Kara ikliminde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış yazın düşer. Ortalama yağış 287,3-596,8 mm'dir. Yıllık yağış miktarı, 500–600 mm'dir. Kış mevsimi çok karlı ve dondurucu geçmekle beraber, yaz mevsiminde şiddetli kuru sıcaklar egemendir.
Karasal İklim:
Yaz ile kış arasında sıcaklık farkı fazla, yağışlar genellikle ilkbahar ve kış mevsiminde gerçekleşmekte, yazın kuraklık egemen olmaktadır. Bu iklim; İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Trakya'nın iç kısmında hüküm sürmektedir.
4- Akdeniz İklimi:
En fazla yağış kış mevsiminde yaşanır.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Yıllık ortalama yağış miktarının 500 mm olduğu sert karasal iklimde, yağışlar ağırlıklı olarak yaz aylarında gerçekleştiği için düzensiz bir yağış rejimi hakimdir. Bu iklim türünde görülen yağışları türü konveksiyonel (yükselim) yağışlarıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Kara ikliminde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış yazın düşer. Ortalama yağış 287,3-596,8 mm'dir. Yıllık yağış miktarı, 500–600 mm'dir. Kış mevsimi çok karlı ve dondurucu geçmekle beraber, yaz mevsiminde şiddetli kuru sıcaklar egemendir.
Doğu Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişir. Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız; ➡Yağmur en fazla SONBAHAR mevsiminde yağar.
En fazla yağış kış mevsiminde, en az yağış ise yazın' dır.
Muson ikliminde en çok yağış yazın düşer. Yağışlar genellikle orografik yağışlardır. Muson ilkimi;Hindistan,Güneydoğu Asya kıyıları,Madagaskar ve Avustralya'nın kuzeyi gibi yerlerde etkilidir. Bitki örtüsü kışın yaprağını döken geniş yapraklı muson ormanlarıdır.
Her mevsim yağışlı ve ılıman geçen iklim tipi Ilıman okyanus iklimidir. Türkiye'de Karadeniz kıyıları, Güney Afrika, Avustralya, Şili gibi bölgeler bu iklim tipindedir.
Dünyada en fazla yağışı sonbaharda alan iklim, Ilıman Okyanusal İklim, Türkiye'de en fazla yağışı sonbaharda alan iklim, Karadeniz İklimidir. Ilıman Okyanusal İklim; Genellikle 30-60 derece enlemleri arasında ve karaların batı kıyılarında görülmektedir.
En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu iklimde görülür.
Kısacası ilkbahar mevsiminde en çok yağış alan bölge Karadeniz Bölgesi'dir ve bu bölgede Karadeniz İklimi görülür.
Ülkemizin denizden uzak olan iç bölgelerine hakim olan iklim türü Karasal İklimdir. Ülkemizde Karasal İklim Doğu Anadolu Bölgesinde, İç Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesinde görülmektedir. Erzurum ve Kars bölümünde Karasal İklim hakimdir.
1) Ekvatoral Bölge
Her mevsim yağışlıdır. Yıllık ortalama 2.000 mm.'nin üstünde yağmur yağar. Bu bölgede en fazla yağış alan bölgeler şunlardır; a) Puu Kukui Dağı, Maui, Hawaii; 5788 metre yüksekliğindeki bu dağa yıllık ortalama 9.293 mm yağış düşüyor.
Rize yaklaşık 2500 mm yağışla Türkiye'nin en fazla yağış alan yeridir.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü.
Sonbaharda havalar yavaş yavaş soğur, ağaçların yaprakları sararır ve dökülmeye başlar, sık sık yağmur yağar, kuşlar sıcak yerlere göç ederler, biraz daha kalın kıyafetler giymeye başlarız.
Yağış en fazla kış mevsiminde görülür. Yıllık yağış tutarı 700 mm dir. Yaz aylarında yağışların azalması ve sıcaklığın yüksek olması kuraklığı arttırmıştır.
Rize'de yağış her mevsime dengeli olarak dağılmakta olup kurak mevsimi yoktur. İlde en az yağış ilkbaharda, en çok yağış sonbaharda görülür. Nem oranı her zaman %75'in üzerindedir.
Yağış en fazla kış aylarında görülür. Yaz ayları ise belirgin kuraklık gözlemlenir.
Doğu Karadeniz Bölümü, Türkiye'nin en fazla yağış alan coğrafî ünitesidir. Bu alanda, en fazla yağışın düştüğü Rize çevresindeki yıllık ortalama yağış miktarı, 650 mm civarında olan Türkiye ortalamasının dört katına yaklaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri