Normal taşıtların park edilebileceği her alana motokaravanınızı çekebilirsiniz. Bu modeller için herhangi bir ekstra park engeli olmadığı söylenebilir. Çekme karavanınızı park etmek için karavan park alanlarını kullanmalısınız. Birçok bölgede park için uygun alanlar mevcuttur.
Kat Mülkiyeti Hukuku Uzmanı avukat Şeref Kısacık'a göre yönetim planında yasaksa misafirler otoparkı kullanamaz. Karavan yol geçişini de engellemiyorsa kaldırılamaz. Ancak herkese bir araçlık yer varsa hem araç hem karavan park edilemez.
İlk olarak şahsi karavanınızı şehir belediyeleri tarafından oluşturulan özel karavan park alanına güvenle bırakabilirsiniz. Ayrıca yine güvenli bir karavan park noktası için özel kamp tesislerinde bunun için ayrılmış bölümleri tercih edebilirsiniz.
Moto karavanların diğerleri gibi belli bir yere park edilme zorunluluğu yok. Sıradan araçların park yasağı olmadığı her yere moto karavanınızı da park edebiliyorsunuz.
Yol kenarına park etmek, çekme karavanınızı park etmenin en kolay yollarından biridir. Ancak, park edeceğiniz yerin güvenli olduğundan emin olmanız önemlidir. Ayrıca, karavanınızın park ettiğiniz yerin trafiği engellemediğinden emin olmanız gerekiyor.
İlgili 20 soru bulundu
Sonuç olarak, karavanların her yerde durması mümkün olmasa da, birçok ülkede belirli alanlarda park edilebilirler. Karavan sahipleri, yerel yönetmeliklere uygun davranarak ve çevrelerine saygılı bir şekilde davranarak, karavanlarını herhangi bir alanda kullanabilirler.
Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan "Çekme Karavan" niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez. İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye konulabilir.
Ancak karavanını istediğin her yere park edemeyeceğini önceden bilmen gerek. Dünyanın herhangi bir yerinde karavan park alanları dışında rastgele alanlarda bir karavanda kalmak ne yazık ki yasak, o yüzden kalacağın yerleri ve oraya kaç günde ulaşabileceğini önceden hesaplamalısın.
Ailelerin güven ve konfor içerisinde konaklayabilecekleri Karavan Park içerisinde, büfe, çamaşırhane, mutfak, banyo ve tuvaletler yer alacak. UKOME tarafından alınan kararla karavan parkın tamamlanmasının ardından park alanı dışında karavanların sokak aralarında bekleme yapması yasaklanacak.
Karavanın atık su deposunu çevreye zarar vermeden boşaltmak için boş tarla ya da toprak yola boşaltmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca bazı benzin istasyonlarında bulunan imha noktalarını kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı kamp tesislerinde karavanlar için özel bir atık imha noktası bulunur.
Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır. Yani 750 kg altı karavan ehliyet diye birşey bulunmamaktadır.
Öncelikle çekme karavan için ayrı bir ehliyet gerekmediğini ifade etmemiz mümkünüdr. Ancak bu konu çekmek istediğiniz yükün ne kadar ağır olduğuna bağlıdır. Ağırsa doğru kategori için bir sürüş testi yaparak ehliyetinizi yükseltmeniz gerekebilir. Bu, hangi sınavı geçtiğinize ve ne zaman geçtiğinize bağlıdır.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Çekme karavanların belli bir ağırlığı geçmesi halinde ruhsat alması gerekir. 750 kilogramı geçen karavanların ruhsatlı olması zorunludur.
BE sınıfı ehliyet, B sınıfı bir otomobili arkasına 750 kg üzeri taşıma kapasitesine sahip bir Römork yada Karavan bağlayarak kullanabilmek için gerekli belgedir. BE sınıfı ehliyete sahip sürücüler şehiriçi ve şehirlerarası tüm yollarda Karavan yada römorklarıyla seyahat edebilirler.
Son olarak 2023 yılında hatalı park cezası 436 TL olarak belirlenmiştir. Hatalı park yerine göre 10-15-20 ceza puanı verilmektedir. Karayolları Trafik Kanunu'na göre 61/1-a maddesi: Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasak olduğu yerlerde park etmek yasaktır.
Konuya verdiğim önem çerçevesinde yaptığım araştırma ile, amatörler tarafından üretilecek karavanların da tip onay belgeli olabileceğini ve dolayısı ile trafiğe de tescil edilebileceğini, bizzat Tip Onay Müdürlüğünün müdüründen öğrenmiştim.
750 kg üstü ya da 750 kg altı çekme karavan vergisi 2023 yılı itibari ile de değişiklik göstermeyip 0TL'dir. Yani herhangi bir çekme karavanınız var ise, otomobiliniz için ödediğiniz vergi dışında herhangi bir vergi ödemezsiniz.
Karavanın yolda veya parkta şöför mahalline bakabilir fakat mutfak ,wc ,yatak kısmına suçüstü veya işlenmekte olan bir suçun devamı olmadığı sürece arama yapamaz.
O1 kategorisi araç demek taşıma aracın kendisi ve yüküyle birlikte ağırlığının en fazla 750 kg olabileceği yani azami yüklü kütlesinin 750 kg olması anlamına gelmektedir. Karayollarında araçların tescili O1 kategorisinde bir istisnaya tabidir. O1 kategorisi römorkların (Karavanların) tescili zorunlu değildir.
römork olarak sınıflandırılan ve ruhsata bu şekilde işlenen 750 kg üzeri çekme karavanlarımız imalattan sonraki üç yılın sonunda ilk muayenesine girer. Sonraki her iki yılda bir de rutin muayenesi yapılır.
Kanun kapsamında konteyner ev taşınabilir nitelikte olsa da tanım içerisinde muvakkat (geçici) yapı sınıfına giriyor. Bu nedenle bahçenize, arsanıza veya kendi mülkünüz olan tarlaya konteyner ev koymadan önce gerekli izinler için ilgili mercilere başvurmanız gerekiyor.
Römorklu tiny house'lar, karayolları yönetmeliklerine tabi, O sınıfı motorsuz araç vasfındadırlar. Bu da, römorklu tiny house'ları, tıpkı çekme karavan gibi, imarsız arazilerde kullanabileceğiniz anlamına gelir.
a) Belediyeden Konteyner İzni Nasıl Alınır? Belediyelerden doğrudan konteyner izni için başvurmak söz konusu değildir. Konteyner koyabilmek için belediyeye inşaat ruhsatı başvurusu yapılması gerekir. Çünkü sabit konteynerler, yapı statüsündedir ve yapı yapılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri