başınıza gelmesinden korktuğunuz şeyleri fazla düşünürseniz gerçekleştirme ihtimalini artırırsınız. bilimde buna "ters çaba kuralı" denir. başınıza gelmesinden korktuğunuz şeyleri fazla düşünürseniz gerçekleştirme ihtimalini arttırırsınız.
Ters Çaba Kuralı Nedir? Ters çaba kuralı en basit haliyle; istenmeyen, olumsuz bir şeyi sık sık düşünerek onu kendine çekmektir. Beynimiz olumlu/olumsuz ayrımı yapmadan neyi düşünüyorsak ona odaklanır ve en çok odaklandığımız şeyleri istediğimizi varsayarak onları hedef olarak görmeye başlar.
Ters çaba kuralı, tabii ki bilimsel bir yasa değil. Buna daha çok spritüel bir inanç olduğunu söyleyebiliriz. Ancak tam olarak bu konuyu anlatan bir deyimimiz var; korktuğum şey başıma geldi!
Ters psikoloji aynı zamanda motivasyonu arttırmak içinde kullanılan bir terimdir. Örneğin sınava girecek birisine, “Sen zaten kazanamayacaksın, senden bir beklentimiz yok.” diyerek tam tersi yönde kazanması için motive etmeye çalışmak aslında ters psikoloji olarak adlandırılmaktadır.
Bu kurallardan biri de “en az çaba ilkesi” terimiyle ifade edilmektedir. “Dilde tutumluluk, dil ekonomisi” gibi adlarla da bilinen bu ilkeye göre, gereksiz yapılardan, tekrarlardan kaçınmak; sözü dolaysız ve ekonomik ama etkili biçimde söylemek gerekmektedir. Çünkü iletişimde en kısa yoldan hedefe ulaşmak esastır.
İlgili 45 soru bulundu
tepki sözcüğünün kişisel ilişkilerde kullanılma şekillerinden biri. karşıtı "olumlu tepki"dir. tepki kelimesinin anlamı nötr olduğundan olumsuzluk anlamı katmak için "aksi" anlamındaki "ters" sıfatı kullanılır. mesela söylediğiniz şey karşısında size kızan, söylenen biri ters tepki vermiş olur.
Panik bozukluk hastaları zaten korkudan korkarlar. Korkuyu çağırarak üstüne gitme ve alıştırma(ters niyetlenme) yönteminde hastadan korkunun gelmesini istemesi istenir.
Ters ters psikoloji (İng: "reverse reverse psychology"), insanları tam olarak istediğinizi yapmaya teşvik etmeyi içeren bir manipülasyon tekniğidir.
Yapılmasını istediğimiz şeyin tam tersini söyleyerek ve yapmasını isteyerek, aslında kendi istediğimizi karşı tarafa yaptırma durumudur. Örneğin sınava girecek bir öğrenciye “Zaten kazanamayacaksın!
Alışkanlığı tersine çevirme tedavisi, daha çok tersine alışkanlık kazandırma eğitimi olarak da bilinen bir davranış terapisidir. Terapinin amacı Tourette sendromu sonrasında ortaya çıkan tik sorununa çözüm bulmak ve tiklerin ortaya çıkma sıklığını azaltmaktır.
Ters Algı haberler duygusal rahatlamak için değil zihin inşası ve toplumsal tutum şekillendirilmesi için yapılan haberlerdir. En belirgin özelliği zıt düşünceye sahip olanlar aynı haberden rahatsız olur ya da aynı habere sevinir.
1. Karşıt (Tersine) koşullanma: Olumlu ya da olumsuz bir davranışın ortaya çıkmasına neden olan uyarıcıya verilen tepkinin tam tersine dönüşmesidir.
Suçluluk psikolojisi, yapılan kişisel hatalar, yaşanan başarısızlıklar ya da toplumsal değere aykırı davranma sonucunda hissedilen sıkıntılı bir duygu halidir. Tıpkı gurur duyma gibi bireyin kendisini öz değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkar.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin.
asıl istenilen şekilde ikna edeceği beklentisiyle, ikna edilmesi arzu edilenin aksine bir düşünce veya davranışı savunarak uygulanan psikolojik bir tekniktir.
“Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.”
Paradoksal niyet tekniği, kişinin kaygı yaratan ortamları ve durumları hayalinde tekrar tekrar canlandırması ve bu sırada kaygıyı olabildiğince yoğun yaşaması şeklinde formüle edilen davranışçı bir terapi tekniğidir.
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).
En az çaba yasasının en önemli temellerinden biri George Kingsley Zipf'e atfedilen Zipf yasasıdır. Zipf, istatistiği dilde kullanan bilim adamlarının başında gelmektedir.
Tanımı: “Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabiî bir vasıta, kendisine mahsus kanunları olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde gelişen canlı bir varlık, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli antlaşmalar sistemi, seslerden örülmüş içtimaî bir müessesedir.” (Ergin, 1977: 1).
Dil, zaman içerisinde değişmekte ve bu değişim neticesinde yeni durumlar ortaya çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu, bu gelişmeleri takip edip yeni sorunların doğmaması için imlayı kurallara bağlamaktadır. Bu gibi durumların dışında sürekli bir değişim söz konusu değildir.
Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır. Bu savunma mekanizmasını kullanan bireyler deneyimledikleri his ve düşüncelerin başkalarına ait olduğunu düşünürler.
Travmalarda psikolojik yaklaşım, travma sırasında ve sonrası yaşananların psikolojik rahatsızlıklar geliştirebileceğini söyler. Herhangi bir travmaya maruz kalmışsan, bedenin, zihnin ve beynin bundan farklı şekilde etkilenir. Travma anında beynin alarm sistemleri etkinleşir.
Ters psikoloji, asıl istenilen şekilde ikna edeceği beklentisiyle, ikna edilmesi arzu edilenin aksine bir düşünce veya davranışı savunarak uygulanan bir tekniktir.
Ters Algı haberler duygusal rahatlamak için değil zihin inşası ve toplumsal tutum şekillendirilmesi için yapılan haberlerdir. En belirgin özelliği zıt düşünceye sahip olanlar aynı haberden rahatsız olur ya da aynı habere sevinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri