Karayolları'nda taşeron işçisi adı altında çalıştırılan sendikamız üyesi işçiler KADROYA ALINIYOR. Karayolları'nda taşeron işçisi adı altında çalıştırılan sendikamız üyesi işçiler KADROYA ALINIYOR.
1- Kamuda çalışan taşeron işçilere, işçilerin beklediği şekilde bir kadro verilmeyecektir. 2- Bu işçiler, ne memur statüsüne alınacak ne de kadrolu işçi olarak çalıştırılacaktır.
Torba yasayla hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeyle, kadro verilmediği gibi taşerona yaptırılacak işlerin sayısı ve çeşidi daha da artırılacak.
Taşeron işçiler, sendikalı ve kadrolu işçilerden farklı olarak, alt işveren tarafından istihdam edilmekte ve genellikle çok daha ağır işleri yapmak zorunda kalmaktadır. Taşeron işçiler genellikle kısa süreli sözleşmeli, asgari ücretli ve sosyal güvencesiz olarak istihdam edilmektedir.
'Torba Kanun' olarak adlırılan 6495 sayılı 'Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Resmi Gazete'de yayımlı. Kanun, 4/B'liler, mahalli idareler ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasını da içeriyor.
İlgili 39 soru bulundu
24 Aralık 2017 tarihinde 696 sayılı KHK ile yapılan bir düzenleme ile belediyelerde çalışanlar da dahil olmak üzere, kamudaki taşeron işçileri kadroya geçirildiler.
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir.
90 BİN TAŞERON İŞÇİ KİMLERİ KAPSIYOR? 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçileri genel olarak; KİT'ler, HBYS çalışanları, Çağrı Hizmetleri Çalışanları, Personel gideri yüzde 70'in altında kalan hizmet alımlarında çalışanlar, yemekhane hizmetleri ve araçlı hizmet alımlarında çalışanlardan oluşuyor.
1- KAMU HİZMETLERİNDE ÇALIŞTIĞI İÇİN TAŞERON ŞİRKET İŞÇİSİ KAMU İŞÇİSİDİR! 2- KAMU HİZMETİ SÜREKLİ OLDUĞU İÇİN KAMU İŞLERİ DAİMİ İŞLERDİR! 3- DAİMİ NİTELİKTEKİ KAMU HİZMETLERİNDE İHALE OLMAZ!
KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR? Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
Alt taşeron, işi daha alt işverene taşeron olarak veremez. Ya fatura karşılığı yaptırır, ya da personeli kendi dosyasında sigortalı yaptırması gerekir.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
TAŞERON İŞÇİLERİNİN ÜCRETİ 2021'E GÖRE 4'E KATLANDI
Önceki gün imzalanan toplu iş sözleşmesiyle, 2021 ocak ayında 4.592 TL olan kamuda en düşük brüt çıplak işçi ücreti bu yılın ocak ayından geçerli olmak üzere 21.750 TL'ye çıkartıldı.
Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektör deki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi denir.
Taşeron işçilerin kadroya girebilmesi için 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım 2015'ten sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak. Mevcut ücreti üzerinden maaş almaya devam edecek.
KİT'lere kadro, 2018 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı'nın Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasları Belirleyen Tebliğ'in ekinde yer alan kamu iktisadi teşebbüsleri ile bağlı ortaklıklarında çalışan işçileri kapsayacak.
Çalışma hayatının çözüm bekleyen sorunların başında taşeron çalışma sistemi gelmektedir. Bugün ülkemizde bir milyonu kamu sektöründe olmak üzere, 2,5 milyondan fazla taşeron işçi bulunmaktadır.
Diğer yandan kamu işçileri de diğer işçiler gibi 4857 sayılı İş Kanunu'na tabidirler. Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar.
Yasa teklifine göre 4 B'li olan kamu çalışanları, belediye çalışanlarının yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı kurumlarında çalışan sanatçılar, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam hatip ve müezzin kayyımlar ile vekil, ebe ve hemşireler de düzenlemeden yararlanacak.
“Kamuoyunda yaygın olarak 'kamuda taşeron çalıştırılması' olarak bilinen uygulama 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde düzenlenmiştir.
http://ckysweb.saglik.gov.tr/personelgorevyeri/ adresinden yeni kimliklerle Seri numarasını bilgisi ile kadro yeri bilgilerinize ulaşabileceğiniz ekran bulunmaktadır.
İstihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından Devlet Memurları Kanunu'nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenlenecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak.
Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacak, 1 yıl da aday memurluk süresi olacak. 3 yıl sözleşmeli şekilde çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçme şartlarını taşıması durumunda kadroya geçirilecektir.
Yani taşeron işçilerin geriye dönük hakları etkin bir dava yolu ile sağlanabilir. Bu haklara; fazla mesai, ücret alacağı, kıdem – ihbar tazminatı, agi alacağı, prim vs. ödenmemiş her türlü yasal hakkı sayabiliriz.
ÜCRETİ ÖDENMEYEN TAŞERON İŞÇİNİN HAKKI
Kamudan hizmet alım ihalesi alan alt işveren, işçileri işe almakta ve bunları kamu kurumunun talep ettiği yerlerde çalıştırmaktadır. Bu işçilerin ücretlerini ödemek alt işveren şirketin görevidir. Kamu kurumu ise, kendisinden ihale kazanan alt işverene hak ediş ödemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri