Motorun hararet yapmasının ilk nedeni araçların içerisinde bulunan soğutma sıvısının azalmasından kaynaklanır. Motor çalıştıkça motoru soğutmak için araçlarda soğutma sıvısı vardır ve motoru soğutmakla görevlidir. Bu sıvı azaldığında motor hararet yapabilir. Soğutma fanı bozulunca motor hararet yapabilir.
Motor Neden Hararet Yapar? Aracı kullanım biçimi de motorun daha sık hararet yapmasına neden olabilir. Yanlış vites değiştirme, motoru fazla zorlama, uzun saatler boyunca yüksek hızda ilerleme gibi nedenlerle de motor, hararet yapabilir.
Motor soğutma sisteminde meydana gelen arızalar. Örneğin hararet müşürünün bozuk olması veya yanlış ölçüm yapması, motor soğutma sıvısının yetersiz olması, motor soğutma fanının çalışmaması, devir daim pompasının bozulması ve motorda sıvı kaçağının meydana gelmesi bunlardan bazılarıdır.
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Hararet göstergesinin aniden yükselip düşmesi termostatın arızalı olduğundan kaynaklanabilir. Sorunu çözmek içi aracın kaputunu açarak termostattan çıkan boruyu kontrol edebilirsiniz. Borunun soğuk olması zamanlı zamansız açma kapatma yaptığını gösterir ve arızanın kaynağıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Araçların hararet yapmasına soğutma suyunun kaynama noktasını geçerek aşırı ısınması sebep olur. Hararet 2 çeşittir. Aracınız da hararet olmadığı halde göstergeniz de aracın hararet yaptığı gözüküyor ise biz buna yalancı hararet diyoruz.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir. Genellikle araçlar 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir.
Motorun ve motor parçalarının çok ısınması, hasar görmelerine neden olur. Motor hararet yaptığında yani hararet göstergesi yandığında gerekli önlemler alınmazsa kısa süre içinde motor arızası söz konusu olacaktır.
90, 100, 110 hatta yeni tip motorlarda 115'e kadar araç stop edilse dahi sorun olmaz. Fakat çok daha yüksek ısılarda aracın stop edilmesi pek önerilmez. Hararet yapan arabanın motorunu stop etmememizin nedeni araç motorunun hareketli metal aksamlarının ısı nedeni ile birbirine kaynaması durumunun yaşanma ihtimalidir.
Termostat, motor soğutma suyunu devirdaim yaparak su geçişini açar ve sıcaklığın normal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın açık ya da kapalı kalması motor ısısında düşüş ya da artışa sebep olabilir. Yine benzer bir şekilde devirdaim pompasında bir kaçak olması durumunda da hararet göstergesi düşer ya da yükselir.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Hararet müşürünün bozuk olması sebebiyle fanların çalışmaması Soğutma fanının düzgün çalışmaması Vantilatör kayışının gevşemesi ya da kopması Motorun sıcaklık seviyesinin belirli düzeyde kalmasını sağlayan devirdaim pompasının bozulması
Bu elemanlar; Soğutma sıvısı, termostat, fan müşürü, fan, devirdaim, su boruları… olarak sayılabilir.
Durumu ciddiye almaz ve tamir ettirmeden aracı kullanmaya devam ederseniz; silindir kapağın contası yanar ve bu durumda piston sıkışması sonucu motor kitlenebilir. Böyle yaparak küçük bir maliyet ile tamir ettirmek yerine, ciddi masraflı bir tamir yaptırmak zorunda kalırsınız.
Motorun hararet yapması, adından da anlaşılacağı üzere motor ısısının normal seviyelerinin üzerine çıkması yani aşırı ısınması ile meydana gelir. Aşırı ısınan motor çalışamayacak hale gelir ve seyahatin kesintiye uğramasına neden olur.
Motor daha yeni ısınmış iken hemen arkasından kaloriferi açtınız ise normal sayılabilir. Ama motor baya ısındı yine de kaloriferi açınca hararet düşüyorsa normal değil.
Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır.
uzun yolda sakin kullanırsanız ve inişlerde gaza basmazsanız sıcaklık bir miktar düşer sonra tekrar yükselir. önemli olan belli bir üst limiti hiç geçmemesi, o da araca göre değişiyor. Özellikle yokuş aşağı inerken hararet böyle oluyor.
Hava soğutmalı araçlarda fan ve motor yağı, motorun ısınmasını engeller. Sıvı soğutmalı motorlarda da su ile antifiriz karışımı motoru soğutur. Bu sistemlerde fan, motor yağı ile su ve antifiriz karışımında herhangi bir arıza ya da eksiklik olması durumunda ise motor soğumaz. Böylece hararet baş gösterir.
Aracınızın motor yağı değişimi esnasında, motor üreticisinin öngördüğü değerden fazla yağ konulması şunlar gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır: Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir.
Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir. Eğer bu sayı 90'dan fazla ise ve hararet lambası yanmışsa bu araç motorunun fazla ısındığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri