikrofiber bez üzerine sürün ve kordonu yavaşça ovun.
BEYAZ SİRKE VE TUZ
1 çay kaşığı tuzu, 1 bardak beyaz sirke içinde eritin. Bu karışımı yumuşak bir bez kullanarak bakır eşyanın üzerine uygulayın. Uygulama bittikten sonra yaklaşık 30 dakika karışımın etki etmesi için bekleyin. Daha sonra yıkayın ve kurulayın.
Bakır tavaların üzerinde zamanla kir, yağ gibi kir lekeleri oluşabilir. Bu lekeleri çıkarmak için birkaç yöntem vardır. Limon, sirke ve tuz karışımını bir kapta karıştırarak elde ettiğiniz karışımı bakır tavalarınıza uygulayabilirsiniz. Daha sonra bir bezle ovun ve durulayın.
Asidik maddeler bakır yüzeyiyle tepkimeye girerek kararmasına ve paslanmasına neden olur. Bu nedenle asidik gıdaların bakır kaplarda kullanılmaması tavsiye edilir.
Limon suyu ve tartar sos ile bir macun hazırlayıp, metallerinizi saracak şekilde sürüp 30 dakika bekletebilirsiniz. Bu işlem bazı metallerinizin daha çok kararmasına sebep olabilir. Böyle bir durum olursa karbonatlı suda bekletilmelidir. Karbonat ve sirke karışımı yaparak da metalleri parlatabilirsiniz.
Paslanmaz çelik gümüş gibi zamanla oksitlenme ve kararma yapmaz. Ayrıca paslanmaz çeliğin yoğunluğu gümüşe oranla biraz daha hafif olmasında dolayı tasarımcılara kolaylık sağlar.
Bu saatlerin kayış temizliği kullanılan malzeme türüne göre yumuşak uçlu bir diş fırçası ya da mikrofiber türünde bezler ile yapılabilir. Eğer kullanılan saat modeli suya dayanıklılık özelliğine sahip ise bir miktar deterjan eklenen su dolu kaba daldırma yöntemi ile temizlenmesi sağlanır.
Çelik saat kayışı temizleme işine bir kasenin içine ılık su ve bulaşık deterjanı koyarak başlayın. Saatiniz su geçirmez bir saatse suyun içine atıp beş dakika bekletin. Bulaşık deterjanı kirleri çıkarmak için üretildiğinden saat kayışındaki yağ ve kiri de kolayca sökecektir.
Kabartma tozu kullanılmadan önce temizlenecek eşyalar iyice yıkanmalıdır. Sonra kurulanıp tüm yüzeye kabartma tozu bolca serpilmeli ve bir miktar su ile toza kıvam kazandırılmalıdır. Bu şekilde birkaç saat bekletilen paslanmaz çelik kuru bir bez veya sünger yardımıyla iyice silinmelidir.
Bu yöntem için gerekli olan malzemeler su, tuz ve alüminyum folyodur. Alüminyum folyo ile sardığınız bir kabın içerisine tuz ve su ekleyerek altın eşyalarını bu suyun içerisine koymalısınız. Birkaç saat tuzlu su içinde bekleyen aksesuarlarınızı çıkarıp kuruladığınızda kirlerden arındığını göreceksiniz.
Ynt: Yüzeyi okside olmuş sarı (pirinç) nasıl temizlenir? Parlatılır? Limonu tuza batırıp ovala (kesin parlatır) mutlaka duru su ile sil ve kurula. Eğer yeşillenen kısım var ise yarı yarıya karbonatlı su ve yumuşak diş firçası.. yine duru su ile sil ve kurula..
Bakır, oksidasyon nedeni ile koyulaşma eğilimi gösteren doğal bir malzemedir. Bu nedenle bakır ürünlerin düzenli olarak temizlenmesi önerilir. Bunun için bir çay kaşığı limon suyunu ve bir çay kaşığı tuzu kabın içine dökün, karıştırın ve sünger veya bezle temizleyin. Kabın dış kısmı da aynı şekilde temizleyebilirsiniz.
Sirke ve tuz karışımı da özellikle bakır ve pirinç takıları temizlemek için kullanılabilir. Yarım bardak sirkeye bir yemek kaşığı tuz ekleyin ve takınızı bu karışıma koyarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın.
· Bakır ürünlerin kararma yapması normaldir ve bu olay karbonat ile kaplı olan bakırın zamanla oksijen ile girdiği tepkime ( korozyon ) sonucunda meydana gelerek bakır üzerinde oksitlenme yapmasına sebep olur ve ürünün matlaşarak kararmış görünmesine sebep olur. · Bakır ürünler, ısıya girdiği zaman kararır.
Sirke ve sofra tuzu karışımı, bakırdaki oksitlenmeyi azaltmaktadır. Bu yüzden bir kapta sirke ve tuzu karıştırarak bakırın üzerine dökün. Kirleri ve kararmaları gidene kadar süngerle bakırı ovalayın. Daha sonra suyun altında durulayın.
En iyi kireç sökücülerden birisi olan sirkenin 1 gece bekletilmesinin ardından fırça ve soğuk su ile kireçlerin kolayca çıktığı görülüyor. Asitli yapıya sahip olan sirkenin karbonat ile beraber uygulanması da mümkün oluyor.
Titizlikle yapılan işlemde ilk önce kaplanacak takının ultrasonik temizleme, buharlı temizleme ve elektro temizleme yöntemleri ile temizlenmesi şarttır. Çünkü üstünde oluşabilecek kir ve yağlardan arındırılması gerekmektedir. Bu aşamanın önemi kaplamanın daha iyi bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır.
Öncelikle saatin kasasındaki çiziklerin giderilmesi için çizik giderici materyal ve uygun fırça kullanılmaktadır. 2. aşamada polisaj işlemiyle saatin tekrar ilk günkü haline gelmesi sağlanmaktadır. Elbette bazı saat modelleri mat kasaya sahip olduğu gibi bazıları da mat ve parlak kasaya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri